Prokuroria në Ankara, duke analizuar telefonat mobilë i ka deshifruar bisedat e koordinatorëve të puçit ushtarak

Prokuroria në Ankara, duke analizuar telefonat mobilë i ka deshifruar bisedat e koordinatorëve të puçit ushtarak

Oficerët turq,  itharë të organizatës FETO/PDY, gjatë përpjekjeve për grusht shtet të premten e kaluar, i kanë koordinuar veprimet përmes aplikacionit mobil, WhatsApp. Prokuroria në Ankara, duke analizuar telefonat mobilë i ka deshifruar bisedat e koordinatorëve të puçit ushtarak, ka bërë të ditur Agjencia “Anadolu” e Turqisë.  Bisedat të cilat i kanë zhvilluar koordinatorët e puçit përmbajnë urdhëresat direkte për hapjen e zjarrit kundër të gjithë atyre, të cilët do të kundërshtojnë urdhërat. Në fund ishte paraparë edhe plani i ikjes në rast të dështimit të grusht shtetit.

Disa nga urdhëresat për për grusht shtet më 15 korrik, në Turqi

Koloneli, Muzafer Duzenli: Urdhërsa e përsëritur. Urdhëroj që masa e tubuar të goditet me armë zjarri.

Kolonel Uzay Shahin: Hapni zjarrë, mos lejoni t’ iu afrohen!

Koloneli Myslum Kaja: Po afrohen makinat e ndërtimtarisë. Miqtë tanë po godasin.

Majori, Mehmet Karabekir: Jam në terren po godas masën e njerëzve dhe po pres. Vazhdoni zjarrin. Ka vetëm 10 – 15 njerëz të dhunshëm. Nuk ka humbje të iniciativës.

Koloneli, Myslym Kaja: Në Sheshin Taksim kanë hedhur lotsjellës dhe nuk po shihet asgjë. Kanë shtënë me armë në një rezervuar të makinës e cila ishte nisur për në Shesh.

Majori Muamer Ajgar: Një ndeshje e ashpër po shihet në Kuleluja. Kemi goditur në masën e njerëzve.

Koloneli Myslym Kaja: Situata në Sheshin Taksin është shumë kritike.

Nënkoloneli Muzafer Dyzenli: Ka filluar të largohet masa të cilën e kemi goditur. Zoti na ndihmoftë!

Koloneli Myslym Kaja: Mbi Sheshin Taksim po fluturojnë avionët, të cilët kanë shkuar në ndihmë në Beshiktash…. Në Taksim ka arritur Policia Speciale. A duhet ndihmë nga ajri?

Majori, Muamer Azgar: A janë avionët tanë apo?

Koloneli Myslym Kaja:  Duket se Policia po ndërmerr aksion. A thua nuk kemi mbrojtje nga ajri. Situata është shumë kritike.

Koloneli Ahmet Bajkal: Tani edhe Policia nuk është shumë e zhurmshme. Kemi municion. Morali në nivel të lartë.

 …

Puçistët në orët e para të përpjekjeve për grusht shtet kishin bllokuar Urën mbi Bosfor, në Stamboll. Në çastin kur kishin humbur kontrollin në vendet e tyre, kanë kërkuar nga  udhëheqësit e grusht shtetit të sulmojnë objektet nga ajri, të cilat janë simbole të Stambollit dhe të Turqisë…

(Al Xhazira, pjesë nga bisedat e puçistëve gjatë grusht-shtetit në Turqi, më 15 korrik 2016. RKL).

Kontrolloni gjithashtu

Besnik Tahiri, mori pjesë në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës, ku u diskutua raporti për vëzhgimin e zgjedhjeve në Serbi

Besnik Tahiri: Kur jemi bashkë, gjithçka arrihet, gjithçka është e mundur

Kryetari i Grupit Parlamentar të AAK-së, Besnik Tahiri, ka shprehur gëzimin e tij dhe ka …