KEK
Fillimi / Botimet / Ribotohet libri, “PSE URREJ KADARENË dhe poezi të tjera”, nga Shefqet Dibrani
Ribotohet libri, “PSE URREJ KADARENË dhe poezi të tjera”, nga Shefqet Dibrani

Ribotohet libri, “PSE URREJ KADARENË dhe poezi të tjera”, nga Shefqet Dibrani

Sivjet është ribotuar libri me poezi i Shefqet Dibranit duke zbardhur enigmen e pashpjeguar të bllokimit inatçor dhe perverës të botimit të parë, i cili për standardet e Kosovës mund të ishte radhitur për Libër të Gueness. Ndërsa autori i librit nuk do të ndjek rrugën ligjore?! Ai, këtë çështje do t’ia lë ndërgjegjës si individit, institucionet dhe shoqërisë, kurse librin e tij me poezinë emblematike “Pse e urrej Kadarenë”, që shënon një ironi artistike, tingëllim sikur i sfidonte të gjithë zërat kundërshtues të asaj kohe, pse jo edhe më pas, falë Bibliotekës Nacionale në Zvicër, autori arriti ta materializoj dëshirën e tij si botim i dytë, ca i përpunuar.

Në vazhdimi pa japim një fragment të shkurtuar nga një shënim përcjellës i asaj kohe: “Ikja e tij e hershme në dhe të huaj, për çfarë na thotë arti i tij, dëshmojnë shpirtin e tij rebelues. Të papërmirësueshëm. Ai do ta kultivojë sigurt vargun. Poezinë. Revoltën. Për ndryshimet që përjetoi. Për plagën që përherë përpiqet ta shërojë, por gjithnjë e më tepër i kullon gjak. Mërgimi, në rend të parë. Muret që ia ndalojnë lirshëm ecjen etnisë. Miqësitë e krijuara mundimshëm. Komunikimi i ngadalshëm, kur në botë tashmë mbretëron komunikimi celular, satelitor, mobil, interneti, e çfarë jo tjetër.

Mërgimi është edhe diçka më shumë… Dhe ngadalë derisa shpalojmë lirikën e poetit, vijmë te ajo që duhet thënë, se ai shkruan pa druajtje, por edhe pa pretendime të mëdha. Figuracioni i tij tepër i kapshëm dhe i pëlqyeshëm. Veçan ai i poezisë “Pse e urrej Kadarenë”, që shquhet si poezi ndër më të bukurat, më të realizuarat, për të mos thënë atë “pothuajse” edhe antologjike. Sepse: “Unë e urrej Kadarenë nga dashuria/ Ulem prehem vdes e ngrihem/ Për ndjenjat e Tij”. Forma e preferuar i jep poezisë sharmë të veçantë, përjetim çasti që bartet nga autori tek receptuesi magjishëm, shpejt dhe bindshëm.

Metamorfoza e poezisë së Dibranit nënkupton fisnikërimin ideor, ligjërimin figurativ potencialisht në gradacion rritjeje, thjeshtësia e shndërruar në figurë, eklektizëm i toleruar, premtim i realizuar… Sepse, e gjithë kjo që u tha shtron konstatimin përmbyllës se në “vetëdijen dhe krenarinë” autoriale ka diçka mistike, e cila do ndriçuar. Akti i (ri)leximit e arsyeton këtë më së miri”. Siç e theksuam më lartë, fragmenti është shkëputur nga një shënim përcjellës i botimit të parë në vitin 1996.

Libri është botim i autorit, dhe është shtypur në shtypshkronjën “Dritapress”, Prishtinë 2021. Libri ka 74 faqe me gjithësejt 54 poezi të ndara në tre cikle. Sistemuar në Bibliotekën Nacionale në Zvicër. ISBN 978-3-9524932-9-8

Kontrolloni gjithashtu

Prof. Dr. Ago Nezha: “Dashuri pa kushte”, libri me tregime i Albert Zholit, ku gjen flirtin me shpirtin

Prof. Dr. Ago Nezha: “Dashuri pa kushte”, libri me tregime i Albert Zholit, ku gjen flirtin me shpirtin

Libri me tregime “Dashuri pa kushte” duket si një pelegrinazh në shenjtërinë e dashurisë, si ...