Bojan Tonçiq: Krimet në Kosovë dhe tregtia me drogë e kriminelit, Sasha Cvijitan, që vrau fëmijë e gra në Besianë

Bojan Tonçiq: Krimet në Kosovë dhe tregtia me drogë e kriminelit, Sasha Cvijitan, që vrau fëmijë e gra në Besianë

Historia është e tmerrshme dhe morbide: po të pyesnim se ku dhe cili është krimineli i luftës Sasha Cvijetan, vrasësi i katërmbëdhjetë fëmijëve nga familjet Bogujevci dhe Gashi, në Podujevë në vitin 1999, morëm përgjigjen: ai u arrestua në Greqi dhe ekziston dyshimi i bazuar se ai është në krye të një karteli serbo-kroat të drogës.

Anëtarët e kësaj shoqate kriminale u arrestuan të dyshuar për kontrabandën e drogës nga Spanja dhe shitjen e saj në Greqi. Dhe hera e fundit që e pamë Cvjetan ishte në festimin e Ditës së Komunës së Srebrenicës, ku ai sigurisht kishte një vend (po e prisnim edhe në festën e Ditës së Republikës Srpska), që nga krimi i tij në Podujevë dhe puna në terrenin e njësisë së tij Scorpion. sjellin lidhje gjenocidi në çnjerëzore për të cilat nuk mund të parashikohet dënimi.

Në vend të nderit, zuzari ishte në shoqërinë e biznesmenit të Zemunit Jova Brekiq, pronar i kompanisë Ekonomik, mik i kryetarit të Srebrenicës, Mladen Grujiçiq.

Sasha Cvjetan pas hekurave, ndoshta jo papritur, vitet e fundit, siç raportohet nga mediat elektronike të Beogradit, jetonte me luks, me sa duket i angazhuar në një biznes fitimprurës; ai ishte në lirim me kusht dhe duhej të bënte diçka për të mbajtur veten. Në Serbi, kriminelët e luftës – këtu ndryshon Cvjetan nga shumica e të tjerëve – kryesisht mbajnë poste politike në regjimin e Aleksandër Vuçiqit, ose këta zuzar të merituar, falë lidhjeve të tyre me regjimin, janë bërë biznesmenë të respektuar që bëjnë marrëveshje miliona. euro. Legija (Milorad Lukoviq) botoi vepra të mbledhura, Pandurovic është më i plotë, Svetislav Arsić, themeluesi i kampit të vdekjes Sushicë, është në qeverinë e qytetit të Beogradit…

Disa, nga ana tjetër, jetojnë të qetë, të izoluar, si ata të akuzuar për vrasjen e 1. 313 civilëve në pronën bujqësore Kravica afër Srebrenicës (janë mirë, vetëm në tre vitet e fundit kanë pasur disa probleme  me shëndetin e tyre, në koha kur ishin caktuar seancat).

Në vitin 2005, Cvjetan u dënua me 20 vjet burg, ai u lirua me kusht për tre vjet e nëntë muaj para vuajtjes së dënimit.

Kriminelët e favorizuar të shtetit

Udhëheqja shtetërore e Serbisë nuk tregon asnjë qëllim për të gjykuar kriminelët e luftës, pasi deri më tani vetëm autorët e drejtpërdrejtë dhe në kuptimin e nënshtrimit, liderët të cilëve u është kërkuar të mohojnë çdo lidhje me shtetin, gjegjësisht udhëheqjen ushtarake, kanë është dënuar.

Sasha Cvjetan ishte një anëtar i grupit famëkeq të vrasësve dhe kasapëve të paarmatosur, Scorpions, më i njohur për likuidimin brutal të pesë boshnjakëve të paarmatosur në Kamera.

Pas përshtypjes rrëqethëse që la në mendje kur u shfaq vrasja e filmuar në televizionin shtetëror, pas së cilës, sipas reagimeve të publikut, dukej se Serbia kishte bërë një hap drejt ballafaqimit, mbeti fakti se Akrepat nuk ishin një tufë e të dëshpëruarve,  por një njësi ushtarake e mobilizuar nga shteti, e armatosur, e mbrojtur dhe që për shkak të përfshirjes së tyre në luftime, ata u shpërblyen me një kupon për vrasje të pakontrolluara, përdhunime dhe grabitje.

Maja shtetërore e piramidës së krimit

Mohimi i lidhjeve me kriminelët dhe përsëritja e çmendur e gënjeshtrës së neveritshme se “Serbia u përball me krimet e saj dhe i dënoi kriminelët”, të kryer nga vëllezërit e pikëlluar Ivica Daçiq, ish-kryeministër, zëdhënës për vdekjen e viteve nëntëdhjetë të shekullit të kaluar dhe Naço i maskuar, ish-presidenti Boris Tadiq ishte i dhimbshëm, veçanërisht duke iu referuar arsyes shtetërore – për të parandaluar synimin e pretenduar për të dënuar shtetin dhe të gjithë serbët për krime.

Natyrisht, kjo nuk ka asnjë lidhje me realitetin, dhe në rastin e Ivica Daçiqit, kjo nënkupton shmangien e pjesëmarrjes së padyshimtë në një ndërmarrje të përbashkët kriminale. Tadiqi, nga ana tjetër, gjykohet nga derdhja e vërtetë “urbane” prej dekadash e serbizmit në tru, tendenca për gënjeshtra dhe falsifikime të pista dhe retorika eufemiste në mohimin primitiv të provave të pakundërshtueshme.

Vuçiqit i mbeti konsekuent me veten dhe vendosjen brutale të të gjithë shqiptarëve në radhët e “UÇK-së terroriste”. Ende vërehet keqardhje për dështimin në spastrimin etnik të Kosovës. Dhe filloi mirë, 800 mijë shqiptarë u dëbuan në vetëm tre muaj. Pjesa tjetër janë derdhje afektive të primitivizmit, të papërshtatshme për hapësirën publike, edhe nëse do të flitej për lokalet ballkanike, ku patriotët janë rekrutuar prej vitesh si ulëritës atonale të vargjeve budallaqe dhe asketë nën malin e jorganit.

I pajisur dhe gati për të vrarë dhe grabitur, Sasha Cvijetan dhe bashkëpunëtorët e tij erdhën më 28 mars në rrugën Rahmana Morina në Podujevë, në oborrin e familjes Gashi, ku civilët, gratë, fëmijët dhe pleqtë mezi lëviznin me qetësi prisnin diku gjykimin e tyre,  shumë larg.

Tito, Mosha dhe Scorpions

Scorpions qëlluan nëntëmbëdhjetë fëmijë, pesë fëmijë nga familja Bogujevci mbijetuan: Saranda, e cila në atë kohë ishte 14 vjeç, Genci gjashtë vjeç, Fatos (13), Jehona (11) dhe Lirije (9). Fëmijët e mbijetuar u nxorën nga nën grumbullin e kufomave nga komandanti i togës së Beogradit të Njësive Speciale Antiterroriste, Spasoje Vuleviq.

Sasha Cvjetan ishte një nga vrasësit, ai fillimisht pranoi se ishte në vendin e krimit, më pas e mohoi dhe deri në fund të gjykimit tha se nuk kishte vrarë njeri. Ai nuk shprehu asnjëherë pendim, ai përsëriti se procedura kishte një “background politik” dhe se ai personalisht “asnjëherë nuk qëlloi kundër civilëve dhe fëmijëve”. Pesë vjet pas Cvijanit, Dragan Borojeviq, Miodrag Šolaja dhe Dragan Medić u dënuan për krimin në Podujevë, dhe Željko Đukić në 2011.

Viktimat e Scorpion janë: Albion Duriqi (2 vjeç), Mimoza Durići/Mimoza Duriqi (4 vjeç), Arber Duriqi/Arber Duriqi (7 vjeç), Dafina Durići/Dafina Duriqi (9 vjeç), Špetim Bogujevci/Shpetim Bogujevci ( 10 vjeç), Špend Bogujevci/Shpend Bogujevci (13 vjeç), Nora Bogujevci/Nora Bogujevci (14 vjeç), Fezdrije Lugalji/Fezdrije Llugalija (21 vjeç), Fitnete/DuqiriFitnete 36 vjeç), Salja Bogujevci/Sala Bogujevci (39 vjeç), Shefkate Bogujevci (42 vjeç), Nefise Lugaljiu/Nefise Llugalija (55 vjeç), Šehide Bogujevci/Shehide Bogujevci (67 vjeç), Esma Durići/Es Duriqi (69 vjeç).

Të plagosur rëndë janë: Genc Bogujevci/Genc Bogujevci (6 vjeç), Ljirije Bogujevci/Lirije Bogujevci (9 vjeç), Jehona Bogujevci/Jehona Bogujevci (11 vjeç), Fatos Bogujevci/Fatos Bogujevci (13 vjeç dhe) Saranda Bogujevci/Saranda Bogujevci.(14 vjeç).

Sipas aktgjykimit, Sasha Cvjetan vrau shtatë gra dhe shtatë fëmijë. Ai nuk e kreu dënimin e plotë, gjykata e teproi pak dhe këtu vijmë te bashkëfajësia e makinerisë gjyqësore serbe në krim.

Vitet e fundit, Cvjetan ishte në pjesën gjysmë të hapur të burgut në Sremska Mitrovica, ai shfrytëzoi fundjavat falas dhe pushimin vjetor, si dhe iu lejuan vizita nga një grua jashtëmartesore. Ai u lirua me kusht me vendim të Gjykatës së Lartë të Beogradit, me propozimin e Burgut të Mitrovicës së Sremit.

Aty vijmë në burgun e Mitrovicës, i njohur për figura të rëndësishme historike; Në të u burgosën Tito dhe Mosha Pijade, dhe tani është, në terma zhargon, Banja Koviljača (banja mbretërore ku kaluan kohën e tyre dinastitë Obrenoviq dhe Karagjorgjeviq) për kriminelët e luftës.

Një fëmijë vrasës i risocializuar

Të kujtojmë një pacient tjetër mitrovicas: komandanti i Skorpion (përsëri ata) Slobodan Mediq (47) vdiq më 31 dhjetor 2013 pasdite, në një aksident trafiku në rrugën Sremska Mitrovicë – Veliki Radinci. Sipas informacioneve të policisë, është e sigurt se nga përplasja e dy makinave ka humbur jetën edhe bashkëshortja e Medicit, Lj. M. (45) dhe djali D.M. (17).

Komandanti i Cvjetan u dënua me një maksimum prej 20 vjet burg për krimin e luftës për vrasjen e gjashtë boshnjakëve në qytetin Godinska bare, afër Trnovës, në malin Treskavica. Në një ditë të papërcaktuar të korrikut 1995, Mediq urdhëroi rojet e tij të sigurisë Petar Petrašević, Aleksandar Medić, Branislav Medić, Slobodan Davidović (i dënuar në Kroaci) dhe Milorad Momić të qëllonin gjashtë të burgosur. Pamjet e poshtërimit të të burgosurve dhe likuidimit të tyre, të siguruara nga Fondi për të Drejtën Humanitare, u shfaqën në qershor të vitit 2005, fillimisht në Tribunalin e Hagës, në gjyqin kundër Sllobodan Millosheviqit dhe më pas në Serbi, pas së cilës autorët u arrestuan. U vranë: Safet Fejziq (1978), Azmir Alispahiq (1978), Sidik Salkiq (1959), Smajl Ibrahimoviq (1960), Dino Salihoviq (1979) dhe Juso Deliq (1970).

I keqi i Shtetit Sllobodan Mediq nuk ishte në seksionin gjysmë të hapur – ai ishte i burgosur opsional, në atë ditë tragjike për të dhe familjen e tij, ai doli natën e Vitit të Ri.

Këtu është një përfundim i tepërt: shteti-punëdhënësi i thotë kriminelit të heshtë se kush e ka dërguar për të vrarë e grabitur, i premton burgim të lehtë, lirim të parakohshëm dhe një të ardhme të ndritur. Premtoni dhe përmbushni. Por, duket se kjo nuk i ka mjaftuar Sasha Cvjetanit për të vozitur nëpër Greqi, ai kishte një vizion tjetër për të ardhmen e tij.

“Lërini të shkojnë, ata janë thjesht fëmijë”

Çfarë gabimi, zotërinj gjyqtarë, e liruat Cvjetanin para kohe, duke e justifikuar vendimin me besimin se në dorëheqjen e Skorpionëve “risocializimi i tij u krye me sukses”. Gjithashtu keni shkruar se “pritet që Cvjetani të sillet mirë në lirimin e tij dhe të mos kryejë ndonjë krim të ri gjatë periudhës së lirimit me kusht”.

Dhe ajo që është më morbide, shkruan  se Cvjetan në shpjegimin e lirimit, “ka punuar fort” në burg, mendoj kur ka qenë në të. Dhe “mbështetja e familjes parësore dhe bashkëshortes së zakonshme është në fakt një nga treguesit e rehabilitimit të tij dhe një nga treguesit se ai do të sillet siç duhet kur të lirohet”.

Cila familje do të mbajë fëmijët, tashmë të rritur, nga familja Bogujevci. “Lërini të shkojnë, ata janë vetëm fëmijë”, ishin fjalët e fundit të Shefkata Bogujevcit, nënës së Sarandës, Jehonës, Fatosit dhe Gencit “Nëna ka pasur plane të mëdha për të gjithë ne”, do të thotë në gjyq Saranda Bogujevci.

Megjithatë, Cvjetani nuk do të përsërisë një krim të ngjashëm me atë më Besianë. (Al-Xhazira-RKL)

Kontrolloni gjithashtu

Azgan Haklaj

Azgan Haklaj: Protesta – funeral e idhujve të rremë…!

Protesta  e thirrur nga Sali Berisha nuk ishte vetëm një deshtim por në tërësinë  e …