Fillimi / Dëshmorët (faqe 5)

Dëshmorët

Ekrem Sylejman Bajrami (22.11.1978 – 2.6.1999)

Ekrem Sylejman Bajrami (22.11.1978 – 2.6.1999)

Familja Bajrami, si shumë familje të tjera që u ndoqën nga trojet e tyre stërgjyshore, në vitin 1878 është shpërngulur nga fshati Retkocer i trevës së Toplicës, që tash gjendet në pjesën e okupuar nga Serbia. Kjo familje së pari për një kohë të shkurtër është vendosur në fshatin Butovc ...

Më shumë...

Abdurrahman Gjylbehar Gërdellaj (19.11.1974 – 2.6.1998)

Abdurrahman Gjylbehar Gërdellaj (19.11.1974 – 2.6.1998)

Gjatë ditëve të fundit të majit të atij Viti të Madh 1999, filluan luftimet e ashpra përgjatë tërë vijës kufitare bri Gurrazhubit të Hasit dhe përgjatë vijës kufitare prej Gurrazhubi deri në trekufirin e Bogajve të Rugovës. Në kuadër të operacionit të njohur me emrin “Shigjeta”, luftëtarët e lirisë, tashmë ...

Më shumë...

Ejup Jakup Kryeziu (4.10.1972 – 2.6.1999)

Ejup Jakup Kryeziu (4.10.1972 – 2.6.1999)

Ejup Jakup Kryeziu u lind më 4 tetor të vitit 1972, në fshatin Pagarushë të komunës së Mlishevës. Ishe i biri i Jakupit dhe nënë Ajnishahes. Shkollën fillore e kreu në vendlindje me sukses të shkëlqyer. Më pas u regjistrua në Qendrën e Mesme Shkollore, në Malishevë, të cilën po ...

Më shumë...

Milaim Mehdi Beha (5.5.1970 – 2.6.1999)

Milaim Mehdi Beha (5.5.1970 – 2.6.1999)

Carraleva e njohur e historisë shqiptare, në çdo kohë ka nxjerrë trima e trimëresha, që u dolën zot trojeve të Shqipërisë. Grykat strategjike të këtij fshati malor kanë qenë arenë e përleshjeve të pareshtura në mes të pushtuesve të ndryshëm dhe liridashësve shqiptarë, të cilët me trimëri, guxim e forcë ...

Më shumë...

Kujtim Sinan Krasniqi (5.12.1976 – 2.6.1999)

Kujtim Sinan Krasniqi (5.12.1976 - 2.6.1999)

Në historinë e lëvizjeve kombëtare që me shekuj shtriheshin anembanë trojeve etnike, vështirë mund të gjendet ndonjë ngjarje e lidhur me Llapushën dhe Malishevën, e të mos e ketë tronditur fshatin Damanek, ku gjëllinin, krahas fiseve e vëllazërive të tjera, edhe Krasniqët e njohur në kallëzime, në këngë, në histori ...

Më shumë...

Ibrahim Selman Mazrekaj (19.11.1969 – 2.6.1999)

Ibrahim Selman Mazrekaj (19.11.1969 - 2.6.1999)

Kur u dha kushtrimi për t’i dalë zot kësaj toke e për t’i hequr njëherë e përgjithmonë prangat e robërisë shekullore, shumë i bijë e bija të këtij trualli, duke qenë të ndërgjegjshëm se pa luftë e pa sakrifica nuk mund të shporrej armiku, pa hezitim rrokën pushkët dhe u ...

Më shumë...

Faik Jahë Ukëhaxhaj (15.5.1963 – 2.6.1998)

Faik Jahë Ukëhaxhaj (15.5.1963 - 2.6.1998)

Faik Jahë Ukëhaxhaj lindi në Carrabreg, më 15.5.1963 në një familje tradicionalisht patriotike qindvjeçare. Pas pushtimit sllav të Kosovës më 1912, Hasani i parë i kësaj familjeje, kthehet nga Stambolli, ku kishte kryer studimet e larta, prej nga solli edhe tekste të rëndësishme shkencore, të cilat koha i përbiu shumë ...

Më shumë...

Besim Bilall Ukëhaxhaj (10.4.1962 – 2.6.1998)

Besim Bilall Ukëhaxhaj (10.4.1962 - 2.6.1998)

Besim Ukëhaxhaj lindi më 10 prill të vitit 1962, në Carrabreg të komunës së Deçanit nga një familje bujare e punëtore. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, të mesmen në Deçan, ndërsa Shkollën e Lartë për Turizëm e kreu në Opati. Pat punuar në pushimoren e fëmijëve në Deçan, deri ...

Më shumë...

Agron Islam Bytyçi (30.7.1978 – 2.6.1999)

Agron Islam Bytyçi (30.7.1978 - 2.6.1999)

Menjëherë pas ofensivës të forcave serboçetnike mbi “Hamocet” e Rahavecit, me ç’rast përjetësohet Bekim Sylka nga Rahaveci, forcat e shumta paramilitare, policore e ushtarake serbe, me pretendime që ta dezorientojnë e pastaj ta shkatërrojnë tërësisht Brigadën 124 “Gani Paçarizi” të Zonës Operative të Pashtrikut, e cila gjatë atyre ditëve vepronte ...

Më shumë...

Jetullah Mehmet Islami (14.6.1950-2.6.1999)

Jetullah Mehmet Islami (14.6.1950-2.6.1999)

Babai i gjashtë fëmijëve, sot dëshmor, intelektuali Jetullah Islami, lindi, u rrit, jetoi, luftoi dhe u vra në fshatin Dyz të komunës së Besjanës (ish-Podujevë). Origjina e tij është shumë e varfër, nga familjet më skamnore të atij fshati malor, por arsimdashëse dhe atdhetare. Atdhetarizmin e familjes së këtij dëshmori ...

Më shumë...

Dinë Alush Koleci (10.9.1945 – 2.6.1998)

Dinë Alush Koleci (10.9.1945 – 2.6.1998)

Në luftën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kanë rënë dëshmorë shumë luftëtarë edhe nga të gjitha trevat e Shqipërisë etnike. Në mesin e tyre, bëjnë pjesë edhe eprori dhe komandanti i tri luftërave çlirimtare shqiptare, të zhvilluara në Kosovë, Preshevë, Medvegjë e Bujanoc dhe në Maqedoni, Tahir Sinani, po ashtu ...

Më shumë...

Osman Selman Kurtaj (17.3.1956 – 1.6.1999)

Osman Selman Kurtaj (17.3.1956 - 1.6.1999)

Osman Selman Kurtaj, ka lindur me datë 17.03.1956, në fshatin Abri e Epërme, Komuna Drenasit. Në vitin 1966, në moshën 10 vjeçare, familjarisht janë shpërngulur në fshatin Zajm, Komuna e Klinës. Ka qenë djalë hasreti, me një motër hasretit, vëlla e motër, dy fëmijët e Selman Kurtajt. Shkollën fillore 4 ...

Më shumë...

Lavdim Rexhep Likaj (11.8.1978 – 1.6.1998)

Lavdim Rexhep Likaj (11.8.1978 - 1.6.1998)

Lavdim Likaj lindi më 11.3.1978 në fshatin Carrabreg të komunës së Deçanit. Mësimet e para i mori në shkollën fillore të vendlindjes, ndërsa të mesmen e kreu në Deçan. Gjatë shkollimit, në ndeja, oda e në familje mori edukatë kombëtare dhe ishte i bindur se pa një luftë të vendosur ...

Më shumë...

Avdi Ibrahim Xhaçku (10.1.1971 -1.6.1999)

Avdi Ibrahim Xhaçku (10.1.1971 -1.6.1999)

Avdi Ibrahim Xhaçku lindi më 10 janar të vitit 1971 në shatin Hogosht, në lagjen e quajtur Xhaçku, komuna e Dardanës (ish-Kamenicë). Rrjedh nga një familje bujare dhe liridashëse, me gjendje ekonomike mesatare. Ibrahim Avdi Xhaqku dhe bashkëshortja e tij, Zylfije Xhaçku – Lipovica, janë prindërit e 6 fëmijëve, dy ...

Më shumë...

Xhemajl Metë Fetahaj (27.5.1964 – 31.5.1999)

Xhemajl Metë Fetahaj (27.5.1964 – 31.5.1999)

Dëshmori i kombit Xhemajl Fetahaj, u lind më 27 maj të vitit 1964, në një familje të ndershme, e njohur për tradita të larta atdhetare e bujari dhe të mëkëmbur ekonomikisht në fshatin Raushiq të Pejës, e cila ndër breza dha kontribut të çmueshëm në luftën për liri e çlirim ...

Më shumë...

Selver Bajram Maçkaj (4.1.1967 – 31.5.1999)

Selver Bajram Maçkaj (4.1.1967 - 31.5.1999)

Bajram dhe Selvishah Maçkaj rritën dy bijë dhe dy bija. Selverin, dëshmor i kombit, Enverin, bijën Besirën si dhe Fazilen, e lindur me të meta mendore të cilën serbët e masakruan më 26 maj 1999 në Lagjen “Tusus” të Prizrenit. Selver Maçkaj u lind në fshatin Lubiçevë të Malësisë së ...

Më shumë...