Personalitete

Lasgush Poradeci (1899 – 1987), poet, shkrimtar dhe përkthyes i talentuar

Lasgush Poradeci (1899 - 1987), poet, shkrimtar dhe përkthyes i talentuar

Llazar Gusho u lind në Pogradec, më 27 dhjetor të vitit 1899. Ka vdekur në Tiranë, më  12 nëntor 1987. Në letërsinë shqipe është  i njohur nën pseudonimin Lasgush Poradeci, qe poet, shkrimtar e përkthyes shqiptar. Pseudonimi letrar me të cilin njihet vjen nga rrudhja e emrit të tij përfshi …

Më shumë...

Themistokli Gërmenji (1871-1917) atdhetar dhe luftëtar i njohur shqiptar

Themistokli Gërmenji (1871-1917) atdhetar dhe luftëtar i njohur shqiptar

Themistokli Gërmenji u lind në Korçë, në vitin  1871, ndërsa vdiq në Selanik në 9 nëntor të vitit 1917. Ai  ishte një atdhetar dhe luftëtar shqiptar. Ishte pjesëtar i një familje me origjinë nga fshati i Gërmenjit, i biri i Thanasit dhe nënë Katarinës. I ati qe themelues i lëvizjes …

Më shumë...

Androkli Kostallari, ( 1922-1992) gjuhëtar, leksikolog, akademik

Androkli Kostallari, ( 1922-1992) gjuhëtar, leksikolog, akademik

Androkli Kostallari, lindi më 7 nëntor të vitit 1922 në Leusë të Përmetit, është gjuhëtar, leksikolog dhe akademik shqiptar. Një nga studiuesit më të ndritur të gjuhësisë së sotme, vdiq në Tiranë, më 23 mars 1992. Mbaroi shkollën e mesme në Shkodër në konviktin “Trimat e maleve” dhe njëzetvjeçar doli …

Më shumë...

Luigj Bumçi (1872 -1945) klerik, ipeshkëv, atdhetar

Luigj Bumçi (1872 -1945) klerik, ipeshkëv, atdhetar

Kleriku atdhetar, Luigj Bumçi u lind në Shkodër, në vitin 1872 në një familje të moçme qytetare. Ishte  i biri i Gjon Bumçit dhe i së motrës të Pashko Vasës. Mësimet e para i nxuri pranë Scuola tecnica commerciale e hapur nga jezuitët për familjet tregtare. I ati e dërgon …

Më shumë...

Bekim Birinxhiku atdhetar i devotshëm (1975-2013)

Bekim Birinxhiku atdhetar i devotshëm (1975-2013)

Mr. sc. Faton Mehmetaj &  Prof. asoc. dr. Sabit Syla Bekim Birinxhiku ishte ndër luftëtarët më të përgatitur të UÇK-së. U lind në fshatin Çubrel, më 28.03.1975, komuna e Skenderajt, në një familje të njohur për tradita atdhetare, por edhe arsimdashëse. Prindërit e Bekimit kishin dymbëdhjetë fëmijë, e Bekimi ishte …

Më shumë...

Anton Çetta (1920-1995) mbledhës i folklorit, profesor i letërsisë dhe veprimtar i dalluar i çështjes kombëtare

Anton Çetta (1920-1995) mbledhës i folklorit, profesor i letërsisë dhe veprimtar i dalluar i çështjes kombëtare

Anton Çetta, lindi në vitin 1920 në Gjakovë. Po atë vit familja e tij u shpërngul për në Tiranë, ku ai ka kryer edhe  shkollën  fillore. Shkollën e mesme e ka kryer në Liceun e Korçës, ku asokohe studionte elita intelektuale e trojeve shqiptare. Më pas ,ashtu sikur edhe shumë …

Më shumë...

Daut Boriçi (1825 – 1896), dijetar, mësues dhe hoxhë i nderuar në shërbim të kombit e Atdheut

Daut Boriçi (1825 - 1896), dijetar, mësues dhe hoxhë i nderuar në shërbim të kombit e Atdheut

Daut efendi Boriçi ishte jo vetëm një dijetar i shquar islam, por edhe një nga patriotët më të shquar të Rilindjes Kombëtare. Ai ka udhëhequr me atdhedashuri Komitetin Ndërkrahinor të Lidhjes së Prizrenit, si dhe Degën e Lidhjes për Shkodrën. Daut Boriçi shquhet për përkushtimin e tij në fushën e …

Më shumë...

Mehmet Pashë Deralla (1843-1918) ushtarak, atdhetar dhe minstri i Parë i Mbrojtjes së Shqipërisë së pavarur

Mehmet Pashë Deralla (1843-1918) ushtarak, atdhetar dhe minstri i Parë i Mbrojtjes së Shqipërisë së pavarur

U lind më 1843 në Gradec të kazasë së Tetovës, i biri i Hasan pashë Derallës, familja e tyre ishte fort e njohur dhe me ndikim të madh në krahinë.U arsimua në Shkup, Manastir dhe institutet ushtarake në Stamboll. Më 1878 familjarët e tij morën pjesë në mbledhjen e Prizrenit …

Më shumë...

Iljaz Agushi, (1882-1943) atdhetar, politikan, demokrat, deputet i shtetit shqiptar, ministër dhe zëvendës-ministër

Iljaz Agushi, ( 1882-1943) atdhetar, politikan, demokrat, deputet i shtetit shqiptar, ministër dhe zëvendës-ministër

Më 29 tetor të vitit 1943 u vra në Tiranë Iljaz Agushi, atdhetar, politikan, demokrat, deputet i shtetit shqiptar, ministër dhe zëvendës-ministër. U lind në Prishtinë më 15 prill 1882 në gjirin e një familjeje qytetare Pas arsimimit në vendlindje, kreu studimet e larta në liceun e Bursës, në Perandorinë …

Më shumë...

Ajet Rexhep Rexhepi (Çirezi) (1895 – 1975)

Ajet Rexhep Rexhepi (Çirezi) (1895 – 1975)

Familja Rexhepi nga Çirezi, familje me tradita të mirënjohura luftarake dhe atdhetare   Familja Rexhepi është një familje me tradita të vjetra luftarake dhe patriotike për ketë dëshmojnë edhe të dhënat historike për trimat e rënë në luftë për lirinë e Kosovës. Nderë të paret që ka rënë në luftë …

Më shumë...

Gjergj Fishta (23 tetor 1871 – 30 dhjetor 1940)

Gjergj Fishta  i shënuar në fletët zyrtare si, Zeka, u lind më më 23 tetor të vitit 1871. Ishte i biri Ndokë Simon Ndocit dhe Prendes së Lazër Kaçit. Ai kishte tre vëllezër dhe një motër. Familja e Ndokë Simon Ndocit qe shpërngulë nga Domgjoni i Mirditës.U pagëzua me emrin …

Më shumë...

ISA FERIZAJ: AVDYL TREZHNJEVA, NJERIU I AKSIONIT LUFTARAK DHE ATDHETARI ZEMËRFLAKË

ISA FERIZAJ: AVDYL TREZHNJEVA, NJERIU I AKSIONIT LUFTARAK DHE ATDHETARI ZEMËRFLAKË

Në këto radhë dua të ndalem në një figurë nderi e krenarie të Malësisë së Gjakovës – Tropojës, në figurën frymëzuese të birit të krahinës së Shipshanit, Avdyl QerimTrezhnjevës. Avdyli lindi në fshatin Tropojë e Vjetër në vitin 1958, në një familje me tradita të shkëlqyera atdhetare. Të parët e …

Më shumë...

Ramiz Alia (1925- 2011), udhëheqës komunist, burrë shteti dhe politikan i njohur shqiptar

Ramiz Alia (1925- 2011), udhëheqës komunist, burrë shteti dhe politikan i njohur shqiptar

Ramiz Alia lindi më 18 tetor 1925 në Shkodër dhe vdiq më 7 tetor 2011 në Tiranë. Ai u diplomua në shkollën e Partisë në Moskë (1954). Alia është një nga figurat më të rëndësishme të Partisë së Punës së Shqipërisë, i cili udhëhoqi Shqipërinë mes viteve 1984 – 1990. …

Më shumë...

Mine Peza 1885 – 1942

Mine Peza 1885 - 1942

Mine Peza ka lindur në vititn 1885 në katundin Ndroq në familjen patriotike të Alhysëve, familje e varfër por me shpirt atdhetar. Të parët e saj kanë urryer regjimin shtypës të Turqisë, po ashtu edhe rregjimin e Zogut. Në luftën e parë botërore i vetmi vëlla që pati, ka rënë …

Më shumë...

Shefik Sadiku: METUSH KRASNIQI (19.8.1927 – 15.10.1986)

Metush Krasniqi

Metush Krasniqi lindi më 19. 8. 1927 në fshatin Dajkoc, Komuna e Dardanës (ish-Kamenicës). Për herë të parë e kanë burgosur në Lubjanë në pranverë të vitit 1947, sa ishte në shërbimin ushtarak! Për herë të dytë e kanë burgosur më 1948 në Gjakovë. Arrestimi është bërë para nxënësve të …

Më shumë...

Jeta dhe vepra e At Shtjefën Gjeçovit (1874-1929)

Jeta dhe vepra e At Shtjefën Gjeçovit (1874-1929)

Janë disa dijetarë, veprimtarë dhe klerikë, që krahas detyrave të tjera për të cilat janë shkolluar, një pjesë të jetës ia kanë kushtuar edhe zhvillimit të kulturës shqiptare, duke punuar në cepat më të skajshëm të atdheut tonë, në ato zona ku edhe dielli i zënë nga malet ndriçon disa …

Më shumë...