Lajmet

(8. 11. 2007) Gëzim MEKULI: RETORIKA DHE POLITIKA

  Sipas definicionit tradicional intelektualët janë një kategori mendimtarësh të cilët “kyqen” aktivisht në hapsirën publike. Kështu këta janë edhe shprehje e vetëdijes kritike të shoqërisë. Dhe, komunikimi është mekanizmi me i rëndësishem kontrrollues i një shoqerie demokratike. Filozofët John Locke (1632 1704) dhe Rene Descartes (1556 1659) refuzojnë emocionet …

Më shumë...

Hajrudin S. Muja: PERKITAZI ME TRILLIMIN “ALEANCË TRADICIONALE SLLAVO-ISLAMIKE” TE QERIM UJKANIT

  Duke shfletuar librin “Shënime dhe dëshmi” të Zef Prenajt, të botuar në Prishtinë (2007), shkrimtari Qerim Ujkani për revistën “Trojet” (tetor-nëntor 2007), që botohet në New York nën drejtimin e Tomë Palokës, boton artikullin “Krishterimi shqiptar në Kosovë përballë aleancës sllavo – islamiste kundër interesit jetik kombëtar”. Në artikull …

Më shumë...

Reshat Gashi: Kosova, sfidë për të gjithë

Nisur nga fakti se Kosova gjendet para një zhvillimeve dinamike të përfundimit të procesit të saj politik, të përcaktimit të statusit dhe shkëputjen e saj definitive nga Serbia, është nje sfidë që në vete ngërthen një mori sakrificash dhe koncesionesh te mundshme, në mënyrë që të fitohet simpatia e bashkësisë …

Më shumë...

Ndue Dedaj: Kur vret në kufi polici grek i BE-së

Për shqiptarin, kufiri, fatal dhe i përgjakur, i pamëshirshëm dhe tragjik, nuk ka qenë vetëm ai i shtetit të tij, në një të shkuar jo të largët. Teksa je duke shkruar disa radhë të një recense kushtuar romanit “Kufiri” të shkrimtarit Preç Zogaj (njëherësh politikan që merret me komisionin parlamentar …

Më shumë...

Fadil Shyti: VIZIONI REAKSIONAR I NJË ANALISTI PACIFISTO RUGOVIST

Duke shfletuar librin e Nexhmedin Spahiut “Drejt kombit kosovar”, lexuesi aty do të gjejë “zbulime epokale”, që jo rrallë i ka lexuar e dëgjuar nga elaboratet famëkeqe të kishës dhe të shkencës historike serbomadhe, në raport me kombin shqiptar. Vet titulli i librit paralajmëron që “analisti i famshëm” paska marrë …

Më shumë...

(5. 11. 2007) Mehmet Bislimi: GROTESKA E NJË FUSHATE

  Aftësia dhe komunikimi me masat është art, por arti nuk do duhej që të paraqesë pjesën më groteske të një ligjërimi joprofesional, madje të rënë në grackat e gënjeshtrave pa mbulesë, në mënyrë krejt naive, të cilave më nuk iu beson as i ati e as i biri! Fushata …

Më shumë...

(17.11.2007)Gëzim MEKULI: Dështuan gazetarët e UNMIK-ut, fitoi mendimi dhe dabati tjetër

Po, ndodhi ajo që popujt e nënshtruar, herët e vonë, e kuptojnë dhe e kërkojnë: Ndalim shpifjeve, mashtrimeve, shfrytëzimit, injorancës dhe nënçmimit. Po, ky popull i pa punë, sot, me mos dalje në zgjedhje (deri më tani mediat përëndimore informojnë se dalja është shqetësuese e ulët), apeloj se mendimi kritik …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: “ORA” e Surroit ndaloi në në 4. 2

Në mesin e gazetarëve dhe “intelektualëve” që u bënë të njohur duke dënuar nacionalizmin dhe irredentizmin shqiptar në Kosovë ishte edhe Veton Surroi, djali i njërit prej shumë ambasadorëve të regjimit titist të kohës. Avansimi i tij nuk ishte i rastësishëm, meqë si bir ambasadori, ai ishte i lidhur ngushtë …

Më shumë...

Pren Marashi: Në Kosovë po ndodhë “çudia”

Në Kosovë po ndodhë “çudia” Po vidhet paraja e pasuria, Kur mendon se kjo po ndalet, Bie kiameti dhe i rrit hallet, Zgjedhje të reja e njerëz të vjetër, Si mos të mos ishte askush tjetër, Qe 8 vjet po na rjepin, Vetë po presin e vetë po qepin, Por ma të thell’ e kanë xhepin, Janë keta trima, …

Më shumë...

Bujar KLINAKU: Cenimi i pavarësisë së gjyqësorit në Kosovë

Parimi i pavarësisë së gjyqësisë duket se gëzon njohje universale në secilin sistem juridik kombëtar. Për më tepër, instrumentet regjionale (rajonale) për të drejtat e njeriut kanë theksuar garancën e gjykatave të pavarura dhe të paanshme si elemente esenciale të së drejtës për gjykim korrekt. Në këtë drejtim, “secili ka …

Më shumë...

Mexhid YVEJSI: KOSOVA NË DIMËR, DUKE PRITUR PRANVERËN

Pleqtë po thonë se jemi në arbain, tue dalë në hamsin… Kosova në dimër, si edhe në çdo stinë, terrin e ka mbi shpinë, ku shumica e shqiptarëve jeton në varfëri, duke u ngri, duke u mërdhi, duke e pritur të shkretën pavarësi…Për shqiptarët e ngratë-dimërat janë gjithmonë të gjatë. Për …

Më shumë...

Ferit RAMADANI: MAKOMILITARIA VANDALISTE MAQEDONASE

  Pas operacioneve vdekjeprurëse që i ndërmori sistemi unitar i Maqedonisë për ta bërë nënshtrimin e plotë të shqiptarëve, dhe kategorinë e zhvillimit të tyre ta fusë në binarët e përhershëm të kapilaritetit minoritarë, për t’ua rrudhur dimensionet e hapjes në rritë, e për t’ua shfaruar pamjen e identitetit, në …

Më shumë...

PËRKUJTESË:KONCESIONET RUSO-EVROPIANE NDAJ SERBISË GJAKËSORE DHE DËNIMI I ARDHMËRISË SË KOMBIT SHQIPTAR PAQËSOR!

Sekretarit Gjeneral të OKB-së, Z. Ban Ki Mun, Shefit të Politikës së Jashtme të BE-së, Z. Havier Solana; Treshes – Përfaqësuese të SHBA-ve, të BE-së dhe të Rusisë: Z. Frank Wizner, Folfgang Ishinger, Aleksandar B. KhartchenkoZotërinj të nderuar! Me vëmendje e kemi përcjellë procesin dyvjeçar “negociues” midis Prishtinës dhe Beogradit për statusin shtetëror të …

Më shumë...

KONFERENCA SHKENCORE NDËRKOMBËTARE «ILIRICUM–SKËNDERBEU, EVROPA E PËRBASHKËT, IDENTITETI EVROPIAN I SHQIPTARËVE»

Në Poloni, përfundoi me sukses punimet konferenca shkencore ndërkombëtare kushtuar 600-vjetorit të lindjes së Gjergj Kastriotit-Skënderbeu: «Iliricum–Skënderbeu–Evropa e përbashkët. Identiteti evropian i shqiptarëve.» Ko¬nfe¬re¬ncë¬n e organizoi Universiteti «Adam Mickiewicz» i Poznanjit, Collegium Europaeum Gnesnense. Konferenca u mbajt në Gniezno, më 9 e 10 maj 2006.Në këtë konferencë janë lexuar rreth …

Më shumë...

Adnan Abrashi: Është koha e fundit t’i kthehemi zërave të vërtetë të kombit tonë

Me zbehjen dhe rrënimin definitiv të politikës iluziore rugoviane dhe pasojave të saja që ende po i vuajmë, dita më ditë po bindemi në saktësinë e mësimeve parimore të përfaqësuesve të vërtetë të kombit tonë: Demaçit, Qosjes, Kurtit dhe shumë e shumë të tjerëve, të cilët, vetë ne, të helmuar …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Pse po mbahet në burg NASER SHATRI?!

Kush mund të shpjegojë shpotinë ironike të përdhunimit të drejtësisë deri në përmasat e një absurdi, e cila në emër të drejtësisë po dhunon pikërisht drejtësinë! Kundër qytetarit Naser Shatri, në emër të ligjeve serbe të diktatorit Millosheviq, që janë ende të zbatueshme dhe të vlefshme vetëm në Kosovë dhe …

Më shumë...