Albert Z. Zholi: XHA GAQOJA, shqiptari i Athinës me gjuhën e bashkimit

Albert Z. Zholi: XHA GAQOJA, shqiptari i Athinës me gjuhën e bashkimit

Të nesërmen e asaj nate që kanali televiziv ERT -2 shfaqi filmin “L’Amerika”, xha Gaqoja më telefonoi qysh në mëngjes:

-Përse po tallet bota me ne o bir?!…

Zëri i tij ishte revoltë e brendshme, ishte një zë i plagosur, ku çdo fjalë, sikur mbartte një shekull mbi shpinë. Dhe e nxirrte nga gjoksi i Xha Gaqos, për të satën herë, për të mos e dëgjuar përsëri askush .” Përse po tallet bota me ne o bir?!… Ishte zë ri i nipit të Koto Hoxhit mbetur në Athinë pas Luftës së Dytë Botërore…

Dhe askush nga veshët e botës, nuk e dëgjoi dhimbjen e xha Gaqos.

Dhe askush nuk i pa sytë e tij të lotuar, tek shihnin atë film, ku vendi i tij , njerëzit e tij, historia e atij vendi dhe atyre njerëzve, shkelej nga e qeshura e botës.

Dhe bota kënaqej e shlodhej me shqiptarët –majmunë, me shqiptarët –barbarë, me atë popull, që kishte një gjuhë Perëndie” e një histori gjaku.

Xha Gaqoja kish parë filmin “ La Amerika”, dhe shpirti i qe trazuar tek dhimbja e madhe …Ai ishte i mbushur i gjithi me poezi e me dhimbje malli. Me Naimin e Mjedën, Fishtën e Migjenin, Konicën e Agollin. Një minierë e vërtetë vjershërimi, që nuk e lë atdhetarizmin të shuhet.

Kur e dëgjova për herë të parë në një koktej të shtruar në ambasadën tonë në Athinë 1994, u befasova … “ Një antologji dashurie për Atdheun!”, mendova, kur ai i recitonte vjershëtorët e mëdhenj, si edhe vjershat e tij, me djegie shpirti, sikur të mos numëronte 85 vite jetë. Kur ai recitonte mijëra vargje të rilindësve tanë befasohesha. 70-vjet larg atdheut dhe dinte më shumë se ne që kapardiseshim në atdhe.

“ Epo nën pemën e fisit të patriotit të madh Koto Hoxhit është rritur, ndaj i ka lezet edhe fjala edhe vjersha” dhe në mend më erdhën disa vargje të mësuesit të madh:

“…Po e kam zemrën shkëmb,

këto plagë i kam si gjemb,

po të ishte tjetër komb,

do pëlcasë  të bënte bombë,

do shuhej edhe emri…”

-Shqipëria po vuan, or bir, ç’po bëjmë ne për të ?!Ç’po bëjmë?!!-më vinte zëri i xha Gaqos brenda telefonit. Unë dëgjoja dhe heshtja. Para atijë zëri nuk duhej fjala.

-Shqipëria po përçahet, i mungon gjuha e së mirës. I mungon gjuha e rilindësve. I mungon Feja e shqiptarizmës. Po shajmë e po pështyjmë. Po vjedhim e po vrasim. Kush na ka mallkuar ?!…Eeh, u bëmë loti i vetes e gazi i botës. Para zërit të xha Gaqos mua, fjala më fshihej nën gjuhë.

.,……………..

Tashmë ai ka ndërruar jetë dhe është në strehëzën e përjetshme, por sa herë shikoj politikanët shqiptarë në debatet e mbrëmjes, më duket sikur xha Gaqoja më thotë: “ Përse po tallet bota me ne o bir që duam të hyjmë në Evropë (si, vetëm me martesat e homoseksualëve?) kur jemi në zemër të saj ?!… Jemi në Europë dhe sillemi sikur jemi në Afrikë…Duhet bashkim…

Kontrolloni gjithashtu

Konferencë shkencore me temë: ''Sami Frashëri ideologu i shquar i Rilindjes Kombëtare''

Konferencë shkencore me temë: ”Sami Frashëri ideologu i shquar i Rilindjes Kombëtare”

Me rastin e 120 -vjetorit të ndarjes nga jeta të dijetarit Sami Frashëri. (18 Qershor …