driloni com
vipa
vala – old
Fillimi / Kultura / Idajet Jahaj – RRETH HIMNIT TË ÇAMËRISË
cameria

Idajet Jahaj – RRETH HIMNIT TË ÇAMËRISË

Sot me 09.09.2017, ditë e diel, kemi një lajm shumë të rëndësishëm për kombin, e veçmas për Çamërinë.

Qeveria e Republikës së Çamërisë, pas zgjedhjes së Qeverisë së Re, për herë të parë realizon dy vepra historike: Kushtetutën dhe Himnin e Republikës së Çamërisë.

Të dyja këto vepra janë realizuar më së miri, me nivel të lartë cilësor.

Himni Kombëtar i Çamërisë është një Kryekëngë, një marsh liriko-epik – ka linjë melodike të ëmbël, e po aq kumbues e evokues ndaj historisë çame.

Në të gjitha vargjet e himnit koncetrohen kulmet e historisë sonë, tragjedia çame, ideali kombëtar i saj,..evidentohen plagët shekullore, „Gjokset e përgjakura të Nënës Çamëri“ që mëkojnë këngën shqiptare në këto brigje.

„Toka çame është e bekuar dhe e uruar, – thotë himni, prandaj ajo është dritë e Shqipërisë“.

Poeti Rrustem Geci në bashkëpunim me kompozitorin Izet Kallaba, solisten Ylberina Avdyli, dhe dy veprimtarët kombëtarë – Xhevdet Hajdari e Bekim Bytyqi, – relizuan këtë himn madhështor të Çamërisë martire.

Himni Kombëtar i Çamërisë të rrëmben, të deh, me atdhetarizëm , të frymëzon për idealin e drejtësisë dhe aspiratën e Kombit tonë të Unifikuar.

Është kuptimplotë fakti që këtë himn e realizuan një grup shqiptarësh nga Kosova, çka do të thotë: skaji verior i kombit tonë i këndon skajit tjetër jugor të atdheut…, e kjo tregon se dielli ynë etnik sot është në zenitin e tij.

Idajet Jahaj – Hagë, 09. 09. 2017

 

 

Rrustem Geci – Trëndëfil i fjalës

 

Epiri Pellazgjik – Çamëria është peri i kuq i pakëputur i atdheut dhe identitetit tonë.

Dionisit të lashtësisë, shpikësit të dehjes, së shpejti do t´ia japim Pasaportën e Republikës së Çamërisë.

dërsa vajzat perëndesha çame, do të dashurohën me të gjithë djemtë e dashuruar të atdheut.

Kutia e Pandorës tani është bërë copë-copë. Epiri pellazgjik – Çamëria, prej sot ka Himnin e vet Kombëtar.

Për të ardhur deri tek ky çast, lirinë e kemi shkruar nëpër fletë të natës, nëpër dritë të hënës, me urtësinë e yjeve të hirit më hyjnor të të rënëve. Pavarësia e Republikës së Çamërisë, shëron metastazat e Trojës në trupin e ndarë dhe të plagosur të atdheut tonë.

Rroftë Republika e Shqiërisë! Rroftë Republika e Kosovës, Rroftë Republika e Çamërisë. Urime Himni Kombëtar i Çamërisë!

Rrustem Geci – Hagë, 09.09. 2017

 

Kontrolloni gjithashtu

Zenepe Luka: Si realizova monografinë, “Lumnie Hoti Çota”, sozia e Klaudia Kradinales

Zenepe Luka: Si realizova monografinë, “Lumnie Hoti Çota”, sozia e Klaudia Kradinales

Takimi në Pesaro 30 vjet pasi kishim shkëmbyer buzëqeshje Kishte mësuar rreth personit tim, kish ...