Tomislav Markoviq: Barbaritë e vullnetarëve të Sheshelit në Shtëpinë e Kulturës, në Çellopek në vitin 1992

Tomislav Markoviq: Barbaritë e vullnetarëve të Sheshelit në Shtëpinë e Kulturës, në Çellopek në vitin 1992

Shesheli dhe radikalët e tij nuk e kanë ndalur skandalizimin e publikut serb për ditë të tëra. Ai menjëherë pasi u dënua dhe u shpall fajtor,   në Hagë, njoftoi se do të përsëriten krimet e luftës dhe se në këtë kohë ai do t’i  fillojë me kryetarin e  Aleancës Demokratike të Kroatëve në Vojvodinë Tomislav Zhigman dhe kryetarin e Lidhjes së Social Demokratëve të Vojvodinës, Nenad Çanak.

Sheshel është kërcënuar se ka për  t’ia  “thyer hundët” kujtdo që guxon ta quajë  kriminel lufte. Ai me zëvendësin e tij  ka kërcënuar deputeten e  Partisë Demokratike, Aleksandra Jerkov, ndërsa  me kolegët e partisë së tij  ka shkelur flamurin kroat në Asamblenë Kombëtare, duke ua sharë  “Nënë Ustashe” dhe duke  shkaktuar  një skandal diplomatik.

Tubimi i radikalëve të Sheshelit i paralajmëruar të mbahet në Hrtkovci nga të cilat radikalët nuk do të heqin dorë, pavarësisht nga një ndalim policor, do të jetë një tjetër mundësi për sjellje të dhunshme mbi ne që jemi mësuar të shohim orgji të tilla.

Paraqitja e sotme e Sheshelit dhe e radikalëve  e tij të duket e frikshme, por të gjitha këto janë të padëmshme, pothuajse  janë lojë fëmijësh në krahasim me atë që vepruan vullnetarët e  Sheshelit gjatë luftërave të viteve të nëntëdhjeta.

Në mesin e shumë krimeve të mbështetësve të Sheshelit, mizoritë  e tij, brutaliteti dhe tmerri janë shfaqur në Shtëpinë e Kulturës  në Çellopek në verën e vitit 1992.

Janë veçanërisht të theksuara mizoritë e  Dushan Vuçkoviqit, Repiqit, Darko Jankoviqit, Puftes, anëtarëve të “Grerëzave të Verdha” të përbërë nga mbështetësit e Sheshelit.

Vuçkoviq ishte anëtar i Partisë Radikale Serbe, ndërsa  Jankovia në gjysmën e dytë të majit të vitit 1992, në një pushim të shkurtër në mes të luftës dhe grabitjeve në Bosnjën lindore, ka punuar si roje i sigurisë në mitingjet e partisë radikale,   në Kragujevc dhe në Podgoricë.

Bajrami i përgjakshëm

Qendra Kulturore, në Çelopek u shndërrua në një burg për boshnjakët nga fshati Diviq.  në afërsi të Zvornikut. Në mars 1992, banorët e Diviçit mund të shihnin që tanket dhe artileria e Ushtrisë së Jugosllavisë ishin vendosur në brigjet e Drinës, pranë Zvornikut të vogël. Nga ky pozicion më 9 prill, qyteti  Kulla u granatua mbi Zvornik aq shumë,  edhe pse thuhej se Serbia nuk ishte në luftë.

Diviqin e granatuan  më 26 prill, dhe të nesërmen ushtria serbe hyri në fshat. Fshatarët i mblodhën para  xhamisë dhe u kërkuan që t’i dorëzojnë armët e tyre. Shumica e fshatarëve u larguan nga fshati, por u kthyen pas disa ditësh, sepse mendonin nuk kishte më konflikte lufte.

Ushtarët serbë hynë përsëri në Diviq në fund të majit, pas së cilës dy burra u bllokuan në dy autobusë nga kompania Drinatrans dhe u transferuan në Qendrën e Shtëpisë së  Kulturës në Çellopek, të shoqëruar nga policia.

Kushtet në kampin e improvizuar burgut ishin të tmerrshme. Në ditët e para të burgosurve nuk iu kishin dhënë asnjë ushqim, as edhe ujë të  mjaftueshëm. Ata i ruanin të burgosurit për të mos lejuar  të  dalin nga dhomat,  ku ishin paraburgosur.

Më të tmerrshmet  ishin vizitat e vullnetarëve të Sheshelit të cilët ndërhynë në  Qendrën Kulturore. Ata në mënyrë çnjerëzore kishin torturuar  boshnjakët, pastaj i kishin vrarë.

Krimet e sheshelianëve  në Qendrën e Kulturës në Çelopek ishin  një orgji e tmerrshme që mendja normale njerëzore thjesht nuk mund ta kuptonte. Vuckoviq dhe Jankoviq, të shoqëruar nga shokët e tyre, Ivan Koraq, i quajtur  ZOKS, Dragan Slavkoviq, i quajtur Thoreau, Sinisha Filipoviç, hajdut, Goran Saviq dhe shumë të tjerë kanë demonstruar të gjitha thellësitë më të  errëta të një mendjeje  patologjike, antinjerëzore.

Në prag të Bajramit, më 10 ose 11 korrik të vitit 1992, ata hynë në Qendrën Kulturore, dhe urdhëruan baballarët dhe bijtë e tyre myslimanë të dalin në skenë. Pastaj i urdhëroi ata të zhvishen lakuriq  dhe më pas i detyruan të ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Jankoviç i vuri një armë në gojë një të burgosuri, e detyroi të qëndronte në maja të  gishtërinjve dhe pastaj e pyeti babanë e tij. nëse ai ishte djali i tij i vetëm. Kur babai i tij u përgjigj se ishte djali i vetëm që kishte,   Jankoviq u përgjigj: “Ti as këtë nuk do ta kesh më”, dhe pastaj me gjakftohtësi nxori armën dhe e vrau në prani të prindit.

Jankoviq kishte therë me  thikën e tij tre boshnjakë, ndërsa Vuçkoviq e kishte prerë në fyt  një të burgosur tjetër, të cilin më parë e kishte goditur nga armë.

Pas festës së Bajramit, Jankoviq erdhi përsëri në Çellopek dhe të burgosurve u kishte  prerë organet gjenitale dhe veshët, pastaj ata i kishte  detyruar të hanë  pjesët e tyre të trupit. Një  të arrestuar boshnjak, i cili kishte qenë një lojtar futbolli, e kishin  detyruar të dalë  lakuriq në skenë  dhe të ulej në pozicionin e lutjes dhe pastaj me thikë e kishte goditur disa herë në kofshë. Pastaj  një myslimani  i  ka prerë gishtin e vogël, një tjetri i kishte  gdhendur një kryq në ballë, ndërsa tre të tjerë  i kishte therë me thikë. Slavkovië iu kishte afrua të burgosurit që ia kishte prerë gishtin, dhe në fund e  kishte goditur me armë.

Në gjyqin kundër Jankoviqit dhe Saviqt para Departamentit për Krime të Luftës të Gjykatës së Lartë, në Beograd, njëri prej të burgosurve të mbijetuar nga Çellopek  ka dëshmuar kështu. “Sapo Repiq i detyroi ata të këndojnë këngën nacionaliste serbe urdhëroi Bikiçin për të dirigjuar këngën që ai nuk e dinte. Pufta ia kishte treguar këngën gabimisht dhe kur ai kishte dirigjuar ata e kishin rrahur me shufra hekuri. Pastaj e pyetën se  çfarë  dirigjenti ishte kur nuk e dinte atë këngë. Boshnjaku kishte treguar se nuk ishte dirigjent por hidraulik. Pufta urdhëroi të gjithë ata që të shtrihen në dysheme dhe pastaj shkeli mbi ta. Dëshmitari kishte dhjetë ditë gjurmët e çizmeve të Puftës në trupin e tij . “

Ja se si Sheshelianët e festonin  Vidovdanin në Shtëpinë e Kulturës në Çellopek në vitin 1992, sipas një dëshmitarit të mbijetuar:.. “Për Vidovdan erdhi Repiqi.  Ai ishte i vetëm dhe  mbante një pushkë automatike me dy shanzherë  dhe një pistoletë me tre plumba. Një djalë, i cili ishte skizofren, Repiqi e pyeti se ku po shkonte. Ai nuk dinte si të  përgjigjej dhe e  vrau. Një djalosh tjetër tha ishte i plagosur. Repiqi e vrau me armë  dhe tha se tashmë nuk je as i plagosur. Pastaj ai filloi të godasë  një pushkë automatike dhe vrau njëzet njerëz, duke plagosur 19 të tjerë dhe një dëshmitar.

Ja si veproi një pjesë e elitës kulturore serbe në atë kohë në mbështetje të Sheshelit e të Milosheviqit

Në ato vite, njerëzit zgjoheshin rreth  Sllobodan Millosheviqit, e Vojislav Sheshelit, meqë satelitët e tyre politike kishin  punuar në bashkimin e “gjithë serbëve në territorin e Serbisë,” krijimin e kushteve që “të gjithë serbët të jetojnë në një shtet”. Në atë kohë edhe elita kulturore serbe filloi punën patriotike.

Matija Beqkoviç predikoi se, “Kosova është fjala më e shtrenjtë serbe” e cila “nuk mund të blihet pa gjak, dhe pa gjak nuk mund të shitet”; Branka Crnçeviq gjente  në kolonat e saj armiqtë e serbëve; Rajko Petrov Nogo, në mënyrë retorike, pyeti: “A nuk e nënkuptojnë vëllezërit tanë myslimanë, që të mos kenë frikë nga gjaku ynë?” dhe vampiri u përgjigj: “Ne duhet të provojmë pjesën tonë të gjakut“; Milovan Vitezoviq e përcolli  Milosheviçin në Ushçe, duke lansuar një slogan për “njerëzit e zgjuar”; Miroslav Tohol u pajtua me “mbretërimin e shkrimtarit të Radovanit, Gojkos, Rajko, Dobricës dhe Vukës“; Dobrica Qosiq publikoi doktrinën e  “zhvendosje e njeriut” (eufemizëm për spastrim etnik) duke qenë në një lidhje të vazhdueshme telefonike me Radovan Karaxhiç Ratko Mlladiqin e të tjerë. Dragos Kalajić komentoi mbi bombardimin e Sarajevës, duke thënë: “Kur pashë tym dhe kur pashë duke u  djegur Sarajeva, unë duhet të rrëfej se  ndjeva një gëzim të madh”; Vasilije Krisheni filloi ta lansojë tezën mbi kroatët si një “popull gjenocidal”; Moma Kapor, tha se nuk ishte gjë e keqe që Vukovari u rrënua, sepse ishte një qytet i barokut provincial; Gojko Gjogo këshilloi Karaxhiqin: “Në veri të lumit të Dubrovnikut, duhet të gjithë të vriten”, dhe kështu me radhë, dhe çdo gjë në këtë stil…

(Pjesë nga një shkrim i gjatë, i botuar në Al-Xhazira)

Kontrolloni gjithashtu

Mehmet Bislimi: Mbledhja e 4-të e Përgjithshme e Lëvizjes Popullore të Kosovës

(Me rastin e 30 vjetorit të mbajtjes së saj) Lëvizja Popullore e Kosovës, duam apo …