Doli nga shtypi libri: “Shpërngulja e çamëve në shekuj” vepër e veprimtarit të arsimit, Tafil Morina

Doli nga shtypi libri: “Shpërngulja e çamëve në shekuj” vepër e veprimtarit të arsimit, Tafil Morina

Shtëpia botuese, “Faik Konica”, në Prishtinë ka nxjerrë në dritë librin: “Shpërngulja e Çamëve në shekuj” vepër e veprimtarit të arsimit, mësuesit, shkrimtarit e publicistit,  Tafil Morina.

Autori, në këtë vepër ka sjellë fakte e dëshmi të shumta të jetës së shqiptarëve në Greqi e veçmas në trojet e Çamërisë gjatë shekujve të kaluar e deri në ditët tona.

Studiuesi, Tafil Morina, ka hulumtuar një literaturë  të begatshme shkencore lidhur me Çamërinë,  ngritjet dhe pësimet e saj gjatë shekujve, deri në fundin fatal e tragjik të popullatës çame e cila në sy të të gjitha shteteve të civilizuara të Evropës e më gjerë u lejua të kthehet në një golgotë të cilën  nuk e njeh historia.

Fati i tërë një populli u vulos vetëm për shkak të etnisë dhe fesë së tyre, meqë ata nuk treguan gatishmëri të ndërrojnë gjuhë, komb e fe, andaj e dhe regjimet greke që nga themelimi i shtetit të parë grek në vitin 1822, e ndoqën dhe e masakruan, veçmas popullatën çame, ndërsa regjimi fashist grek, me Napoleon Zervën në krye kreu masakrat më të çmeritura e më barbare mbi këtë popullatë duke e dëbuar nga trojet e veta etnike  duke e shfarosur në mënyrë masive.

Autori ka përshkruar shtrirjen gjeografike të çamëve, vendet ku ata kanë jetuar gjatë shekujve, dëbimet nga trojet e tyre etnike, ndërrimin e çamëve me grekët e Edrenesë, dëbimin e dhunshëm në Shqipëri, shkatërrimin e përvetësimin e pronave të tyre dhe spastrimin etnik të tipit fashist.

Libri: “Shpërngulja e çamëve në shekuj” ka 78 faqe, Botoi  “Faik Konica”, në Prishtinë.

Kontrolloni gjithashtu

Shkrimtari e veprimtari i mirënjohur, Isak Guta, nxori në dritë edhe dy vepra: “Vrasja e veprave” dhe “Rrëfim i vonuar”

Shkrimtari e veprimtari i mirënjohur, Isak Guta, nxori në dritë edhe dy vepra: “Vrasja e veprave” dhe “Rrëfim i vonuar”

Krijimtarisë  së tij,  të begatshme letrare, 48-vjeçare, studiuesi meritor i Aleksandër Moisiut,  veprimtari dhe shkrimtari …