KEK
Fillimi / Zamir Qeriqi (faqe 369)

Zamir Qeriqi

RKL: Si rezonon ish partizani, politikani dhe shkrimtari i dështuar, Sabri Godo

Liridashësit e Kosovës për herë parë kanë dëgjuar për Sabri Godon shkrimtar, me rastin e botimit të romanit të tij historik, Ali Pashë Tepelena. Ky roman. asokohe u përlqye, dhe ishte pjesë e literaturës që lexohej me ëndje. Por me rastin e përmbysjes së Shqipërisë më 1991, Sabri Godo la ...

Më shumë...

Arbër Ahmeti: Real-atdhetarizmi

  Reagim kundër shkrimit “Dashuria ndaj atdheut” i Petrit Selimit, botuar në gazetën Express, më 4 nëntor 2008.“Një shtëpi e ndrarë më dysh shembet”.E nisa me këtë thënie të presidentit të madh amerikan, Abraham Lincoln, që është një ndër reformatorët më të mëdhenj amerikanë, i cili ndryshoi Botën e Re ...

Më shumë...

Faton Mehmetaj: MITROVICA, SPASTRIMI ETNIK I POPULLSISË SHQIPTARE

  Serbia edhe sot e kësaj dite po i zbaton me ngulm planet serbomëdha të Çubrilloviqit, Garashaninit, Andriqit, Qosiqit e të tjerëve. Ajo, nëpërmjet zbatimit të këtyre planeve, pothuajse e ka zbrazur pjesën veriore të Mitrovicës, apo thënë më troç e ka bërë spastrimin etnik të veriut të Kosovës nga ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Hipokrizia politike e BE-së

  Kur lëshimet bëhen me kohë, ato sikur marrin tatëpjetën dhe rrokullisën drejt greminës aq lehtë e pa keqardhje. Në fakt, çdo përpjekje për ta degraduar pavarësinë e Kosovës dhe të institucioneve të saja, nuk është vetëm degradim i bartëseve të saj, praktikisht është edhe degradim edhe për miqtë tanë, ...

Më shumë...

Kadri Rexha: KENI THËNË: JO – MBAJENI FJALËN!

  Udhëheqës të Popullit! Kosova sot është para një rreziku të ri të copëtimit. Këtë rrezik sot po e sheh qartë i madh e i vogël. Dhe shqetësimi i popullit është shumë i arsyeshëm. Keni folur shumë. Jeni mburrur shumë. Keni premtuar shumë… Më plot të drejtë populli shqiptar priti ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Kryeministri Thaçi po e mbron Kushtetutën e Kosovës

  Kryeministri Thaçi, Presidenti Sejdiu dhe Kryekuvendari Krasniqi, po kryejnë detyrën e tyre denjësisht, po mbrojnë Kushtetutën e vendit; Për këtë i obligon vota e dalë nga sovrani popull!Mes ndjenjave të përziera të qytetarëve tanë të shkaktuara me plot arsye që janë të ndikuara nga situata politike aktuale që po ...

Më shumë...

Hydajet Hyseni : E vërteta dhe hapësira për të vërtetën është shprehje domethënëse e simbolike e lirisë dhe e demokracisë së vërtetë

  (Fjala e Hydajet Hysenit mbajtur në Akadaeminë kushtuar 100-vjetorit të lindjes së Enver Hoxhës)Sot na ka bashkuar Enver Hoxha. Na ka bashkuar e vërteta për veprën e Enver Hoxhës për Kosovën. Nderimin dhe falënderimin për Enver Hoxhën, Kosova dhe brezat e saj atdhetarë e kanë manifestuar edhe atëherë kur ...

Më shumë...

Hydajet Hyseni: Disa shpjegime plotësuese, në vend të reagimit ndaj një gjullurdie mediatike

  Audiatur et altera pars! 1. Akademia e10 tetorit:”Enver Hoxha për Kosovën” ishte publike, e paralajmëruar dhe e regjistruar. Pse nuk u botua fjala ime, ta kishin në dispozicion lexuesit e dëgjuesit dhe pastaj le të nisej diferencimi. Fjala ime nuk u botua madje as pasi ua kam dërguar bashkë ...

Më shumë...

Dha dorëheqje kryeministri që aq shumë “deshi ta bënte” historinë

Shkaqet dhe rrethanat të cilat e shtynë z. Bajram Kosumi të japë dorëheqje nga posti i kryeministrit të Kosovës me siguri se janë të shumta dhe tash për tash ende të pa qarta. Por, një është e sigurt, Kosumi nuk është më kryeministër dhe nuk dihet se ku do ta ...

Më shumë...

Çka fshihet pas përpjekjeve për të botuar monografinë apo leksikonin(!) e të burgosurve politikë?

  Ndër anomalitë e ndryshme që po ndodhin në fushën e publikimeve, është paralajmëruar të hartohet edhe një si projekt, monografi apo leksikon(!) duket sikur ende nuk e kanë definuar projektuesit, në të cilën do të përfshiheshin të gjithë të burgosurit politikë, madje të të gjitha kohërave(!). Absurditete të tillë ...

Më shumë...

E kaluara nacionaliste dhe shoviniste e Serbisë nuk u varros dot me Milosheviqin, përkundrazi…

  Nderimet lamtumirës që i janë bërë Slobodan Milosheviqit në Beograd nga qindra mijëra serbë, përkrahja e qetë e dhembja që kanë shfaqur shumë të tjerë për vdekjen e tij, telegramet e ngushëllimit, që iu dërguan familjes së tij nga kreu shtetëror dhe qeveritar i Serbisë, mosgatishmëria e Qeverisë së ...

Më shumë...

11 marsi i vitit 1981 shënoi epokën e rikthimit të shqiptarëve në identitet të mirëfilltë kombëtar

  Demonstratat gjithëpopullore të Marsit dhe Prillit të viti 1981, shënuan kthesën vendimtare të ndarjes definitive të shqiptarëve të robëruar nga ish-RSFJ. Kërkesa për krijimin e një republike të shqiptarëve në Jugosllavi, shtrohej si nevojë strategjike e kohës, për të ruajtur identitetin kombëtar të shqiptarëve dhe për të krijuar parakushte ...

Më shumë...

Himnizuesi i krimeve të Karaxhiqit në Srebernicë, dalldis marrëzisht shpirtrat e jo pak shqiptarëve në Tiranë

  Bota, ta themi kushtimisht, kulturore e Tiranës në veçanti, po i thur himne lavdie këngëtarit serb, Goran Bregoviq, njërit ndër frymëzuesit më të egër dhe më antinjerëzor të luftës kundër myslimanëve dhe kroatëve në Bosnje e Hercegovinë, në Kroaci dhe në Kosovë. Dhe, duket jo pak e habitshme, kur ...

Më shumë...

Hektarët e tokës pa zot të Kosovës

  Plani i decentralizimit tashmë e ka stagnuar procesin e bisedimeve të filluara në Vjenë të Austrisë, mes palëve negociuese të Prishtinës dhe Beogradit. Përderisa të dyja palët qëndrojnë të patundur në planet e veta, parashihet që në takimin e katërt të fillojnë negociatat për çështjen kryesore, atë të qytetit ...

Më shumë...

Hilë Lushaku: GJUHA

  Pasqyrimi i diagnozave të shoqërisë shqiptare të fundshekullit XX-ndihmesë për diagnostifikimin e shoqërisë në trojet shqiptare sotAsnjë shqisë nuk ka ligj të posaçëm për t’u mbrojtur siç e ka gjuha. Asgjëkundi nuk shkruhet dhe as ligjërohet se ekziston e drejta për të shikuar, për të shijuar, për të nuhatur, ...

Më shumë...