KEK
Fillimi / Lajmet / IKSHP: Prishtina po zhytet në smog dhe ndotje të kombinuar të ajrit me gazra dhe aerosole
Instituti Kombëtar i Shëndetësisë: Prishtina po zhytet në smog dhe ndotje të kombinuar të ajrit me gazra dhe aerosole

IKSHP: Prishtina po zhytet në smog dhe ndotje të kombinuar të ajrit me gazra dhe aerosole

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike si institucioni më i lartë shëndetësor, shkencor dhe profesional në vazhdimësi hulumton ndikimin e faktorëve mjedisor në shëndetin e popullatës, propozon dhe merr vendime profesionale dhe u rekomandon institucioneve kompetente eleminimin e mangësive të zbuluara dhe ndikimin e tyre të dëmshëm në shëndet. IKSHP thotë se është e obliguar të informojë popullatën me shkaqet e ndotjes së ajrit i cili mund të kërcënon shëndetin. “Në sezonin e dimrit, qyteti i Prishtinës po zhytet në smog që paraqet ndotje të kombinuar të ajrit me gazra dhe aerosole i cili vërehet gjithandej. Vlerat e PM2.5 gjatë dimrit pritet të jenë disa herë mbi vlerat normale. Efektet afatshkurta të aerondotjes nga partikulat sipas shumë të dhënave na çojnë drejt rritjes së numrit të sëmurëve me astmës bronkiale, bronkitet kronike, sëmundje kronike obstruktive të mushkërive tek moshat e shtyera, rritjen e numrit të pranimeve spitalore nga sëmundjet kardiovaskulare dhe ato respiratore, kancer, shkurtimin e jetës dhe rritjes e shkallës së mortalitetit”, thuhet në një publikim të IKSHP-së.

Kontrolloni gjithashtu

Vuçiq

Kryetari i Serbisë, A. Vuçiq kërcënon se nuk do të lejojë as edhe një rrugë në pronat e Manastirit të Deçanit

Kryetari i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka thënë se hyrja në zonën e mbrojtur të Manastirit ...