Aziz Kelmendi

35 vjet më parë, më 3 shtator 1987 është vrarë, Aziz Kelmendi

Më 3 shtator të vitit 1987 është vrarë Aziz Kelemdi. Ai kishte lindur në fshatin Karaçicë të  Drenicës. Ishte vrarë në dalje të Kazermës së Paraçinit, në Serbi më 3 shtator të vitit 1987, pasi paraprakisht dyshohej se kishte vrarë katër  ushtarë jugosllavë.  Kjo vrasje mbeti enigmatike për faktin se u krijuan dy versione krejtësisht të kundërta. Versioni zyrtar i eprorëve të Armatës së Jugosllave, i politikës zyrtare  dhe i komunistëve të Kosovës, deklaronte se i riu Aziz Kemendi ishte i indoktrinuar me nacionalizëm dhe irredentizëm shqiptar dhe kishte vrarë katër ushtarë jugosllavë e pak më vonë e kishte vrarë edhe vetën. Versioni tjetër i përfolur në Kosovë, që i shkonte përshtati politikës durimtare pacifiste, kishte projektuar versionin se Shërbimi Sekret Serb  brenda Ushtrisë së Jugosllavisë kishte vrarë vetë katër ushtarët, duke përzgjedhur në mesin e tyre një serb, një kroat një boshnjak dhe një tjetër, me qëllim për të t’ia adresuar ushtarit  shqiptar, Aziz Kelmendi, të cilin e kishin zgjedhur se qengj të flijimit.  Armata jugosllave asokohe dënoi me burg të rëndë tetë nga shokët e tij,  prej 2 deri në 20 vjet burg, të akuzuar se kishin ditur se Aziz Kelmendi po projektonte vrasjen e ushtarëve. Ata Kishin dënuar me burg të rëndë: Rizah Xhaklin, 20 vjet burg, Abdylxhemil Alimanin, 20 vjet, Afrim Mehmetin, 13 vjet, Pajazit Aliun, 13 vjet, Shefqet Paqarizin, 7 vjet, Enver Behlulin, 5 vjet, dhe Riza Alibashiqin, 14 vjet burg dhe  Islam Mahmutin, nga Gjakova, 2 vjet.

Fushata kundër Aziz Kelmendit, familjes dhe të njohurve të tij kishte qenë fushatë e egër me shpifje, izolim të familjes, madje edhe me shkrime  të ulëta e fyese.

Kontrolloni gjithashtu

Njoftohet pjesëmarrja e Arbër Ademit në Konferencën KOSAK në Stokholm

Njoftohet pjesëmarrja e Arbër Ademit në Konferencën KOSAK në Stokholm

Kryetari i Komisionit për Çështje Evropiane të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, z. …