KEK
Fillimi / Zamir Qeriqi (faqe 386)

Zamir Qeriqi

Ahmet Qeriqi: Romani, “Kodi Da Vinçi”, i shkrimtarit, Dan Brown, një përpjekje për ta diskredituar krishterimin

  Pa dyshim se Dan Brown është ndër shkrimtarët më të lexuar dhe më të talentuar të letërsisë së sotme botërore. Me romanin e tij “Kodi Da Vinçi” ai ka thyer rekorde sa i përket tirazhit të botimit të këtij libri, si dhe leximit të kësaj vepre nga lexues të ...

Më shumë...

Hetem Sopjani : Shkenca bashkëkohore është fushë e veçantë për shpjegimin e përmbajtjeve të Kur’anit

  ”Edhe në tokë ka dëshmi për ata të bindurit. Po edhe në veten tuaj. A nuk jeni kah e shikoni”? Kur’an (Edh-dharijatë, 20-21). Në Kuranin Famëmadh ka shumë ajete, që tregojnë se islami është fe e vërtetë, e cila fe ngërthen të dhëna të shumta shkencore. Shkenca bashkëkohore është ...

Më shumë...

Beqir ELSHANI: KOSOVA ME HALLE SHUMË

  Sot është Dita e Parë e Shkollës. Sa shumë jemi gëzuar. Dihet që Burimi, më i vogëli vëlla është gëzuar më shumë se unë dhe Artani, ai hyn në klasën e parë. Jo vetëm që është gëzuar, por edhe mburret, meqë prej çerdhes parashkollore kalon në shkollën fillore. Edhe ...

Më shumë...

Adil Olluri: Rrëfimi letrar dhe dokumentariteti

  (Ahmet QERIQI: “Burgu”, roman, Radio-Kosova e lirë, Prishtinë, 2004) Romani “Burgu” është një vepër letrare, e cila në qendër të ligjërimit të saj e vë kryepersonazhin, Eknat Malmiri, i cili është boshti tematik i tërë rrëfimit, që zhvillohet në një hapësirë të mbyllur, ku i tërë veprimi, të gjitha ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kultura e tolerancës fetare ndër shqiptarë, shembull sublim i paqes në historinë e qytetërimit

  Në fjalën e tij hyrëse, të paraqitur në seancën vjetore të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, e cila u mbajt në vjeshtë të vitit 2006, në Nju Jork, Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Kofi Anan, ka paralajmëruar për rrezikun e një luftë të re fetare, ...

Më shumë...

Ndue Ukaj: FUNKSIONALIZIMI UNIVERSAL I ARTIT POETIK

( Përkitazi me librin poetik me titull SPIRITUS, të shkrimtarit Fehmi Ajvazi. Botoi: T-Kom, Shkup 2007. Faqe: 59 ) Poezia e krijuar në Kosovë e dy dekadave të fundit evokon një katrahurë të jetuar; katrahurë kjo që bart në vete strategjinë tekstuale në variante të ndryshme të këndimit dhe krijon ...

Më shumë...

SALIH BYTYÇI: Tematologjia: ose plagjiatura postmoderne e Sabri Hamitit

HyrjaNë fushën e shkrimit shqip sot, si asnjëherë më parë, po lulëzon fenomeni i plagjiaturës, i kiçit dhe i botimeve krejt të pavlera. Këtë dukuri e ndeshim si në botimet shkollore e universitare, ashtu edhe në shkresurinat e akademikëve tanë, të cilët nuk reshtin të prodhojnë gjithfarë gatesash të pashije ...

Më shumë...

Adil Olluri: Semiologjia e Umberto Ekos

Modeli studimor i Umberto Ekos është kërkimi semiologjik që realizohet rreth një procesi shoqëror siç është komunikimi dhe rreth konvencioneve kulturore siç janë kodet. Por, që në fillim këtu duhet të kemi të qartë, se ky kërkim i tij dallon në princip nga njohja e jonë që kemi për semiologjinë, ...

Më shumë...

KADRI REXHA: Sami Frashëri, ideolog i Lëvizjes çlirimtare dhe mjeshtër i penës

Në mesin e figurave më të shquara të mendimit dhe të veprimit patriotik gjatë periudhës së Rilindjes kombëtare shqiptare, padyshim njërin ndër vendet e nderit e zë edhe Sami Frashëri, iluminist, revolucionar, publicist dhe ideolog qendror i lëvizjes çlirimtare, Sami Frashëri bëri një punë të çmuar në shërbim të atdheut ...

Më shumë...

Agron Y. Gashi: Kafka i Lindjes, Volteri i Ballkanit (Në 70 vjetorin e lindjes së Akademik Rexhep Qoses)

Profesor Rexhep Qosja këto ditë mbushi 70 vjet jetë, dhe rreth dyzet vjet punë të mirëfilltë shkencore. Krijuesit e mëdhenj, thonë, kanë vetëm ditëlindje, sepse i bën të pavdekshëm vepra e tyre. Rexhep Qosja është një ndër figurat më të shquara të letërsisë dhe kulturës sonë që meriton respektin më ...

Më shumë...

A. Qeriqi: “Etika dhe përgjegjësia e gazetarit” vështrim për librin “Mediet dhe politika, të autorit, Gëzim Mekuli

Emri i Gëzim Mekulit, tashmë është mjaft i njohur në letrat tona, si gazetar, që e njeh profesionin, të cilin edhe e respekton, duke depërtuar në thellësinë e problematikës, që nënkupton gazetaria, sidomos gazetaria hulumtuese, e cila është krah i fortë i së vërtetës dhe i së drejtës, krah i ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Vargjet e testamentit poetik

I njohur është Hydajet Hyseni jo vetëm si pjesëtar i kreut të Lëvizjes së rezistencës shqiptare të Kosovës në të kaluarën, jo vetëm si politikan tashmë i arrirë, por edhe poet, krijues dhe materializues i një bote të pasur artistike, të shkruar e të ligjëruar për më shumë se 30 ...

Më shumë...

Besnik Kryeziu

Më në fund, disa nga ata që me vite na kanë ligjëruar për demokraci, e treguan fytyrën e vet. Demonstratën paqësore e shndërruan në demonstratë të dhunshme, duke përgjakur e vrarë ata që s´kërkonin gjë tjetër përpos vetëvendosje për Kosovën. Ata, djem e vajza, që atë ditë ishin nisur për ...

Më shumë...

Hysen Matoshi: Mediet në këmishën politike

(Përkitazi me librin “Mediat dhe politika” të Gëzim Mekulit, botoi “Mekuli press”, Oslo, 2006.).Njëra ndër marrëdhëniet më interesante dhe më me ndikim në botën bashkëkohore është ajo ndërmjet medieve dhe politikës. Varësia e ndërsjellë, aq shumë e hetueshme, sidomos te ne, tanimë nuk përbën një fakt për ta konstatuar. Kjo, ...

Më shumë...

Teuta Zymberi: LUNGJËRIA NË ELEGJI

( Janinës ç’ i panë sytë….) Shumë net e shumë ditë kishin ikur në formë vargjesh, në formë eseu, në formë këngësh, në formë elegjie, në formë aksionesh, në formë ëndrrash, në formë librash, në formë romansash, në formë legjende, në formë meditimesh… Gjithnjë këto frymëzime të këndshme e të ëmbla i ...

Më shumë...

RKL: Zbogar dhe BE-ja po projektojnë një model bashkëjetese mes Kosovës dhe Serbisë, pa e përjashtuar modelin gjerman që nënkupton bashkimin e Kosovës me Serbinë okupatore

Pavarësisht retorikës së ashpër dhe të fortë të kreut institucional të Kosovës, lidhur me, sikur thuhet,  ruajtjen e pavarësisë së vendit në bisedimet që po zhvillohen me Serbinë, tashmë po shihet qartë se këto bisedime po zhvillohen me qëllim të korrigjimit të pavarësisë dhe pranimit të një kompromisi nga të ...

Më shumë...