leoni

David L. Phillips

David L. Phillips: Ajo që Joe Biden ka bërë dhe do të bëjë për shqiptarët

Kjo është një letër-përgjigje  ndaj Valentin Lumajt, e cila u botua nga Illyria më 29 Tetor.

Teksti im mbështetet në një deklaratë zyrtare të lëshuar nga Fushata e z. Biden dhjetë ditë më parë me titull “Vizioni i Joe Biden për Shqipërinë dhe Kosovën”. Deklarata, e cila mund të gjendet në faqen zyrtare të Fushatës Biden, përshkruan historikun e z. Biden mbi çështjet shqiptare. Ai gjithashtu pohon se çfarë do të bëjë Biden kur të zgjidhet President.

 

Çfarë ka bërë Joe Biden:

Si senator, Joe Biden ishte një zë i shquar në Kongres duke qëndruar në këmbë ndaj agresionit të Millosheviçit. Ai mbrojti interesat e Kosovës kur fokusi i botës ishte diku tjetër:

Joe Biden prezantoi rezolutën e vitit 1999 që autorizon Presidentin Clinton “për të kryer operacione ajrore ushtarake dhe sulme raketore kundër Republikës Federale të Jugosllavisë (Serbi dhe Mal i Zi.)” Ai mobilizoi mbështetjen për fushatën ajrore të NATO-s dhe për përgjigjen humanitare ndaj spastrimit masiv etnik të Millosheviçit ndaj kosovarëve ndërsa u zhvillua fushata.

Joe Biden mbështeti – dhe e ka mbrojtur me vendosmëri – pavarësinë e Republikës së Kosovës, e cila është e pakthyeshme dhe në përputhje me të drejtën ndërkombëtare.

Joe Biden ka kërkuar drejtësi për krimet e luftës, duke përfshirë një llogari të plotë të personave të zhdukur dhe në mënyrë të përsëritur i bëri presion Presidentit Vuçiç për përparimin në Vëllezërit Bytyçi. Ai gjithashtu vazhdimisht u ka bërë presion udhëheqësve politikë të rajonit mbi nevojën për të luftuar korrupsionin.

Joe Biden ka mbajtur interesin e nivelit të lartë të SHBA në Kosovë, duke vizituar dy herë vendin. Në një vizitë në vitin  2016, Joe dhe Jill Biden, së bashku me anëtarët e tjerë të familjes, u bashkuan me zyrtarët e Kosovës për kushtimin e nderimit të autostradës Kombëtare Joseph R. ‘Beau’ Biden III Djali i ndjerë i Joe, Beau, i cili shërbeu si këshilltar ligjor në Kosovë.

Çfarë do të bëjë Joe Biden:

Kthimi i qëndrimit të çekuilibruar të Administratës Trump ndaj Kosovës dhe Serbisë, duke rivendosur drejtësinë dhe barazinë në marrëdhëniet dhe duke punuar drejt një bashkëpunimi më të madh.

Puna në partneritet me Bashkimin Evropian për të ringjallur dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë me qëllim të lehtësimit të një zgjidhjeje stabilizuese, të drejtë dhe gjithëpërfshirëse midis dy vendeve që respekton integritetin territorial të Kosovës dhe arrin njohjen e plotë të ndërsjellë.

Këmbëngulni që drejtësia për krimet e luftës të ndiqet pa frikë dhe favor dhe të kërkojë përgjegjësi të plotë dhe të shpejtë të të gjithë personave të zhdukur, duke përfshirë Vëllezërit Bytyqi.

Mbështetni misionin NATO-KFOR, duke marrë vendime rreth vendosjes së trupave amerikane bazuar në interesat e sigurisë amerikane, jo llogaritjet politike.

Inkurajoni BE-në të bëjë premtimin e saj për të dhënë liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës dhe për të ndërmarrë hapa të tjerë për të çuar përpara integrimin e Kosovës në BE, përfshirë përmes Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit.

Forconi marrëdhënien SHBA-Shqipëri duke rritur marrëdhënien tonë të mbrojtjes për të siguruar që Shqipëria mbetet një aleat i fortë i NATO-s, duke zgjeruar marrëdhëniet ekonomike dhe tregtare midis dy vendeve tona dhe duke zhvilluar biseda të sinqerta për të mbajtur të përgjegjshëm njëri-tjetrin kur nuk kemi idealet tona demokratike.

Mbështetni Shqipërinë në rrugën e saj drejt anëtarësimit në BE. Kjo do të thotë të ndihmojmë Shqipërinë për të bërë reformat e vështira – duke përfshirë rendin, ligjin anti-korrupsion,  reformat gjyqësore dhe zgjedhore – të kërkuara për të ecur përpara. Ai gjithashtu përfshin punën për të siguruar që dyert e BE-së të mbeten të hapura për vende si Shqipëria kur të jenë gati.

Me partnerët dhe aleatët evropianë, ndihmoni ekonomitë e shkatërruara të rajonit të rikuperohen nga pandemia dhe të ndërtojnë një të ardhme më të sigurt ekonomike.

Shqiptaro-amerikanët kanë nevojë për një administratë në Uashington që mbështet shqiptarët. Votoni për Joe Biden!

Sinqerisht,

David L. Phillips

Miku i shqiptarëve dhe mbështetësi i  z. Xho Biden

Kontrolloni gjithashtu

Rrjeti i Grave të Kosovës

Rrjeti i Grave të Kosovës (RrGK)[1] shpreh shqetësimin për publikimin e fundit të Kornizës së Shpenzimeve Afatmesme…

Mungesa e Konsultimeve Publike për Kornizën Afatmesme të Shpenzimeve (KASH) I nderuar Kryeministër i Republikës …