David Phillips

David L. Phillips: Letrat Mar-a-Lago

Arti i marrëveshjes, është një libër këshillash biznesi nga Donald J. Trump, i cili ofron një dritare në të menduarit e tij. Ai beson se me asetet në zotërim të tij duhet të fitohen para. Unë supozoj se ai ka futur në xhep materiale të klasifikuara dhe top-sekret për t’i shitur ato.

Nocioni se dokumentet personale i përkasin qeverisë së SHBA-së dhe duhet të ruhen në Arkivin Kombëtar është krejtësisht i huaj për Trump, i cili përçmon sundimin e ligjit. Trump nuk është ndryshe nga OJ Simpson, i cili hyri në një dhomë hoteli në Las Vegas në vitin 2007 për të sekuestruar reliket sportive që ai kishte dhënë autograf. OJ shkoi në burg, ashtu si Trumpi.

Agjentët federalë sekuestruan 11 grupe materialesh të klasifikuara nga Mar-a-Lago, sipas një kopje të urdhrit të kërkimit të redaktuar të lëshuar nga Prokurori i Përgjithshëm. Letrat me Presidentin e Koresë së Veriut Kim Jong Un ishin në kutitë e sekuestruara nga FBI. Imagjinoni se çfarë mund të sjellin këto letra dashurie në tregun e hapur. Anëtarët e MAGA-s si z. Pillow kanë shumë para për të blerë trofe të Trump dhe për të kënaqur veten me ish-presidentin.

Arratisja me korrespondencën presidenciale nuk tregon vetëm gjykim të keq. Është e paligjshme. Avokatët e Trump pohojnë se mbajtja e këtyre dokumenteve ishte thjesht një gabim.

Trump, megjithatë, përballet me rrezik ligjor për disa vepra të supozuara. Fshehja e dokumenteve sekrete nga hetuesit federalë sugjeron një qëllim më të poshtër sesa nostalgjia.

Trump dhe këshilltarët e tij morën hapa kriminalë për të penguar hetimin e Departamentit të Drejtësisë. Avokatët e tij gënjyen nën betim, duke pretenduar se i gjithë materiali sensitiv u ishte dorëzuar hetuesve. Këto veprime cilësohen si pengesë.

Për më tepër, Trump mund të ketë shkelur Aktin e Spiunazhit. Ky ligj federal ndalon mbajtjen e paautorizuar të informacionit të sigurisë kombëtare që mund të përfitojë një kundërshtar të huaj ose të dëmtojë Shtetet e Bashkuara. Gjithashtu e bën krim shkatërrimin ose fshehjen e një dokumenti të qeverisë federale, ose heqjen e paligjshme të materialeve qeveritare.

Disa nga dokumentet e klasifikuara që Trump solli me vete në Mar-a-Lago ishin të shënuara “HCS, FISA, ORCON, NOFORN dhe SI”, sipas deklaratës së FBI-së. Ato përfshinin dokumente të ndryshme të klasifikuara/TS/SCI, që është stenografi e qeverisë për “informacion tepër sekret dhe të ndjeshëm të ndarë”.

Dosjet ishin gjithashtu të shënuara HCS, gjë që tregon se materiali ka të bëjë me burime njerëzore, ose spiunë, që shpesh punojnë me CIA-n. Inteligjenca e sinjaleve të mbledhura nga përgjimet e komunikimeve u përfshinë në kuti. Kështu ishin sekretet bërthamore.

Rusia dhe Kina duan të zbulojnë informacione për spiunët, si dhe arsenalin bërthamor të Amerikës. Nëse këto dokumente bien në duart e shteteve kundërshtare, personeli dhe metodat e SHBA-së do të ekspozoheshin dhe rrezikoheshin. Siguria kombëtare e SHBA do të rrezikohej seriozisht.

Trump nuk është patriot; ai është një biznesmen më shumë i interesuar për pasurimin e tij sesa për sigurinë kombëtare. Hetuesit duhet të eksplorojnë nëse Trump ose përfaqësuesit e tij diskutuan thesarin e materialeve me fuqi kundërshtare. Tradhtia do të njolloste më tej trashëgiminë e Trump dhe do ta fuste në burg për vite me radhë.

 

David L. Phillips është Drejtor i Programit për Ndërtimin e Paqes dhe të Drejtave të Njeriut në Universitetin e Kolumbisë. Ai shërbeu si Këshilltar i Lartë dhe Ekspert i Çështjeve të Jashtme në Departamentin e Shtetit gjatë administratave të Clinton, Bush dhe Obama,  me leje sigurie Top-Sekrete.

Kontrolloni gjithashtu

Ylli Mece

YLLI MEÇE: BALLISTËT, PËRLIGJIN TRADHTINË NËN PARULLËN” KOHA, NE NA DHA TE DREJTË”

Kjo sipas A. Alimadhit, teksa Çelo Hoxha e kundërta e pionierit partizan e dëshmor Çelo …