Airport Adem Jashari
MIT
kek
mbpzhr 2018
Fillimi / Kultura / Lutfi coka: Cikël me poezi
Lutfi Coka

Lutfi coka: Cikël me poezi

Rinisë sonë

 

Rini e këtij vendi,

Të rinj, por punëtorë.

Të mbani mendjen te mësimi,

Me libër e lapës në dorë.

 

Shkollën fort ta doni,

Lexoni libra shumë.

Lexoni Naim,Mjedë e Fisht,

Deri vonë mos fleni gjumë.

 

Trima ju mlindi nëna,

Në djep ju ka mëkuar.

Të gjithë zemër trima,

Në Shqipëri të adhuruar.

 

Të keni guxim e trimëri,

Të keni sedër e krenari.

Se pa bazë e fuqi,

Pa liber e lapës

Dituria s’të vjen pas.

 

 

Meditim mërgimtari

 

 

Kërkuam kuptimin,

Në valët e mërgimit.

Nuk gjetëm shpëtimin,

Zog vuajtje e mjerimit.!

 

Mos ngrini kulla në erë!….

Aty apo këtu më mirë?!..

Askund o të mjerë,….

Jeta pa liri s’ka vlerë.

 

Populli për liri nuk ngopet,

As në xhami ,as në kishë.

Eshte vigjilent kurdohere,

Me syrin lart e syrin pishë.

 

 

Mesazh diturie

 

 

Në se toka nuk punohet,

Mbushet plot me ferra.

Mbetet e shkretë,

S’e gjen pranvera.

 

Kur truri nuk mësohet,

Mbetet në errësirë.

E këthehet shpejt,

S’i tokë e shkretë.

 

Truri do pasuruar,

Duhet zhvilluar.

O rini e dashur!..

Je shumë e çmuar,

Gjithenjë e më mirë,

Duhet mësuar.

 

E mbushni kokën,

Me libra e lapsa.

Sikur dhe tokën,

Me farë e kazma.

 

Gjuha e shkolla,

Të lidhur me punën.

Të hapin horizont,

Të hapin rrugën.

 

Shkolla është drita,

E të hapin sytë.

Ndaj mësoni ju,

Natën e ditë.

 

Mos merrni kulturë tjetër,

Eshtë mjaftë e jona.

Ndryshe këngë e balada,

Do këthehen në bopmba.

 

 

Meditim për Kosovën

 

 

Lufta mbaroi,

Në vend ka heshtje.

Mendja afër shkoi,

Ҫdo gjë kureshtje.

 

Kureshtja është kureshtja,

Gëzimi mposht hidhërimin.

I gjalli kërkon të vdekurin,

I plagosuri ,mjekon plagën.

 

I gjeturi kërkon të humburin,

I humburi kërkon të gjallin.

I plagosuri plagën mjekon,

I vrari varrin don.

 

Në mendjet Kosovare,

Shumë mendime hedhin valle.

Disa gëzojnë e lëshojnë dritë.

Disa qajne e lotojnë sytë…

 

 

Për ju dëshmor i atdheut.

 

Lum nëna që ju rriti,

Lum dielli që ju dha dritë.

Lum vendlindja që ju qiti,

O heronjë zemër e shpirtë.

 

Me guxim e trimëri,

Me nder e krenari.

Me bazë e fuqi,

Me libër e lapës,

Historia ju vjen pas.

Kontrolloni gjithashtu

Baca Adem Demaçi

Gani Qarri: Adem Dema, (1936-2018 ) një jetë vuajtje dhe përpjekje për liri!

(Në njëvjetorin e shuarjes së simbolit të sakrificës) Hero i sakrificës me shpirt shpërthyes, kryengritës ...