leoni

Ali Hertica

Ali Hertica: Qeverisja teknokratike 

Një demokraci është një konflikt i organizuar. Në përgjithësi, është një mënyrë e mirë për të bashkuar mendime kontradiktore dhe për të krijuar një të vërtetë të përkohshme nga ajo. Duke folur përafërsisht, personi me më shumë vota pas emrit të tij ka më të drejtë, por për fat të mirë ka shumë pragje dhe leva për ta vendosur atë rregull në perspektivë. Kushdo që dëshiron të bëjë diçka duhet të përfaqësojë në çdo rast më shumë se gjysmën e votave. Edhe pse retorika për këtë nuk është e pavend, demokracia belge i përshtatet përkryer këtij përkufizimi. 

Megjithatë iniciatorët e demonstratës u kthyen kundër tij. Jo se ata po bërtisnin për një udhëheqës të fortë ose një ringjallje anarkiste, por ata refuzuan të merrnin pjesë në ngjarje më gjatë. “Kur filluam të botonim demonstratën e afërt përmes internetit, një pyetje që kthehej gjithmonë nga disa media ishte/Nëse një padi politike është shumë për të kërkuar, çabonohu.Ata që demonstruan në Bruksel të Dielën kryesisht lanë dramën kurvë në to të flasë 

E kam të vështirë të gjej formulime për të shkruar në lidhje me këtë. Eshtë për tu habitur të shoh bashkëkohës – herë pas here edhe në emrin tim – duke u hakuar me sëpatën e prerë në diçka kaq të dashur për mua. E pakuptueshme gjithashtu, sepse bëhet fjalë për djem dhe vajza që nuk janë jo inteligjente. Kush duhet ta dijë më mirë. Mendimi se ata mbajnë këtë pikëpamje – “në fund të fundit, ne mendojmë se të gjithë politikanët janë përgjegjës për ngërçin” – gjithashtu hap portën e gjerë për një tym që ka erë shumë më të keqe. Nëse kjo është ajo që përfaqëson djali i Stefaan De Clerck, unë nuk dua të dëgjoj më djalin e Bart Debie. Më lejoni të qëndroj te disa deklarata të pafajshme. Padyshim plotësisht apolitike. 

Ata që demonstruan në Bruksel kryesisht simpatizoi veprimin (“Mund të jetë një shprehje publike e zhgënjimit të ndrydhur. Në një demokraci duhet të gjejë një rrugëdalje, përndryshe do të bëhet një zjarr torfe me pasoja të padëshirueshme”, në NRC Handelsblad), por gjithashtu i hoqi flakën. . Ai argumentoi se këto negociata qeveritare nuk mund të krahasohen me botimet e mëparshme. Reforma e shtetit po negociohet mbi të gjitha, dhe biseda të tilla mund të zgjasin lehtësisht një vit në të kaluarën. Onlyshtë vetëm e bezdisshme që kësaj here formimi i një qeverie të re ishte i lidhur edhe me këtë. Me fjalë të tjera, ata që nuk e dinë historinë e tyre.Refuzimi për të treguar ngjyrën mund të jetë gjithashtu për shkak të një besimi të mirëfilltë në rregull teknokratik që nuk mbështetet në ideologji. “Ajo që duam është një qeveri që siguron të ardhmen e të gjithë Belgjikëve dhe që punon drejt një shoqërie të re në të cilën tejkalohen kontradiktat që na kanë mbajtur peng për katër vjet”, u tha gjithashtu në De Morgen. Retorika përreth kësaj demonstrate ishte e mbushur plot me parulla dhe fraza kaq të pakuptimta. Djemtë me të vërtetë duket se besojnë në një politikë që nuk ka pse të bëjë zgjedhje, por mund të funksionojë më së miri për të gjithë njerëzit në bazë të të dhënave të matshme. Anthony Giddens mund të ketë shpallur rrugën e tretë të vdekur pas zgjedhjeve të vitit të kaluar në Angli, por ata ende duket se duan të mbështesin diçka te  ngjashme. Nuk do të çuditesha nëse janë të njëjtët tipa që këndojnë me një pasion naiv për projektin evropian. 

Sigurisht që mund të ndodhë që iniciatorët të mos dëshironin ose të guxonin të bënin një analizë politike. Nëse do të kishin mbajtur një qëndrim, ata do të kishin humbur njerëzit kundër të cilëve e bënë këtë. Ata madje nuk do të donin më një faqe në Facebook. Një person i vogël i vetëpunësuar në secilin prej nesh e di se është më mirë të mos hidhni shumë lart nga kulla nëse dëshironi të merrni sa më shumë njerëz së bashku. Në të vërtetë, ata ende arsyetojnë brenda kornizës demokratike, por për arsye oportuniste ata e lënë atë të shkojë. Pas parullave të pakuptimta si “Turp” dhe “Vepro tani” mund të ketë pasur kafshë politike që thjesht nuk donin të prishnin atmosferën. Një strategji si çdo tjetër, por atëherë nuk duhet të shqetësoheni kur politikanë si Joëlle Milquet) përpiqen të rimarrin manifestimin tuaj. 

Kontrolloni gjithashtu

RrGK publikon Raportin Analitik “Më shumë zgjedhje përmes politikave miqësore për familjen”  

RrGK: Ligji i ri për Komisionin e Mediave Shkel Ligjin për Barazinë Gjinore

Rrjeti i Grave të Kosovës (RrGK) reagon fuqishëm për vendimin e parlamentit për të hequr …