Dëshmorët

Skerdilajd Bardhyl Llagami (1.10.1969 – 29.6.2001)

Skerdilajd Bardhyl Llagami (1.10.1969 - 29.6.2001)

Bardhyl Llagamit, i ati i dëshmorit të kombit, Skerdilajd Llagamit, 60-vjeçarit tiranas që dikur pat punuar si kryeinxhinier i Kombinatit të Tekstileve “Stalin” dhe më vonë Drejtor Drejtorie në Ministrinë e Ekonomisë, edhe sot e kësaj dite akoma nuk i besohet dhe i duket si një ëndërr e keqe, që …

Më shumë...

Ismet Salih Uka ( 2.8.1958 – 29.6.1998)

Ismet Salih Uka ( 2.8.1958 – 29.6.1998)

Familja Uka e fshatit Ticë të Drenicës, çlirimit të Kosovës nga robëria serbe i ka dhënë dy vëllezër dëshmorë, Ismet Uka dhe Gani Uka. Babai Salihu dhe nënë Azizja rritën bijtë:  Ismetin, Musliun, Mehmetin Samiun, Ganiun si dhe bijën e vetme Hanifen. Ismeti  u lind më 2 gusht të vitit …

Më shumë...

Feriz Idriz Bibaj (15.11.1974 – 29.6.1999)

Feriz Idriz Bibaj (15.11.1974 – 26.9.1999)

Lladroci është një vendbanim i lashtë i Llapushës, në të cilin në harmoni të plotë jetojnë familjet Zogaj, Buçaj, Bibaj, Gega, Gjini, Gashi dhe Jaku- paj. Harmonia, bashkëpunimi i ndërsjelltë dhe dashuria vëllezërore kanë bërë që ky fshat, përveç këtyre vyrtyteve të urtësisë dhe bujarisë të trashëguara brez pas brezi, …

Më shumë...

Xhemajl Ahmet Mehmeti (5.1.1948 – 29.6.1998)

Xhemajl Ahmet Mehmeti (5.1.1948 – 29.6.1998)

Xhemajl Ahmeti lindi në fshatin Plluzhinë të Skënderajt, më 5 janar të vitit 1948. Ishte djali i Ahmet Mehmetit (1917-2005), veprimtarit dhe luftëtarit të lirisë, i cili mori pjesë në mbrojtjen e Kosovës nga forcat çetnike serbe në vitet 1942-1944 si dhe në luftën heroike të Shaban Palluzhës. Edhe pas …

Më shumë...

Naser Hajriz Lani (28.2.1958 – 27.6.1998)

Naser Hajriz Lani (28.2.1958 - 27.6.1998)

Llausha e Drenicës është e njohur për rezistencë kundër depërtimit serb në Kosovë. Bajraktarët e luftëtarët popullorë të këtij fshati kanë luftuar kundër forcave ekspansioniste serbe, qysh në periudhën e dëbimit masiv të shqiptarëve nga krahina e Toplicës (tash nën Serbi) në gjysmën e dytë të shekullit XIX. Në rrëfimet …

Më shumë...

Arif Shpend Dautaj (28.10.1959 – 26.6.1998)

Arif Shpend Dautaj (28.10.1959 – 26.6.1998)

Luftën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës e kanë përkrahur dhe kanë marrë pjesë aktive në të edhe shumë luftëtarë dhe oficerë nga Shqipëria administrative. Në mesin e tyre  kanë rënë dëshmorë nga pothuajse të gjitha viset e Shqipërisë, prej Tropojës, Shkodrës, Beratit, Kavajës, Çermenikës  e Tiranës. Në altarin e lirisë …

Më shumë...

Qazim Hazir Dautaj (2.9.1952 – 26.6.1998)

Qazim Hazir Dautaj (2.9.1952 – 26.6.1998)

Në luftën heroike të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kanë marrë pjesë aktive shumë luftëtarë dhe oficerë nga Shqipëria administrative. Në mesin e tyre  kanë rënë dëshmorë nga  Tropoja, Shkodra, Berati, Kavaja, Çermenika, Tirana etj. Në altarin e lirisë kanë rënë oficeri  emblematik, Tahir Sinani nga Tropoja,  Qazim  Dautaj, Arif Dautaj, …

Më shumë...

Bylbyl Hazir Breçani (13.5.1974 – 25.6.1999)

Bylbyl Hazir Breçani (13.5.1974 – 25.6.1999)

Në luftën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kanë rënë dëshmorë shumë luftëtarë nga të gjitha trevat e Shqipërisë etnike. Në mesin e tyre, bëjnë pjesë edhe eprori dhe komandanti i tri luftërave çlirimtare shqiptare, të zhvilluara në Kosovë, Preshevë, Medvegjë e Bujanoc dhe në Maqedoni, Tahir Sinani, Bylbyl Breçani nga …

Më shumë...

Besnik Sali Jasiqi (17.3.1981 – 25.6.1999)

Besnik Sali Jasiqi (17.3.1981 – 25.6.1999)

Në mesin e trimave të shumtë që ranë dëshmorë për lirinë e Kosovë, janë edhe dy vëllezërit, Bujar dhe Besnik Jasiqi. Rënia e tyre në agim të lirisë së përgjakur, ia shtuan krenarinë jo vetëm Jasiqit dhe Hereqit, ku ata u lindwn dhe u rritën. Besniku u lind në fshatin …

Më shumë...

Bujar Sali Jasiqi (13.7.1979 – 25.6.1999)

Bujar Sali Jasiqi (13.7.1979 - 25.6.1999)

Bujar Jasiqi u lind në fshatin Jasiq të Junikut, më 13.7.1979. Prindërit e tij, Sali dhe Bute Jasiqi linden e rritën 6 fëmijë: Bujarin, Besnikun, Blertën, Besartin, Besartën dhe Blerinën. Më vonë, kjo familje tokë dhe shpërngulet në fshatin Hereq. Gjyshi i Bujarit, Ramë Jasiqi, duke pasur në të kaluarën …

Më shumë...

Arben Xhemail Januzaj (4.7.1976 – 24.6.1999)

Arben Xhemail Januzaj (4.7.1976 - 24.6.1999)

Më 10 qershor të vitit 1999, pushtuesi serb, pas një viti e gjysmë lufte të ashpër kundër Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, nënshkroi kapitullimin përballë kësaj ushtrie dhe përballë sulmeve ajrore të NATO-s, me obligimin që brenda dymbëdhjetë ditëve, trupat e tij militare e paramilitare të tërhiqen nga territori i Kosovës, …

Më shumë...

Gjylsere Ibrahim Sahiti (15.12.1978 – 23.6.2001)

Gjylsere Ibrahim Sahiti (15.12.1978 – 23.6.2001)

Lufta e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare ishte ushtri e vullnetarëve liridashës shqiptarë, të cilët pas luftës në Kosovë dhe në tri komunat e Kosovës Lindore, filloi aktivitetin luftarake në ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë, me qëllim për t u çliruar nga hegjemonia dhe depostizmimi sllavomaqedonas. Kësaj lufte iu bashkuan shqiptarë nga të …

Më shumë...

Hysen Ahmet Zogiani (1957-1998)

Hysen Ahmet Zogiani (1957-1998)

Hysen Zogiani  u lind me 10 mars të vitit 1957 në Harilaq të Fushë Kosovës. Ishte njëri ndër fëmijët e parë (Hyseni ishte binjak me vëllanë Ademin), të prindërve: Ahmetit dhe Zojës që me punë e sakrifica, kishin rritur të shëndetshëm dhjetë fëmijë. Shkollimin fillor e mbaroi në fshatin e …

Më shumë...

Beqir Sadik Beqa (8.11. 1980 – 22. 6. 2001)

Beqir Sadik Beqa (8.11. 1980 – 22. 6. 2001)

Lufta e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare, në trojet shqiptare të Iliridës filloi në pranverë të vitit 2001 dhe u intensifikua sidomos pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Konçulit, të 13 shkurtit të vitit 2001. Pas nënshkrimit të kësaj marrëveshjeje, shumë luftëtarë, pjesëtarë të UÇPMB-së, të pakënaqur me këtë akt, me armatimin e …

Më shumë...

Osman Adem Krasniqi (6.2.1966 – 21.6.1999)

Osman Adem Krasniqi (6.2.1966 - 21.6.1999)

Osman Krasniqi lindi në fshatin Vukoc të Drenasit, (ish – Gllogoc). Shkollën fillore e ka kryer në Kamaran, ndërsa shkollën e mesme, drejtimin e Metalurgjisë, e ka mbaruar në Qendrën Shkollore “Skënderbeu” në Drenas. Duke qenë se familje ishte në gjendje jo të mirë ekonomike, ai nuk i vazhdoi studimet, …

Më shumë...

Sabri Vehbi Krivaqa (11.12.1975 – 19.6.1999)

Sabri Vehbi Krivaqa (11.12.1975 - 19.6.1999)

Sabri Krivaqa ka lindur me 11 dhjetor të vitit 1975 në Gjilan. Shkollimin fillor e kreu në Dardanë në shkollën “16 Nëntori”, tani shkolla fillore “Fan Noli”. Shkollimin e mesëm e filloi në Dardanë, por pas dy viteve kur regjimi serb i Milosheviqit aplikoi masat e dhunshme, mësimet iu dashtë …

Më shumë...