Marvan Bishara: Ngritja e Kinës dhe rënia e Amerikës janë një shenjë e qartë e konfliktit

David L. Phillips: Roli i Kinës në krizën e fentanilit të Amerikës. Nxitja e varësisë dhe furnizimi i përdoruesve në Amerikë

Kina po ndjek një plan të shumëanshëm për të riformuar rendin ndërkombëtar, duke avancuar interesat e saj kombëtare në kurriz të Amerikës.

Ajo ka përdorur mjete konvencionale diplomatike dhe ekonomike dhe ngritjen e saj ushtarake për të sfiduar Shtetet e Bashkuara. Kina gjithashtu ndërmerr operacione të ndikimit keqdashës përmes platformave të mediave sociale si TikTok. Kina ka synuar gjithashtu amerikanët duke lehtësuar rrjedhën e lirë të drogave të paligjshme për përdoruesit e substancave në Amerikën e Veriut, duke eksportuar prekursorë fentanyl në kartelet e drogës në Meksikë që prodhojnë në masë tableta opioid për eksport në SHBA.

Fentanyl është një opioid i fuqishëm sintetik i ngjashëm me morfinën që mund të jetë deri në 100 herë më i fuqishëm. Në formën e tij me recetë, fentanili është një qetësues i dhimbjes që përdoret nga mjekët pas operacionit. Në tregun e zi të parregulluar, fentanili dhe opioidet sintetike janë kontribuesit kryesorë të mbidozave të drogës në SHBA. Më shumë se 90,000 amerikanë vdesin çdo vit nga mbidozat e drogës të lidhura me fentanilin.

Zinxhiri i furnizimit e ka origjinën në Kinë, ku grupet kriminale të quajtura “triada” janë të përfshirë në çdo fazë të prodhimit dhe shpërndarjes së fentanilit. Triadat kineze janë tregtarë droge me shërbim të plotë. Ata gjithashtu përfitojnë në fund të fundit duke pastruar para për kartelet meksikane. Historia shpesh fillon në provincën Guangdong në Kinën juglindore, një vend i mirë për prodhimin dhe trafikimin e mallrave dhe shërbimeve të paligjshme për shkak të afërsisë me qendrat financiare dhe të transportit të Hong Kongut dhe Makaos.

Administrata e Zbatimit të Drogës raporton se fabrikat kimike të Guangdong shesin pararendës fentanil kartelit Sinaloa të Meksikës, kartelit Jalisco dhe filialeve të tyre. Nga Guangdong, prekursorët kontrabandohen në laboratorët në Meksikën veriore që prodhojnë në masë tableta fentanyl që kontrabandohen në Shtetet e Bashkuara.

Triadat kanë ekzistuar me shekuj, duke vepruar brenda vendit dhe duke bashkëpunuar me rrjetet kriminale perëndimore. Triadët u përfshinë në prodhimin e heroinës që i varuri miliona kinezë dhe çoi në Rebelimin e Bokserëve në vitin 1900, i cili kërkoi të eliminonte përfshirjen perëndimore në tregtinë e opiumit të Kinës. Gjatë më shumë se një shekulli, triada kanë zhvilluar rrjete të mirë-krijuara të aftë në zhvendosjen e parave jashtë shtetit nëpërmjet bankave dhe financave në det të hapur. Fondet kthehen në fund në Kinë, ku përdoren për prodhimin vendas të materialit të paligjshëm.

Pastrimi i parave nga treshja përdor kompani thuajse legjitime të zhvillimit të pasurive të paluajtshme, ndërtimi dhe financiare. Në një metodë, kompanitë treshe dërgojnë fondet e barnave në llogaritë bankare në det të hapur dhe i përdorin këto depozita për të siguruar hipoteka për blerjen dhe zhvillimin e pronave.

Një metodë tjetër e pastrimit të parave përfshin kontrata të falsifikuara të përdorura për të bërë paratë e drogës të duken si pasuri legjitime të pasurive të paluajtshme. Blerësit paguajnë çmime artificialisht të larta për pronën, por një çmim aktual shumë më i ulët i paguhet një shitësi të lidhur me treshe.

Kazinot e kontrolluara nga triada gjithashtu luajnë një rol në pastrimin e parave. Tavolinat me rrotullime të larta në kazinotë e Makaos nxjerrin patate të skuqura, me të ardhurat që përdoren për të blerë pasuri të paluajtshme globale dhe asete të tjera të korporatës. Fitimet e marra në mënyrë të paligjshme kapitalizojnë fondet mbrojtëse në SHBA, të cilat blejnë aktive në tregun e lirë. Bankat e investimeve dhe bizneset e transferimit të parave janë të aftë për të transferuar para në dhe nga Kina.

Biznesi është shumë fitimprurës. Kartelet meksikane blejnë prekursorë fentanyl si dhe pluhur fentanyl me një zbritje nga furnitorët kinezë. Triadat e mbajnë koston e pararendësve qëllimisht të ulëta për të nxitur varësinë dhe fitime më të larta. Karteleve u kushton vetëm 10 cent për të prodhuar një pilulë të rreme me recetë të veshur me fentanil që shitet në SHBA për 10 deri në 30 dollarë.

Përpjekjet për të penguar zinxhirin e furnizimit kanë qenë të paefektshme. Presidenti meksikan Armando Manuel Lopez Obrador deklaroi se politika e tij ndaj karteleve të drogës do të ishte “përqafime, jo plumba”. Ai pohon se Meksika nuk prodhon ose konsumon fentanil, duke fajësuar krizën në “prishjen sociale” në shoqërinë amerikane. “Ne ankojmë thellësisht atë që po ndodh në Shtetet e Bashkuara – por pse ata nuk e luftojnë problemin … dhe më e rëndësishmja, pse nuk kujdesen për rininë e tyre?”

Pasi mohoi se pararendësit po vinin në Meksikë nga Kina, z. Lopez Obrador së fundi i pranoi një delegacioni të Kongresit të SHBA që do të fliste me kinezët. Ekziston pak bashkëpunim midis forcave të rendit të SHBA-së, Meksikës dhe Kinës për të kontrolluar tregtinë e drogës.

Pika e tij është marrë mirë. SHBA ka qenë joefektive në adresimin e anës së kërkesës së krizës së opioideve duke kufizuar përdorimin e fentanilit në Amerikën e Veriut. Nëse ka ndonjë gjë, përdorimi i fentanilit është në rritje.

Kartelet meksikane janë thjesht ndërmjetës në një tregti droge të kontrolluar nga Kina. Përqendrimi në anën e ofertës duhet t’i japë përparësi triadave kineze. A janë shitjet e drogës rezultat i një mjedisi biznesi të lirë në Kinë, a funksionojnë triadat në grup me zyrtarët kinezë apo biznesi është thjesht shumë fitimprurës për t’u kontrolluar? Kina është një shoqëri shumë e kontrolluar ku asgjë nuk ndodh në këtë shkallë pa dijeninë e Partisë Komuniste Kineze. Zyrtarët kinezë mbyllin një sy ndaj trafikut të opioideve ose sepse përfitojnë nga tregtia e drogës ose janë bashkëpunëtorë në një komplot kinez për të varur të rinjtë amerikanë.

CCP mban një zinxhir të ngushtë në të gjitha aspektet e ekonomisë së planifikuar në qendër të Kinës. Nxitja e varësisë nga droga dhe furnizimi i përdoruesve në SHBA përfaqëson një front të ri në konkurrencën e superfuqisë së Kinës me SHBA-në. Ndërgjegjësimi i përdoruesve të fentanilit për dimensionin e sigurisë kombëtare të tregtisë së fentanilit mund të shkëpusë përdorimin e tij.

Botuar fillimisht në The Washington Times më 27 mars 2023

 

  • David L. Phillips është një ish-zyrtar amerikan i cili aktualisht drejton Programin për Ndërtimin e Paqes dhe të Drejtave në Institutin për Studimin e të Drejtave të Njeriut të Universitetit Kolumbia.

Kontrolloni gjithashtu

Smajl Latifi: Ukshin Hoti bëri që me shembullin personal të motivojë e nxisë veprimtarët e kohës për revoltë e luftë të armatosur

NJERIU QË I DHA KOMBIT GJITHÇKA QË PATI *** (Thekse nga fjala ime) —— Të …