Ali Hertica

Ali Hertica: Politika Kosovare: skepticizëm, burokraci, skandale dhe parti të çara

Aq shumë është çoroditur skena politike kosovare, saqë politikanët janë shndërruar në kusarë dhe përbindësha të çdo gjëje, duke ua fundosur edhe shpresat e fundit këtij populli të vuajtur. Republika e Kosovës, e kapur dhe ngulfatur nga ‘pushtetarët sherifë’shëtisin rrugëve të armatosur sikur ‘kaubojët në xhungël’ fyjn shajn rrisin pagate per vete e qka jo bre…o sovran kendellu se tani erdhi koha  për tad hen denimin emerituar për ata poletikan mafioya  qe përbin qdo gjë  nga djerrsa jote.

Prandaj, në emër të demokracisë, le t’a përdorim këtë fuqi, le të bashkohemi të gjithë! Le të luftojmë për një botë të re, një botë të mirë që do t’i jepë njerëzve mundësinë të punojnë, që do t’i jepë rinisë një të ardhme dhe të moshuarve siguri. Duke premtuar këto gjëra, bishat janë ngritur në pushtet. Por ata gënjejnë! Ata nuk i përmbushin këto premtime. Kurrë nuk do t’i përmbushin ather neser votoni at qe duhet votuar me te merituarin.

Tani mund ta përmblidhni politikën me fjalët skepticizëm, burokraci, skandale dhe parti të çara. Disa parti po deflojnë më shpejt sesa fondet e fondeve tona të pensioneve në Republikën e Kosovës . Esa i përket votuesve edh anëtarëve dhe anëtarëve aktivë, po shifet fundi aktual,i qdo subjekti poltik a është në rritje apo në zvoglim. Në shumicën e zgjedhjeve, pothuajse gjysma e votuesve një javë para zgjedhjeve nuk e dinë ende se për kë do të votojnë sepse thujse jan tej të zhgenjyar me poltiken e qeevriterva të pa ngopur qe u pasurun tmerrsisht dhe e tjeterësuan pasurine Shtetit. Shumica e votave përfundimisht shkojnë në parti me liderin më gjenial të mediave të momentit . Partitë politike nuk janë më të ankoruar në shoqëri, por shumica akoma sillen si “institucione”sikur të pa prekshmit dhe të fortit e shtetit duke nëpërkembur qytatarin e përvujtur.  Sepse problemi që rezulton me imazhin është (ashtu si shumica e problemeve të tjera) i lehtë për tu shpjeguar me ndihmën e imazhit që Institucionet e shtetit nuk janë më të besueshëmtek qytetari dhe për kët pjesa dermuse e rinis ësht duke ikur nga shteti.

Por pas skandaleve të mëdha të krizës ekonimiko-sociale dhe rritja e papunësisë për shkak të rritjes së, institucioneve të mëdha dhe numrit të të punusrve në institucione që fare qytetari nuk u besuan në shtyrjen e proceseve përpara të shtet ligjor dhe uljen e papunësisë ,ku 80 përqind e njerëzve duan të dinë për jetën e tyre në vitet qe vijon me një politik degraduse dhe tej të pa koncept për jetsimin e shtetit dhe shërbim qe deri tani thujse qytetari është moshatruar nga kastat e brish poltike në republikën e Kosovës nga bandat kriminale që e privatizn tersin teritoriale të shtetit për biznese të tyre komerciale . Tani, , linja midis qytetarit dhe politikës thujse është e vështirë se ekziston më,sespe kastat e brishta poltike e kan nepërkembur qytetarin . Në të vërtetë nga politiak e gabuar e liderizmit dhe klienetelzimit të drejtuara nga grupet dhe analfabetet poltikë, ku qytetari është një pjesë thelbësore të procesitdhe shtetndetimit.

Të gjitha këto struktura organizative tradicionale të disa partive politike po bie në përmbys dhe proceset e qytetarit bëhen më të rëndësishme sesa politika e brendshme në subjekte poltike që fare nuk kanë vizion poltik . Me fjalë të tjera, ne po shkojmë nga besimi për të më treguar që të më përfshijnë,pasoja të mëdha për të gjitha format e marketingut politik . E në përpjekje, ose rëndësia e mediave në pronësi dhe të fituara)nga kastat poltike dhe individ të caktuar bëhet më e madhe se (media e paguar). Ata kapërcehen majtas dhe djathtas nga organizata që dinë më mirë se çfarë dëshironqytetari dhe për ta siguruar jetën e tijë, ku poletika dhe poletikanet të caktuar mos të eksperimentojnë më shumë me jeten dhe ndjenjat e sovranit, sepse sovrani beson që në mënyrë të bëhen më të mirë dhe bëhen më të zgjuar çdo ditë lideret poltike dhe poltika ditore plër shtetin dhe shoqërin Kosovare dhe vetëm me politik konstruktivedo të përqendrohen në rezultatin përfundimtar në vend dhe politikës së brendshme të mbijetojnë nga qytari i cili tani do ju jap goditjen e fundit ne kohën e votimeve.

Kontrolloni gjithashtu

BDI: Mbështesim dhe kërkojmë mbylljen e menjëhershme dhe të tërësishme të kazinove dhe bastoreve

Një nga përcaktimet programore të Bashkimit Demokratik për Integrim është mbyllja e tërësishme e të …