Tema Historike

Sheradin Berisha: Barbarizmat serbe kundër shqiptarëve në vjeshtën e vitit 1913

( Krijimi i hartave të reja shtetërore në Ballkan në dëm të Shqipërisë ) Dhjetëvjeçari i dytë i shekullit XX, ishte një nga periudhat më të rënda, që po kalonte populli shqiptar gjatë tërë historisë së tij. Lufta e Parë Ballkanike që nisi në tetor të vitit 1912, solli ndryshime …

Më shumë...

Sheradin Berisha: Fragmente nga shtypi i kohës, kur pasqyrohen mizoritë serbe kundër shqiptarëve, në vitin 1913

Vuksanoviq: “Shqiptarët në fillim i vritnim me pushkë dhe patllake, por së shpejti erdh urdhri të theren me thika!” Për shkaqet e shpërthimit të Kryengritjes shqiptare të vjeshtës së vitit 1913 dhe për përmasat e masakrave serbe të kryera ndaj shqiptarëve, kanë shkruar personalitete serbe ( edhe ata që morën …

Më shumë...

Leon Trocki, 100 vjet më parë raportoi gjerë e gjatë për maskrat serbe kundër shqiptarëve në Kumanovë, Shkup dhe në trojet e tjera shqiptare gjatë Luftërave Ballkanike

Leon Trocki, marksisti i njohur rus, revolucionari e më vonë kundërshtari i regjimit të Stalinit, i njohur në literaturën shqiptare si revizionist, ka lënë dëshmitë më autentike gjatë Luftërave Ballkanike, lidhur me plojën, masakrat dhe spastrimin etnik që ndërmori Serbia dhe Aleanca pan sllave kundër shqiptarëve, turqve dhe Hebrenjve në …

Më shumë...