leoni

Opre Roma Kosova: Kundër dhunës, pro barazisë – të drejtat e romëve janë të drejta të njeriut

Kundër dhunës, pro barazisë – të drejtat e romëve janë të drejta të njeriut

Protestë paqësore para stacionit policor të Graçanicës: Opre Roma Kosova kërkon llogari dhunën e ushtruar nga Policia ndaj pjesëtarit të komunitetit rom 

Prishtinë, 25 gusht 2023 – Opre Roma Kosova, një lëvizje e  përkushtuar për mbrojtjen e të drejtave dhe mirëqenies së komunitetit rom në Kosovë, organizon një protestë paqësore para stacionit policor të Graçanicës, të martën më 28 gusht duke filluar nga ora 11:00. Protesta synon të trajtojë një incident thellësisht shqetësues për dhunën e ushtruar ndaj një pjesëtari të komunitetit rom dhe të kërkojë llogari për veprimet e zyrtarëve policor në këtë rast. 

Protesta vjen si përgjigje ndaj një incidenti që ndodhi në Graçanicë të shtunën, më 18 gusht 2023. Incidenti përfshiu Burhan Ibrahimovic, një pjestar i respektuar i komunitetit rom.  

Ibrahimovic është dërguar në stacionin policor lokal pas akuzave për një konflikt me një banore të Graçanicës. 

Por, ajo që duhet të ishte një procedurë rutinë për të mbledhur të dyja anët e historisë mori një kthesë shqetësuese. 

Burhan Ibrahimovicit, me të mbërritur në stacionin e policisë, në mënyrë tronditëse iu mohua mundësia për të dhënë deklaratën e tij në lidhje me konfliktin e supozuar. Në vend që t’i jepej një shans i drejtë për të paraqitur këndvështrimin e tij, atij iu dha një gjobë – veprim ky që ngriti menjëherë shqetësimet për qëllimet e autoriteteve. 

Situata mori një kthesë edhe më të rëndë kur një grup prej 4-5 zyrtarësh policor në stacionin policor të Graçanicës e shoqëruan Burhanin në një dhomë të veçantë.  

Në atë që mund të përshkruhet vetëm si një shpërdorim i tmerrshëm i pushtetit, ai iu nënshtrua dhunës brutale fizike, një shkelje që shpërfill në mënyrë flagrante të drejtat e tij themelore njerëzore. Incidenti e la Burhanin të rrahur dhe të mavijosur, si fizikisht ashtu edhe emocionalisht. 

Pas lirimit të tij nga paraburgimi policor më 19 gusht 2023, Ibrahimovic kërkoi kujdes të menjëhershëm mjekësor në një spital lokal. Lëndimet e tij janë dokumentuar nga mjekët, duke vërtetuar peshën e dhunës që ka pësuar. Në përpjekje për të siguruar drejtësi dhe llogaridhënie, incidenti është denoncuar në Inspektoratin Policor të Kosovës. 

Opre Roma Kosova dënon me vendosmëri këtë akt dhune dhe solidarizohet me Burhan Ibrahimovic dhe gjithë komunitetin rom në Kosovë. Ky incident nënvizon çështjet sistematike brenda kuadrit të zbatimit të ligjit dhe nxjerr në pah nevojën urgjente për reforma. Lëvizja beson fuqishëm se çdo individ, pavarësisht nga prejardhja e tij, meriton të trajtohet me dinjitet, drejtësi dhe respekt. 

Protesta paqësore do të mbahet para stacionit policor të Graçanicës, duke filluar nga ora 11:00. Opre Roma Kosova kërkon pjesëmarrjen dhe mbështetjen e autoriteteve lokale, organizatave ndërkombëtare, mediave, grupeve të shoqërisë civile dhe qytetarëve të interesuar që të qëndrojnë së bashku për drejtësi, barazi dhe të drejtat e njeriut. 

Për më shumë informacione dhe pyetje kontaktoni: 

Email: [email protected] 

Tel: 048 268 100 

Kontrolloni gjithashtu

Azgan Haklaj

Azgan Haklaj: Protesta – funeral e idhujve të rremë…!

Protesta  e thirrur nga Sali Berisha nuk ishte vetëm një deshtim por në tërësinë  e …