Fillimi / Lajmet / Ragip Shala: Zhbërja e Bashkimit Sovjetik dhe RSFJ-së goditi synymet e hegjemonizmit ruso-serb

Ragip Shala: Zhbërja e Bashkimit Sovjetik dhe RSFJ-së goditi synymet e hegjemonizmit ruso-serb

Ngritja dhe rënia e murit nëpëmjet Berlinit , paraqet simbolin më emblematik të luftës së ftoftë. Antagonizmat gjeopolitike në mes SHBA-ve dhe BRSS –së ,   aleatëve të tyre ndikuan në ndarjen e Evropës , ngritjen dhe  rënien e murit të Berlinit. Protogonist në shembjen e murit krahas kombit gjerman , polak  etj është edhe kombi shqiptar . Veprimtaria patriotike  shqiptare në ish RSFJ , sidomos në Kosovë , pastaj  gjeopolitika e RPS të Shqipërisë  kontribuan në shembjen e murit.                                  

 

BIPOLARITETI

 

Lufta e dytë botërore  , përfundoi me fitoren e kualicionit të gjërë antifashist.  Në kualicionin antifashist krahas SHBA-ve , Britanisë, BRSS-së, u rreshtua dhe Shqipëria me LNÇ-në e saj .Është shteti i parë evropian që u çlirua me forcat vetjake, pastaj divizionet shqiptare çliruan tërë Kosovën dhe marshuan deri në thellësi të Jugosllavisë. Evropa qendrore dhe lindore u çlirua nga  armata sovjetike , ndërsa  zbarkimi  anglo-amerikan në Normandi solli fundin e luftës së Dytë   Botërore. Ambiciet për shtrirjen e sferave të ndikimit nga fuqitë e mëdha , hapën shtegun e bipolaritetit në kontinentin evropian . Ideja për ndarjen e Evropës ka zanafillën nga testamenti i Pjetrit të Parë Rus më 1725 .Testamenti përbëhej nga synymet e hegjemonizmit Rus  për sundimin e kombeve  evropiane . Konferenca e Jaltës dhe Potsdamit më 1945 , Evropën e  ndau në dy civilizime . Në civilizimin kapitalist dhe socialist , gjegjësisht në  atë  perëndimore dhe lindore .Pesha më e rëndë e ndarjes  do të bjerë mbi kombin gjerman dhe shqiptar .Gjermania u nda në dy shtete , kurse Shqipëria nuk u ribashkua , përkundër konferencës së Bujanit ,Kosova u aneksua dhunshëm nga Jugosllavia .Shtetet e Evropës lindore dhe qendrore pasi u çliruan nga armata sovjetike u ndan ne 80% me 20%  në dobi të sferava  sovjetike .Jugosllavia 50% me 50% ,  kurse  Greqia  90% me 10%  në dobi të sferave anglo-amerikane .    Shqipëria nuk është çliruar nga aleatët , prandaj në konferencën e Jaltës nuk ishte objekt ndarje . Bipolariteti përpos që ndau kontinentin , shkaktoi zhvendosjen e 12 millionë banorëve . Gjermanët dhe  shqiptarët e pësuan më së shumti  nga pastrimi etnik.B.Sovjetik ka dëbuar disa miliona gjermanë  , kurse Jugosllavia ka dëbuar mëse 350.000 gjermanë nga Vojvodina dhe  300.000 shqiptarë nga Kosova për Anadoll. Greqia ka zbrazur tërësisht  Çamërinë nga shqiptarët.                                                                                                                Bipolariteti ka arritur kulmin me formimin e paktëve ushtarako-politike të  NATOS , VARSHAVËS , CENTO , ANZUS etj .Nga ballafaqimi i këtyre paktëve , në kontinentin evropian për  45 vjet  perdja e hekurit ndau Evropën .

 

 

 

     LUFTA E FTOFTË

 

Pozicionimi  i dy blloqeve ushtarako-politike , antagonizmi me konfrontime  dhe ballafaqime politike , ekonomike dhe ushtarake përbën Luftën e Ftoftë . Lufta e Ftoftë përbëhej nga këto etapa : Kriza e parë 1948- 1953 , Detanti 1953 – 1962 , Lufta e Freskët 1963 – 1975 , Lufta e Ftoftë 1975 – 1985 , dhe  fundi i  luftës 1986 – 1991.  Protagonistë të Luftës së Ftoftë ishin superfuqitë botërore   SHBA , BRSS dhe aleatët e tyre . Ekspansioni  sovjetik , dhe kundërvënia amerikane  ka shkaktuar konflikte gjeopolitike që shumë her ka sjell botën në prag të luftës bërthamore.   Lufta e Ftoftë përbëhej nga shumë veprime politiko-ushtarake të dy superfuqive botërore .Veçohen ndarja e Gjermanisë dhe kryeqytetit Berlin , shtrirja e influencës së B.Sovjetik në shtetet postkoloniale në Afrikë dhe Azi , Lufta e Vietnamit , Kores , braktisja e paktit të Varshavës nga Shqipëria , vendosja e raketave balistike Sovjetike në Kubë , Lufta për zbarkim në Hënë , lufta për pushtimin e hapësirës kozmike , lufta e yjeve , invazioni Sovjetik ne Afganistan . Pastaj terrorizmi shtetëror i RSFJ  ndaj shqiptarëve dhe kroatëve , përhapja  e antisemitizmit në shtetet arabe nga diplomacia e Beogradit etj.

 

 

 

KONTRIBUTI SHQIPTAR NË SHEMBJEN E MURIT

 

Muri i Berlinit krahas murit Kinez ishte  ,, monument arti ‘’ i çmendurisë së hegjemonizmit  Rus  i projektuar që nga testamenti i Pjetrit Parë .Ngritja e murit ka sanksionuar padrejtësisht ndarjen e kombit  gjerman ,  dhe kombeve tjera . Berlini është ndarë  në katër sfera ndikimi në mes SHBA-ve , Britanisë , Francës , dhe B.Sovjetik . Muri është ngritur përgjatë sektorit  Sovjetik në gjatësi 155 km,  përbëhej nga 20  bunker , 250  kulla  vrojtimi , dhe 120 km qarqe elektrike Militarizimin e territorit Gjerman e kanë përbërë më se  400.000 trupa ushtarake të aleatëve perëndimor , dhe 550.000 trupa  sovjetike. Nën pretekstin e ,,  çlirimtarit ‘’ trupat sovjetike kanë qenë të instaluara edhe në shtetet baltike , Evropën Qendrore , Lindore etj. Shtrëngimi i duarve  të Hrushqovit dhe Titos , rezultoi me raporte speciale të Moskës dhe Beogradit .                                        Në relacionet gjeopolitike dhe gjeostrategjike Beogradi ishte dhe ka mbetur aleat i përhershëm i Moskës .Politika ekspansioniste Sovjetike mbi shtetet evropiane, arabe , aziatike është mbështetur nga Jugosllavia nëpërmjet Lëvizjes së mosinkuadrimit. Doktrina Brezhnjev , për sovranitet të kufizuar synonte status-quon e kufijve evropian. BRSS-ja dhe RSFJ-ja zotëronin territore të aneksuara me forcën e tankëve , prandaj teoritizonin me ,, Koekzstencën Paqësore’’. Brezhnjevi dhe Tito ishin ideatorë dhe nismëtarë të konferencës    Helsinkit për mosndryshim të kufijve . Nënshkrimi  i Aktit  final të Helsinkut ishte një fitore strategjike për Moskën dhe Beogradin  ,kurse një goditje e madhe idesë për ribashkimin gjerman dhe shqiptar .R.F.Gjermanisë në fillim ishte kundër,por nën trysnin e aleateve të saj nënshkroi dokumentin e Helsinkit. Edrejta e popujve për vetëvendosje  , dhe çështja e Kosovës ka tipizuar  raportet shqiptaro-sovjetike , dhe shqiptaro-jugosllave .Synymet e R.P.S  Shqiperise për ribashkim kombëtar kanë diktuar gjeopolitikën dhe gjeostrategjinë shqiptare në arenën ndërkombëtare .Braktisja e paktit të Varshavës , mosnënshkrimi  i aktit final të Helsinkit , atakimi i Lëvizjes së Mosinkuadrimit përbenë politikën ndërkombëtare shqiptare .Pozita neutrale e RPS. Shqipërisë i kamundësuar jo vetëm të kundërshtonte , por dhe të denonconte në OKB aleancën e hegjemonizmit Sovjetiko-Jugosllav për Homo Sovjeticus . Krahas SHBA-ve dhe aleatëve të saj, Shqiperia ishte i vetmi shtet socialist që ka kundërshtuar hegjemonizmin e BRSS dhe RSFJ-së socialiste , ka demaskuar  ,, Koekzistencën Paqësore ‘’ të tyre . Kjo gjeopolitikë dhe gjeostrategji e zbatuar nga RPS.Shqiperisë përbën thelbin e kontributit në shembjen e murit të Berlinit.  Ndërsa kontributi i Kosovës veçohët me demonstrata kundër hegjemonizmit, dhe shovënizmit serb në RSFJ. Demonstratat më 1968 , 1981 , 1988 , 1989 për Kosovën Republikë,  Kosovën e rreshtoi në Liribërje të bashkimit evropian Liribërës  jan edhe 10 mijë  republikan , në krye me Adem Demaçin ,zotëruesin e çmimit Saharov .  LPK-ja me veprimtarinë e saj dhe  Solidarnosti  polak  janë  protagonist të pa mohueshëm të lirisë së kombeve evropiane .Procesi i zhbërjes së Jugosllavisë përfundoi më luftën çliritare të UÇK –së.  Në zhbërjen e B.Sovjetik ndikuan disa faktor të ndryshëm . Stagnimi ekonomik , degjenerimi , depresioni , alkoholizmi etj. Në v. 1980 B.Sovjetik numëronte rreth 45 millionë alkoolistë kronik , konsumi i vodkës arrinte në 38 L. për kokë  banori . Këto rrethana socialo-ekonomike shkaktuan goditjet e mbrendshme , kurse goditjet e jashtme janë revoltat në RD Gjermanisë , Poloni , Çekosllovaki , Hungari etj. Fundi i perandorisë Sovjetike   solli fundin e paktit të Varshavës dhe fundin e Lëvizjes së painkuadrimit. Zhbërja paralele e  Bashkimit Sovjetik dhe RSF. Jugoslavisë goditi synymet e hegjemonizmit  Ruso-Serb për ti dominuar kombet  tjera. Shembja e murit në Berlin , hapi portën e Lirisë dhe demokracisë për tërë kombet evropiane në përgjithësi , dhe kombin shqiptar në veqanti. Protagonist të bashkimit evropian janë edhe shqiptarët.

Kontrolloni gjithashtu

Avni Ajdini: Ligji për Rimëkëmbjen Ekonomike është diskriminues në disa sektorë

BSPK-ja ndjekë me shqetësim rritjen e çmimeve të artikujve esencialë në Kosovë dhe propozon ngritje të pagave

Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës, po ndjekë me shqetësim rritjen e çmimeve të ...