leoni

Halit Coka

Lutfi Coka: Enver Hoxha diell e drite per Shqiperinë

Për herë të parë në historinë e një populli mijra vjeçar siç është shqipëria ,populli gjeti një udhëheqës besnik dhe mik të sinqertë i vegjëlisë ,legjendarin ENVER HOXHA ,ai vigan ishte vërtet një thesar i vërtet në ndihmë për popullin ,si në çlirimin e vendit ,ndërtimin ,mbrojtjen e lulëzimin e larmishëm të shtetit shqipëtar ,është pikrisht ky burrë legjendar që i dha autoritet dhe jehonë shqipërisë socialiste në botë,ai punojë e ndërtoi dhe udhëhoqi shqipërinë nga fitorja në fitore pothuajse për gjysëm shekulli ,fitore pa asnë humbje .

-Ndërtim i shqipërisë sociliste ishte fitore ,
-ngritja e shtetit të diktaturës proletarjatit ishte fitore ,
-zhdukja e armiqësisë dhe hasmërive shekullore ishte fitore mbi fitoret ,
-shkollimi mbarëkombëtar, falas,hapja e shkolllave dhe lufta kundër injorancës shekullore ishte fitore ,
-forcimi i unitetit kombit veri-jugë,dhe dalja zot atdheut grusht qeliku rrethe atdheut e popullit ishte fitore , –Forcimi i kulturës dhe artit kishte arritje mbresëlënse ,madhore në botë ,
-respekti dhe sakrifica për njëri tjetrin dukej kudo .—
-edukimi ,vaditja dhe forcimit të dashurisë ishte deri në sakrificë e sublim të jetës ndajë atëdheut e popullit këto ishin fitore të mëdha

Këto vese heroike morale në mbrojtje të atdheut nuk përsëritën më  në kapitalizëm as në demokraci hajdute .
Sot vjedhjet e vrasjet bëjnë kërdinë . Ju e patë vetë si u grabit banka e lekve të hipotekës Tiranë në mes të ditës dhe plot me njerëz dhe polic rrethë e qark nuk ndërynë ,të gjithë bënin sehirë ,por edhe arkëtarja nuk bëri rezistencë fare por ja dha aq shpejtë si të ishin mallë pa zot .

Sikur ato para të ishin të sajat ato do përleshej me grabitësin e arkës lekve .

Në shtetin legjendar të Enver Hoxhës mbrojtja e jetës njeriut ishte detyra fisnike lapidare e vijës së parë të komunistëve dhe të shtetit socialist .
Jeta e njeriut ishte : ” kapitali më i çëmuar” ,jo si sot që
njeriu nuk vlen asgjë ,sa një qen , njeriu shkon për dhjamë qeni!?…

Këto ishin thesare të mëdha për ata që kanë tru .
Shqipëria për 40 vjet  pati suksese ,një zhvillimi të madhë sa ecjen e 1000 vjetëve nën sundimin anadollak osman,apo zogolljan etj… , të klasës të pamëshirshme të shfrytëzuese të bejlerërve ,agallarve , tradhëtarve,hjdutëve dhe bajrektar e zagarë,këta shfrytëzues të pa mëshirshëm të fshatarve dhe katundarve që i pinin gjakun popullit . Këta ,bashkëpuntorë të fashizmit dhe nazizmit që i hapën rrugën pushtimit të shqipërisë nga Italia më 1939 ,duke sjellë në shqipëri të huajt ,fashistët italnian ,të cilët kishin para dhe morën në dorë çelsat dhe burimet ekonomike të vendit duke verfëruar e masakruar 90%të popullësisë.

Prandaj edhe populli i urrente kaq shumë dhe i përbuzte ,kajmekanët dhespotët,kaçakët politikë apo sejmenët.Nuk ka faj politia,faj kanë “qafirët” politik,”hijenat” politike,dhe “mumjet” politike që, e rjepin popullin me veprimet mashtruese.

Prandaj  të deklarosh se, shqipërinë e bënë bejlerët e agallarët kjo e pavërtetë ,e pa sakët antikombëtare ,është ose injorancë ose çmenduri skizofrenike të një urrejtje të madhe patologjike.

Bejlerët ishin ujqër ,ata mbollën anarkinë në të gjitha fushat e jetës në shqipëri,  ia zgjatën robërinë popullit 500 vjet turqi ….
Periudha e tyre gjysëm feudale ishte shumë e trubullt në shqipëri ,pa prespektiva zhvillimi ,taksa më të rënda me arbitraritet ,vrasje bujqish ,shkelje e lirisë së popullit në të gjitha fushat e jetës.

Shqipëria ishte një populli gati i egër që vrisnin njëri tjetrin Sipas tefterve turk, vetëm në një fshtat të Dibrës , në viti. 1900,nga 300 shtëpi 250 familje ishin në hasmëri ,pra kishin vrarë njëri tjetrin !

Në periudhën e bejlerve agallarve , bajrektarve dhe shkërdhatë tragëtarësh të pa shpirtë ,populli ishte pa dritë elektrike ,pa rrugë ,pa punë ,pa bukë ,pa shkollim ,analfabet ,një jetë mizerje si njerëz të egër .

Kur bejlerët e agallarët visheshin me rroba firmato të marra në Parisi ,Vienë , apo Milano ,populli vishte opinga nga lëkurët e lopës ,apo të kuajve të ngordhur ,

Në vendë të bukës shqiptarët bluanin një llojë rrënje druri si shqopa etj. Populli vuante për shtëpi ,flinte me kërcu nënë kokë ,kur bejlerët kishimn jestek e krevet me pupla zogu të marrura jashtë shtetit,

Populli vuante si qeni për ndihmë shëndetësore ,sëmundjet bënin kërdinë ,popullsia e Shqipërisë u zvoglua deri në 800 mijë njerëz në vitin 1938 . Një popull pa higjenë e sapun në shtëpi , morri ,tatbiqi sa një zog bënte kërdinë ,kërcente nëpër shtëpi hop këtu ,hop atje !.

Burime ujë shqipëria kishte me bollok,por bejlerët nuk e qonin te shtëpia e fshatrit ,por shqipëtari ishte zhul i pa larë i pa ngrënë ,dhe morrat bënte kërdinë, i fshinin me duar morrat për ti larguar nga trupi .

Sëmundjet dhe veçanrisht murtaja bënin kërdinë në vdekje ,edhe sëmundjet ngjitëse bënin kërdinë ,por bejlerët , pasanikët e zeginët shqipëtar vazhdonin e vidhnin popullin pa pikë mëshëre ,ata në atë perudhë të lulëzimit të tyre përdorën anarkinë kjo ,ishte metoda shtazarake që karakterizonte pushtetin e këtyre .

Ishte legjendari Enver Hoxha ky udhëheqës historik i përjetshëm në zemrat e shqipëtarve të vertetë,që Shqipërinë e nxori në dritë.

Lutfi  coka

 

Kontrolloni gjithashtu

Dritan Goxhaj: DREQI, SHQIPTARËT DHE ALBINI

Dje ishte dita e dhimbjes. Dhimbja vjen gjithnjë nga plagët. E dhimbja është  edhe më …