Fillimi / Dëshmorët (faqe 2)

Dëshmorët

Bujar Sali Jasiqi (13.7.1979 – 25.6.1999)

Bujar Sali Jasiqi (13.7.1979 - 25.6.1999)

Bujar Jasiqi u lind në fshatin Jasiq të Junikut, më 13.7.1979. Prindërit e tij, Sali dhe Bute Jasiqi linden e rritën 6 fëmijë: Bujarin, Besnikun, Blertën, Besartin, Besartën dhe Blerinën. Më vonë, kjo familje tokë dhe shpërngulet në fshatin Hereq. Gjyshi i Bujarit, Ramë Jasiqi, duke pasur në të kaluarën ...

Më shumë...

Hysen Ahmet Zogiani (1957-1998)

Hysen Ahmet Zogiani (1957-1998)

Hysen Zogiani  u lind me 10 mars të vitit 1957 në Harilaq të Fushë Kosovës. Ishte njëri ndër fëmijët e parë (Hyseni ishte binjak me vëllanë Ademin), të prindërve: Ahmetit dhe Zojës që me punë e sakrifica, kishin rritur të shëndetshëm dhjetë fëmijë. Shkollimin fillor e mbaroi në fshatin e ...

Më shumë...

Beqir Sadik Beqa (8.11. 1980 – 22. 6. 2001)

Beqir Sadik Beqa (8.11. 1980 – 22. 6. 2001)

Lufta e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare, në trojet shqiptare të Iliridës filloi në pranverë të vitit 2001 dhe u intensifikua sidomos pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Konçulit, të 13 shkurtit të vitit 2001. Pas nënshkrimit të kësaj marrëveshjeje, shumë luftëtarë, pjesëtarë të UÇPMB-së, të pakënaqur me këtë akt, me armatimin e ...

Më shumë...

Osman Adem Krasniqi (6.2.1966 – 21.6.1999)

Osman Adem Krasniqi (6.2.1966 - 21.6.1999)

Osman Krasniqi lindi në fshatin Vukoc të Drenasit, (ish – Gllogoc). Shkollën fillore e ka kryer në Kamaran, ndërsa shkollën e mesme, drejtimin e Metalurgjisë, e ka mbaruar në Qendrën Shkollore “Skënderbeu” në Drenas. Duke qenë se familje ishte në gjendje jo të mirë ekonomike, ai nuk i vazhdoi studimet, ...

Më shumë...

Elmi Bedri Kamberi (6.6.1981 – 19.6.2001)

Elmi Bedri Kamberi (6.6.1981 - 19.6.2001)

Reçaku i pikëllimit dhe i krenarisë kombëtare, reçakasit që me heroizmin dhe vetësakrificën e tyre lëvizën nga vendi diplomacinë e rëndë botërore, luftës për çlirimin e trojeve të robëruara të Shqipërisë i dhanë 12 dëshmorë të lirisë, 50 martirë dhe dhjetëra të plagosur. Djalëria trime e këtij fshati heroik mori ...

Më shumë...

Basri Halil Canolli (16.2.1976 – 18.6.1999)

Basri Halil Canolli (16.2.1976 - 18.6.1999)

Në luftën e gjatë dhe heroike të popullit shqiptar, kanë bërë emër edhe luftëtarë të anëve të ndryshme të atdheut, ku trimëria, sakrifica dhe lufta kundër robërisë nuk janë ndalur për asnjë moment. Të tillë ishin edhe liridashësit e Marecit, një fshat i madh dhe i shkapërderdhur i Malësisë së ...

Më shumë...

Mentor Xhemë Gashi (1.5.1978 – 16.6.1998)

Mentor Xhemë Gashi (1.5.1978 - 16.6.1998)

Dëshmori, Mentor Gashi, u lind më 1 maj të vitit 1978, në Plloçicë, komuna e Malishevës. Ai ishte djali i dytë i Xhemë Haxhi Bajraktarit dhe nipi i dëshmorit Tahir Topilla, bashkëluftëtarit dhe dhëndrit të Shaban Polluzhës, tani dëshmor i UÇK-së. Mentori rininë e kaloi në Gllanasellë, te dajat e ...

Më shumë...

Tasim Ukë Elezaj (16.2.1975 – 16.6.1999)

Tasim Ukë Elezaj (16.2.1975 - 16.6.1999)

Dëshmori i kombit Tasim Elezaj, u lind më 16 shkurt 1975, në fshatin Radavc (Kryedrin) të Pejës, në një vend me bukuri të rralla të natyrës, aty ku buron Drini i Bardhë, në një familje të dalluar për ndershmëri e atdhedashuri. Familja e tij shumë herë u bastis dhe u ...

Më shumë...

Imer Ramë Krasniqi (1957 – 16.6.1998)

Imer Ramë Krasniqi (1957 - 16.6.1998)

Ndër njerëzit e parë të trevës së komunës së Malishevës, të cilët ishin njoftuar për ekzistencën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe i cili angazhohet në radhët e saj, ishte Imer Krasniqi. Pjesëtar i kësaj ushtrie heroike, ai bëhet në fund të vitit 1997, megjithëse, praktikisht, për formimin e njësiteve ...

Më shumë...

Adem Bajram Selmani (1967 – 16. 6.1998)

Adem Bajram Selmani (1967 - 16. 6.1998)

Në luftën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kanë rënë dëshmorë edhe disa eprorë dhe ushtarë nga Shqipëria. Në mesin e tyre, eprori dhe komandanti i tri luftërave tona çlirimtare, Tahir Sinani, po ashtu eprori dhe pjesëmarrësi në të tri luftërat, Skerdilajd Llagami, nga Tirana, eprori, Indrit Cara nga Kavaja, Astrit ...

Më shumë...

Zenel Shefqet Thaçi (15.12.1977 – 15.6.1999)

Zenel Shefqet Thaçi (15.12.1977 – 15.6.1999)

Zenel Thaçi u lind më 15. 12. 1977 në Llapushnik të Drenasit. Bashkëshortët Shefqet e Mihane Thaçi lindën dhjetë fëmijë: Zenelin, Safeten, Enverin, Ymerin, Havën, Miniren, Fetahun, Florimin, Florien dhe Besartën. Familja e dëshmorit të lirisë Zenel Thaçit është marr kryesisht me bujqësi dhe blegtori. Mësimin fillor, Zeneli e vijoi ...

Më shumë...

Armend Tafil Kukleci (1.10.1975 – 14.6.1998)

Armend Tafil Kukleci (1.10.1975 - 14.6.1998)

Armend Kukleci u lind më 1 tetor të vitit 1975 në Pejë. Rrjedh nga një familje me tradita atdhetare nga Isniqi i Deçanit, e cila brez pas brezi ishte e rreshtuar në luftë kundër pushtuesve të ndryshëm, me theks të veçantë kundër pushtuesve serbomalazezë. Babai i tij, Tafili, ishte djali ...

Më shumë...

Blerim Sleman Lokaj (14.12.1975 – 14.6.1998)

Blerim Sleman Lokaj (14.12.1975 – 14.6.1998)

Dëshmori i kombit Blerim Lokaj, u lind më 14 dhjetor të vitit 1975, në fshatin Prejlep të Deçanit, në një familje të njohur për bujari e tradita atdhetare. Prindërit e tij, Selman Lokaj dhe Mane Mahmutaj-Lokaj, i lindën dhe i rritën pesë fëmijë, tre djem e dy vajza: Gazmendin, Blerimin, ...

Më shumë...

Xhafer Musë Balaj (24.11.1972 – 13.6.1998)

Xhafer Musë Balaj (24.11.1972 – 13.6.1998)

Xhafer Musë Balaj ka lindur në fshatin, Isniq, më 24 nëntor të vitit 1972. Shkollimin fillor e ka kryer në vendlindje, të mesmen në Gjimnazin, “Vëllezërit Frasheri”, në Deçan. Studimet i ka ndjekur në Fakultetin Ekonomik, në Prishtinë por nuk arriti t’i përfundonte. Në ditëlindjen e tij, pikërisht me 24 ...

Më shumë...

Gani Musë Balaj (18.11.1960 – 13.6.1998)

Gani Musë Balaj (18.11.1960 - 13.6.1998)

Gani Musë Balaj, u lind në Isniq, me 18 nëntor 1960. Prindërit Musë dhe Emine Balaj lindën e rritën tetë bijë e bija: Mehmetin, Nelin, Ganiun, Zyhranë, Xhevdetin, Hajrinë dhe Xhaferin. Muse Mehmeti me të bijtë e tij e tij kanë qenë të ngarkuar, pas rënies në burg të grupit ...

Më shumë...

Muhamet Imer Ukshini (1.1.1976 – 13.6.1998)

Muhamet Imer Ukshini (1.1.1976 - 13.6.1998)

Dëshmori Muhamet Ukshini u lind në Morinë të komunës së Gjakovës. Prindërit, Imer e Hanëmshahe Ukshini rritën tetë fëmijë, tre djem e pesë vajza. Muhameti ishte fëmija i gjashtë, pas vajzave. Shkollën fillore Muhameti e kreu, në Morinë e në Ponoshec, ndërsa të mesmen, medresenë, e filloi në Prishtinë, por ...

Më shumë...