Leon Hartwell: Derisa të zgjidhet çështja e shtetësisë së Kosovës, mund të priten shpërthime të tilla në Veri

Leon Hartwell: Derisa të zgjidhet çështja e shtetësisë së Kosovës, mund të priten shpërthime të tilla në Veri

Këshilltari i lartë në institutin e mendimit IDEAS në Londër, Leon Hartwell, analist në Qendrën për Analizën e Politikave Evropiane me bazë në Uashington, ka thënë për Zërin e Amerikës se derisa të zgjidhet çështja e shtetësisë së Kosovës, mund të priten shpërthime shtesë të cilat, shpresoj, nuk do të kthehen në diçka më serioze. Hartwell, i cili komentoi krizën mes Kosovës dhe Serbisë që shpërtheu pas masave reciproke të autoriteteve kosovare lidhur me riregjistrimin e automjeteve me targa serbe dhe ndryshimin e regjimit të hyrjes së shtetasve serbë në Kosovë, ka treguar se situata aktuale është një lloj zgjatjeje e krizës nga shtatori i vitit 2021.  Nga jashtë, duket se mund të ishte organizuar. Duke pasur parasysh rëndësinë e strukturave të pushtetit vendor atje dhe rolin dominues që luajnë – dyshoj se diçka ka ndodhur pa bekimin e qeverisë. Dihet se partia kryesore serbe në Kosova, Lista Srpska, ka lidhje të forta me Partinë Progresive Serbe (SNS) të Presidentit Aleksandër Vuçiq në Serbi. Ekspertët shpesh pretendojnë se Lista Serbe është një kukull e Partisë Progresive Serbe. Gjithashtu, dyshoj se Beogradi mund të jetë plotësisht i pafajshëm në këtë rast – veçanërisht duke marrë parasysh implikimet e mundshme të destabilitetit në rajon. Besoj se përshkallëzimi shtesë do të kontribuonte në angazhimin dhe përfshirjen më të madhe të Serbisë“, thotë Hartwell.

Kontrolloni gjithashtu

Qytetarët e Malit të Zi u ngritën në protestë duke kërkuar mbajtjen e zgjedhjeve të reja

Qytetarët e Malit të Zi u ngritën në protestë duke kërkuar mbajtjen e zgjedhjeve të reja

Përveç kërkesave  për zgjedhje të reja, protestuesit në Podgoricë, shprehën edhe revoltën e tyre edhe …