leoni

Sistemi imunitar zhvillon mbrojtje të organizmit pas sëmurjes me virusin korona

Sistemi imunitar zhvillon mbrojtje të organizmit pas sëmurjes me virusin korona

Shkencëtarët amerikanë kanë zbuluar se, edhe muaj pas një sëmundje të lehtë, qelizat imune në palcën e kockave janë akoma në gjendje të sekretojnë antitrupa të rinj kundër koronavirusit. Disa muaj pas rikuperimit nga forma e butë e COVID-19, kur niveli i antitrupave në gjak zvogëlohet, qelizat imune në palcën e kockave janë akoma në gjendje të sekretojnë antitrupa të rinj kundër virusit corona, raportuan shkencëtarët amerikanë në revistën Nature. Pas infeksionit, qelizat imune jetëshkurtër gjenerohen shumë shpejt dhe sekretojnë një valë të antitrupave mbrojtës, raporton Hina. Paralelisht me vdekjen e qelizave imune, niveli i antitrupave zvogëlohet, por grupi i këtyre qelizave imune, të njohura si qelizat plazmatike me jetë të gjatë, mbetet në një lloj rezerve edhe pas infektimit.

Shumica e tyre lëvizin në palcën e kockave, shpjegoi bashkautori i studimit Ali Ellebedy i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit në St. Louis.

Qelizat vazhdojnë të sekretojnë antitrupa

Ai tha se anëtarët e ekipit të tij shkencor morën mostra të palcës kockore nga 19 pacientë shtatë muaj pas fillimit të formës së butë të COVID-19.

Në 15 prej tyre, qelizat plazmatike me jetë të gjatë janë zbuluar që sekretojnë antitrupa kundër koronavirusit.

Pesë prej tyre iu nënshtruan një biopsie të dytë të palcës kockore 11 muaj pas fillimit të simptomave, e cila tregoi se të gjithë pacientët kishin akoma qeliza plazmatike me jetë të gjatë që sekretojnë antitrupa kundër SARS-CoVa-2.

Ellebedy vuri në dukje se këto “qeliza mbahen në palcën e kockave dhe vazhdojnë të sekretojnë antitrupa”.

Ai shpjegoi se ata janë sjellë në këtë mënyrë që nga fundi i sëmundjes dhe se ajo ndoshta do të vazhdojë për një kohë të pacaktuar.

 

“Këto qeliza do të vazhdojnë të jetojnë dhe ka të ngjarë të prodhojnë antitrupa për pjesën tjetër të jetës së njerëzve, por nuk është ende plotësisht e qartë nëse do të kishim të njëjtin rezultat testimi në pacientët që mbijetuan COVID-19 të moderuar deri në të rëndë”, kanë konkluduar autorët e studimit. ( Burimi: Al -Xhazira)

Kontrolloni gjithashtu

Olivier Guerot: Themelet e dialogut Kosovë-Serbi mbeten të pandryshuara, Asociacioni prioritet për Kosovën

Ambasadori i Francës në Kosovë, Olivier Guerot, ka theksuar se themelet e dialogut ndërmjet Kosovës …