Limak Kosovo
Fillimi / Opinione / Ali Hertica: Çfarë është kultura politike në Kosovë
Ali Hertica

Ali Hertica: Çfarë është kultura politike në Kosovë

Te Velde, ishte i pari në Holandë në fushën e kulturës politike .Çfarë është kultura politike saktësisht..?.Te Velde shpjegon se ka disa përkufizime te termit, por ai është më në shtëpi me përkufizimin antropologjik.

Sa më shumë që një tendosje antropolog i njohur në disa studime të veçanta të zonës, si Te Velde shikon në fusha të ndryshme të politikës, të tilla si parlamenti, palët dhe marrëdhëniet në mes të politikanëve dhe votuesve.

Ai prandaj pyeste si mund politikanët te mirren me rregullat pak a shumë joformale që zbatohen në politikë siq është tek ne në Kosovë, ose si për të bindur deputetët të jenë të bashkuar .

Ç\’është një fjalim të mirë të shtetit dhe parlementit dhe pse..?. Kur duhet të bëhet një debat i çrregullt dhe kur jo…. Për t\’iu përgjigjur të gjitha këtyre pyetjeve ne mund të shikojm në rregullat zyrtare, duke përfshirë rregullat e procedurës, por jo gjithashtu ku mund të pyes vehtën se çfarë mbizotërimi është bindja e pashprehur dhe rregullat.

Këto lloje të pyetjeve mund të kërkojm në funksionimin e parlamentit apo të mënyrës të cilido politikanë dhe mbështetësit ku bashkëveprojnë, dhe ne gjithashtu mund të shikonim të partitë politike.

Ajo është bë që njerëzit të ndihen si në shtëpin e tyre në një parti..?. Pikëpamja klasike është që, për akordimin e një zgjedhësi të punës në atë parti, sepse ai beson se partia që ai e përfaqëson në interesin më të mirë dhe për shkak se ideologjia e partia e mban atë .

Por, Te Velde është interesant ku pyet vehtën, \”Njerëzit në mendime të kaluara e jo më shumë kur pyet se ky është vendi im, këtu ndjehem si në shtëpin time¨.

Ai thotë se pikërisht ajo që unë kam menduar gjithmonë do te realizoj për të ndie obligim ndaj qyetarit. Por, a është se me të vërtetë kjo do te shofim ne ditët ne vijim.

A nuk është më mirë që ai të vënë disa gjëra së bashku dhe kështu shpreh se ai i bind njerëzit qe te bashkpunojn ashtu siq duhet pa e ndegjue ne parlament . Kultura politike, sipas Te Velde për këtë arsye është më shumë se një avantazh kulturor te çdo politikani.

Kultura politike është e domosdoshme për shkak se ajo mund të shpjegojë se pse disa gjëra në politikë dhe jo të tjerët që të dirigjojn me kokën tënde kur ti e mban ne trup….

Kultura politike është një koncept mjaft abstrakt. Karakteristikë e kulturës politike të një momenti të veçantë është se format dhe rregullat me të cilat ata karakterizohen, shpesh mbetën të pashprehura.

Kontrolloni gjithashtu

Ismet Ibishi

Ismet Ibishi: Beteja e Loxhës ishte e komanduar nga koloneli Tahir Zemaj

Edhe pse në numër të vogël dhe me masa mbrojtëse, për shkak të gjendjes së ...