Tahir Malë Sinani (25.5.1964 – 29.7.2001)

Tahir Malë Sinani (25.5.1964 – 29.7.2001)

Tahir Sinani, oficeri i njohur i Ushtrisë së Shqipërisë, më vonë komandant në tri luftërat tona çlirimtare, u lind  më 25 maj të vitit 1964 në Gri të Tropojës.  Mësimet e para i mori në vendlindje, ndërsa të mesmet, drejtimi i agronomisë, në qytetin, Bajram Curr.

Me të mbaruar të shkollimit të mesëm  u konsultua edhe me të atin, u regjistrua në shkollën ushtarake, në Zall- Herr, një qendër stërvitore në veri të Tiranës, në drejtimin e Mbrojtjes nga Armët Kimike dhe Biologjike. Ishte kadeti ndër më të suksesshmit  të gjeneratës së tij. Pas mbarimit të vitit të parë, në shkresën e tij përcjellëse për në vitin tjetër, i shkruante: “Studion dhe thellohet në mënyrë të veçantë në ligjet e Artit tonë Ushtarak popullor. Ka marrëdhënie shumë të mira me eprorët dhe shokët e vet. Përpiqet në çdo rast të ndihmojë ndonjë student të dobët”. Shumë shpejt arriti të bëhej mjeshtër i përsosur i përdorimit të të gjitha llojeve të armëve.

Në vitin 1986, me sukses të lartë, mbaron studimet ushtarake dhe menjëherë emërohet instruktor i stërvitjeve në Divizionin Ushtarak të qytetit, në Bajram Curr. Kolegët e tij  tregojnë se  ai ishte i rreptë, i ashpër dhe i përpiktë, si ushtarak, por i dashur, i sinqertë dhe i afërt me ushtarët, në kohën e lirë me ta. Duke u bazuar në talentin dhe aftësitë e tij e emërojnë Shef të Sektorit për Intervenime të Shpejta. Me rastin e ristrukturimit të Armatës së Shqipërisë, edhe Tahir Sinani ashtu si mijëra oficerë mbeten në mëshirë të kohës.

Me fillimin e luftës së UÇK-së në Kosovë, Tahir Sinani, pasi kishte takuar disa eprorë të kësaj lufte dhe kishte pranuar të luftonte në radhët e saj, emërohet oficer në Kampin e Stërvitjeve, në Tropojë, ku stërviteshin vullnetarët që vinin nga shtetet e perëndimit si dhe ata që nga Kosova shkonin në Shqipëri për t u pajisur me armë dhe municion.

Në vjeshtë të vitit 1998, kur bashkë me trimat e lirisë dhe disa eprorë   hyn në frontet e luftës në Kosovë. Me vendim të SHP të UÇK-së,  i besohet detyra e instruktorit të Stërvitjeve dhe ajo e komandimit të Njësisë Speciale “Arbëri”. Qendra Stërvitore në Divjakë të Rrafshnaltës  së Drenicës  shpejt u shndërrua në një bazë të fuqishme të stërvitjes ushtarake. Aty, tashmë, vepronin edhe oficerët e tjerë të UÇK-së: Fatmir Limaj,  Bislim Zyrapi, Sali Veseli, Naim Maloku, Fadil Gashi e të tjerë. Në atë kohë, Tahiri kishte përgatitur Njësitin diversant- vëzhgues, i cili numëronte rreth 100 luftëtarë të sprovuar, në mesin e tyre, gjatë kohës së luftës, në pika të ndryshme të fronteve kishin rënë edhe shumë dëshmorë si: Kujtim Krasniqi, Ejup Kryeziu, Milaim Beha, Xhavit Kelmendi, Ibrahim Mazreku e të tjerë.

Më 8 janar të vitit 1999 Tahir Sinani kishte organizuar  një tjetër sulm  në pikë qëndrimin e forcave okupatore serbe në Biraqë të Therandës, ku pësuan tre policë serbë: Dragan Tomashoviqi nga Prokupla, Goran Boshkoviqi nga Brusi dhe Milosh Stevanoviqi nga Bratovci. Atë ditë u shkatërrua edhe një pizgauer dhe një “NIVA” përplot paramilitarë.  Ka qenë i suksesshëm edhe në minimin e terrenit në Zborc të Shtimes, ku në minimin e terrenit nga Tahir Sinani dhe një grup luftëtarësh të UÇK-së, policët e ushtarët serbë  kanë pësuar humbje të rënda. Provat e vështira si instruktor i stërvitjes së trupave dhe i kuadrove, si komandant i njësitit special, si komandant i Brigadës, ishin të mjaftueshme për Shtabin e Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, për ta emëruar Tahir Sinanin, Komandant të Zonës Operative të Pashtrikut.

Që nga maji i vitit 1999 Tahir Sinani ishte komandant i gjashtë brigadave të Zonës Operative të Pashtrikut dhe e ndihmoi shumë operacionin “Shigjeta”, duke i hapur korridore të lira për furnizim me armatim. Tahiri si komandant i Zonës së Pashtrikut dhe unë si komandant i Batalionit II gardist, në bashkëpunim me Brigadën 124 ”Gani Paçarizi” organizuam aksione dhe punuam në minimin e rrugëve Rogovë- Kushnin dhe Rogovë- Lubizhdë e Hasit, në mënyrë që të pengonim lëvizjen e formacioneve të armikut. Por, armiku ishte numërikisht më i madhe dhe më i armatosur, kështu që disa herë ndërmori ofensiva të egra. Veçohet beteja e Celinës, e zhvilluar më 26 e 27 maj 1999, ku u luftua fyt më fyt. Aty, vetë Tahiri, edhe pse si komandant i Zonës nuk duhej të rrezikohej aq shumë, me vullnetin dhe dëshirën e tij për të hapur rrugë, bëri heroizëm të pashoq.

Me bashkëluftëtarët e tij besnikë, më 12 qershor 1999, komandant Tahir Sinani hyn fitimtar në Prizren. Në nëntor të vitit 1999 ishte emëruar komandant i TMK-së, në Qendrën e Stërvitjes dhe të Doktrinës në Nashec, kishte vënë lidhje me krerët kryesorë të UÇPMB-së si me Shefqet Musliun, Ridvan Qazimin, Jonuz Musliun e luftëtarë të tjerë. Pasi afroi rreth vetes disa bashkëluftëtarë besnikë iu përvesh betejave në Dobrasin, Konçul e në Bujanoc.

Ai nuk ishte pajtuar me nënshkrimin e Marrëveshjes së Konçulit të 13 shkurtit të vitit 2001 për çmobilizimin e UÇPMB-së. Me fillimin e luftës në Maqedoni nga Ushtria Çlirimtare Kombëtare, ai ishte pjesë vertebrale e asaj lufte me shumë bashkëluftëtarë të sprovuar në luftëtar e mëparshme. Asokohe nga SHP i Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare emërohet komandanti i Brigadës 116 “Xhemë Gostivari”. Kur qeveria sllavo maqedonase, e shtyrë nga diplomacia amerikane, karshi botës, bëri një lloj amnistie për luftëtarët e UÇK-së, luftëtarët e sprovuar në luftërat çlirimtare nuk ranë pre e propagandës së Shkupit.

Tahir Sinani kishte filluar ta përgatiste terrenin për krijimin e Zonës Operative të Gostivarit dhe kishte inkuadruar në komandë disa nga bashkëluftëtarët, që nuk iu kishin ndarë asnjëherë dhe kishin marrë pjesë në tri luftërat tona çlirimtare. Në mesin e tyre kishte edhe luftëtarin emblematik, Naser Ademi i cili luftën kundër pushtimit serb e kishte filluar në frontet e çlirimtarëve të Kroacisë, duke luftuar në radhët e luftëtarëve të këtij kombi të shtypur e të shfrytëzuar nga regjimi kriminal i Beogradit. Radhëve të Tahir Sinanit iu kishte bashkuar edhe luftëtarja e lirisë, e burgosura politike, profesoresha e gjuhës dhe letërsisë shqipe, Hyrë Emini, pjesëmarrëse në tri luftërat tona çlirimtare. Në mesin e tyre ishte edhe ushtar TT-ja, i UÇK-së, Brahim Ademi, nga Kosharja legjendare e Sefë Koshares e Mic Sokolit, si dhe luftëtari  tjetër  i lirisë nga Gostivari, Hisa Fazliu. Në një moment kritik, në rrethana ende jo sa duhet të ndriçuara, Tahir Sinani me trimat e trimëreshat e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare bien në fushë të minuar, mbase aksidentalisht. Me të drejtë dyshohet edhe për një inskenim të shërbime sekrete sllavomaqedone, të cilat ishin infiltruar në radhët e luftëtarëve dhe po përcillnin çdo lëvizje të tyre. Pavarësisht nga paqartësitë, Tahir Sinani me bashkëluftëtarë bie në krye të detyrës…

Për merita dhe aftësi të jashtëzakonshme ushtarake dhe për kontributin e madh që dha në të gjitha luftërat dhe betejat për çlirimin e trojeve shqiptare, komandant Tahir Sinani, është graduar, dekoruar dhe shpërblyer nga shumë shoqata e institucione shtetërore e ushtarake. Në një ceremoni solemne, organizuar në Kuvendin e Kosovës, ushtruesi i detyrës së Presidentit të Republikës së Kosovës, dr. Jakup Krasniqi, ka nderuar me dekorata e medalje një varg personalitetesh të njohura të kombit shqiptar. Dëshmori Tahir Sinani dekorohet me medaljen “Adem Jashari”.

Brigada 116 e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare, të cilën e kishte udhëhequr vetë me gradën gjeneralmajor, në shenjë respekti, mori emrin “TAHIR SINANI”.

Shtabi i Përgjithshëm i TMK-së e ka dekoruar me Urdhrin Adem Jashari, ndërsa Këshilli i Bashkisë i qytetit Bajram Curri i ka dhënë titullin “Qytetar nderi”.

Akademia e Mbrojtjes “Hamëz Jashari” i ka akorduar Dekoratë, ndërsa Qendra e Stërvitjes dhe e Doktrinës në Nashec i ka dhënë Mirënjohje.

Besëlidhja Kombëtare Demokratike Shqiptare, me seli në Manhaim i ka dhënë Mirënjohje.

Ushtria Çlirimtare për Preshevë, Medvegjë e Bujanoc, Brigada 112 “Sherif Januzi- Enver Ramadani” i ka dhenë Lëvdatë.

Shtabi i Përgjithshëm i UÇK-së, me dekret të shtatorit 2001, posmortum e gradoi Gjeneralbrigade.

Më 29 korrik 2003, në dyvjetorin e rënies së dëshmorit Tahir Sinani, Organizata Kombëtare “Për Dëshmorët e Atdheut”, në Muzeun Historik Kombëtar, organizoi një veprimtari përkujtimore. Atë ditë, në emër të Shoqatës TROPOJA, kryetari i saj, Adil Neziri, familjes se tij ia dorëzoi eertifikatën Tahir Sinani- Nderi i Shoqatës Tropoja dhe ka propozuar që gjeneralit, i cili bëri tri luftëra për bashkimin e trojeve shqiptare ti jepet titulli i lartë Nderi i Kombit.

Vëllezërit e tij: Sahiti, Njaziu, Cani Riza Agimi, Skënderi Besniku dhe motra Feridja krenohen për veprat heroike të vëllait hero i kombit, Tahir Sinani. Me krenari të ligjshme dhe plot dinjitet e përkujtojnë edhe bashkëshortja, Shpresë Osmani, birin Rrezartin dhe bijat Rugovën e  Rrezartën. ( A. Q. Feniksët e lirisë 2).

Kontrolloni gjithashtu

Enver Hasan Halilaj (24.11.1962 - 11.8.1998)

Enver Hasan Halilaj (24.11.1962 – 11.8.1998)

Lindi në Gllogjan të komunës së Deçanit më 24.11.1962 në një familje të varfër fshatare. …