Limak Kosovo
Fillimi / Institucionet / Ministri Shala: Për shkak të barrierave, eksporti i Kosovës është më i ulëti në rajon

Ministri Shala: Për shkak të barrierave, eksporti i Kosovës është më i ulëti në rajon

Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala, ka thënë se bizneset kosovare po përballen me shumë barriera gjatë eksportit të tyre nëpër vendet e CEFTA-së, për arsye krejt politike. Shala duke folur në forumin ekonomik mbarë-shqiptar “Mundësia dhe sfidat e marrëdhënieve tregtare Kosovë-Shqipëri”, theksoi se barrierat e bizneseve kosovare rrallë herë janë raportuar, por sipas tij, janë evidente dhe pikërisht këto barriera janë arsyet themelore për bilancin tregtar që ka Kosova aktualisht, mirëpo, MTI  po e bën të pamundurën që t’i eliminojë. “Ekonomia e Kosovës është ekonomi e vogël, është ekonomi konsumuese, ndër ekonomitë që ka më së paku eksporte në raport me vendet tjera anëtare të CEFTA. E gjitha kjo, jo për shkak se ne nuk kemi prodhim të mjaftueshëm, ose që nuk kemi prodhim cilësore, por për shkak të arsyeve politike, barrierave tarifore dhe jo-tarifore që janë vendosur nga vendet e CEFTA në raport me eksportuesin kosovar. Fatkeqësisht këto barriera rrallë herë janë raportuar nga institucionet tona përgjegjëse, por as nga përfaqësuesit e bizneseve. Fatmirësisht, pas vitit të kaluar, pas kryesimit tim në CEFTA gjatë vitit 2018, ky raport ka filluar të ndryshojë. Tashmë secila barrierë që ekziston gjatë eksportit të produkteve kosovare, përveç që raportohet, ne do të bëjmë të pamundur edhe ta eliminojmë”, theksoi ministri Shala. Ministri i ka ftuar nga bizneset nga Shqipëria që t’i raportojnë barrierat në Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë. “Të nderuar përfaqësueses të bizneseve shqiptare, nga këtu ju ftoj edhe juve që të shfrytëzoni MTI-në që të raportoni cilëndo barrierë që iu paraqitet edhe gjatë eksportit të produkteve tuaja në Republikën e Kosovës, sepse qëndrimi ynë është të respektohen të gjitha marrëveshjet e arritura, të hapen tregjet tona për produktet shqiptare dhe të ketë rritje ekonomike gjithëkombëtare. Por njëkohësisht kërkoj të njëjtin trajtim edhe për prodhuesit kosovarë që eksportojnë në Shqipëri. Prodhimet tona andej dhe këndej nuk duhet të trajtohen nga qeveritë tona ndryshe, ato duhet të trajtohen pa dallim, si prodhime shqiptare”, tha Shala. Ai bëri të ditur se shumë raporte mbi barrierat tarifore dhe jo tarifore që ekzistojnë në kuadër të vendeve anëtare të CEFTA, organizatë kjo që përfshinë të gjithë vendet e rajonit, del që Kosova është vendi më i diskriminuar sa i përket barrierave të vendosura nga këto vende. “Prandaj si rezultat i këtyre barriera edhe eksporti kosovar është më i ulëti në rajon”, tha Shala. Ministri Shala tha se tregjet e CEFTA-s, duke përfshirë tregun e Shqipërisë janë destinacioni kryesor i eksporteve të Kosovë dhe sipas tij, çdo pengesë me të cilën eksportuesit ballafaqohen për qasje në këto tregje ka implikime domethënëse në rritje dhe zhvillim. “Në lidhje me këtë, adresimi i barrierave të pajustifikueshme ndaj tregtisë është me prioritet të lartë në agjendën e Qeverisë së Republikës së Kosovës. Në bazë të disa analizave dhe studimeve të bëra nga MTI, del që Kosova ka pësuar një deficit strukturor në rritje në tregtinë e saj rajonale, duke u bërë destinacioni kryesor i importit për eksportet e anëtarëve të tjerë të CEFTA-s”, tha Shala. “Por tashmë, kjo po ndryshon, sepse ne po i adresojmë të gjitha ankesat e eksportueseve tanë në rajon dhe më gjerë, të gjitha këto probleme të paraqitura do të zgjidhen ose ne do të vendosim reciprocitet. Bilanci tregtar i Kosovës do të ndryshojë, sepse prodhimet tona janë të standardeve të kërkuara, dhe çështjet politike nuk duhet dhe nuk do të ndikojnë në këtë rritje të eksportit dhe ekonomisë kosovare”, tha Shala. Ministri iu ka bërë thirrje prodhuesve që të shfrytëzojnë këto kohë që t’i rrisin shkëmbimet tregtare. “Kur tregtia me Serbinë është rënë në minimum si rezultat i masës 100 për qind, të propozuar nga unë, në mënyrë që të fitoni treg në Republikën e Kosovës. Ne jemi shumë të interesuar që të gjitha produktet serbe, por edhe te vendeve tjera të zëvendësohen me prodhimet tuaja”, tha ministri Shala.

Kontrolloni gjithashtu

Kryetari Latifi ka kujtuar 21 vjetorin e rënies së 16 Dëshmorëve te Batalionit Gardist “Shkëlzen Haradinaj”

Kryetari i komunës së Rahovecit Smajl Latifi përmes një shkrimi të tij në facebook ka ...