MIT
kek
Airport Adem Jashari
Fillimi / Personalitete (faqe 22)

Personalitete

Mehmet Bislimi: AZEM BEJTË GALICA ( 1889- 1924 )

Azemi ishte i biri i Bejtë Galicës. Lindi në fshatin Galicë të Drenicës në vitin 1889. rjedh nga një familje bujare me një traditë të trashëguar të atdhetarisë brez pas brezi. Azemi qysh si i ri, duke dëgjuar nëpër odat tona për bëmat e trimave të kohës si: Ahmet Delisë, ...

Më shumë...

Kadri Rexha: KA ME MË SHTRUE VETËM VDEKJA

(vështrim studimor kushtuar patriotit demokrat, Hasan Prishtina në 74-vjetorin e vrasjes) Hasan Prishtina Atdhetar, demokrat, revolucionar, luftëtar për lirinë dhe pavarësinë e Atdheut, luftëtar për çlirimin e Kosovës nga pushtuesi serb dhe bashkimin e saj me Shqipërinë nënë, njëra ndër figurat më të shquara të lëvizjes kombëtare shqiptare, veçanërisht të ...

Më shumë...

Gjergj Kastrioti Skënderbeu, kryetrimi i Shqipërisë

Gjergj Kastrioti Skënderbeu, kryetrimi i Shqipërisë

Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i princeshësVojsava, fëmija i fundit midis 4 djemve dhe 5 vajzave. Mendohet se lindi më 6 maj 1405, u mor peng nga pushtuesit turq që në moshë të mitur dhe u dërgua në oborrin e Sulltanit në Adrianopojë. Atje, ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: TAHIR MEHA

Sa shpejt ikën vitet, por heroizmat mbesin të freskët në kujtesën tonë, sikur të kishin ndodhur sot… Një heroizëm të tillë na e la që ta kujtojmë ne dhe brezat që do të vijnë pas nesh, trimi nga Prekazi, Tahir Meha. Ishte 13 maji i vitit 1981. Atë pranverë e ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Isa Boletini, (1864-1916) luftëtar i përkushtuar i çlirimit dhe i bashkimit kombëtar

“ Unë nuk kam dalë malit për të mirën time, por për të mirën e atdheut tim, për lirinë e popullit tim! ”. “ Në është Evropa se nuk do ta zgjidhte drejt çështjen e kufijve të tokave shqiptare, Ballkani nuk do të ketë qetësi kurrë, dhe për këtë faji ...

Më shumë...

Leon Trocki, një personalitet jo sa duhet i njohur për shqiptarët

Marksisti i njohur rus, revolucionari e më vonë kundërshtari i regjimit të Stalinit, i njohur në literaturën shqiptare si revizionist, ka lënë dëshmitë më autentike gjatë Luftërave Ballkanike, lidhur me plojën, masakrat dhe spastrimin etnik që ndërmori Serbia dhe Aleanca pan sllave skundër shqiptarëve, turqve dhe Hebrenjve në trojet e ...

Më shumë...

MILUSH KOPILIQI II

V Të dhëna të tjera për Milush Kopiliqin Në Drenicë prej shumë vjetësh e shekujsh ekziston fshati i quajtur Kopiliq. Në saje të konfiguracionit dhe shtrirjes gjeografike fshati është i ndarë në dy pjesë. Në pjesën e sipërme dhe në atë të poshtme. Kopiliqi i Epërm dhe Kopiliqi i Poshtëm. ...

Më shumë...

MILUSH KOPILIQI I

Motivet homerike, në forma paksa të modifikuara, edhe sot e kësaj dite ruhen në trashëgiminë gojore, sidomos në trashëgiminë gojore shqiptare. Kujtimi për të kaluarën shtrihet po thuajse në të gjitha sferat e rrëfimeve gojore e sidomos në epikën heroike legjendare, e cila është një rezervat i pashtershëm për të ...

Më shumë...