Kultura

“Një varg, një këngë, një tufë lule për Dritëroin”

“Një varg, një këngë, një tufë lule për Dritëroin”

Pasdite lirike me nxënësit e Shkollës Shqipe në Zvicër, kredhje në gjuhën shqipe me vargjet, tregimet e këngët e Dritëroit, poetit të shqiptarëve dhe shëlbyesit të   gjuhës shqipe … Një event frymëzues që premton të kthehet në një festë ku arti, kultura, rrënjët dhe atdhedashuria bëhen bashkë. Nxënësit e Shkollës …

Më shumë...

Jusuf Zenunaj: GJAKU YT PËRFLAK

(Policit hero , Afrim Bunjakut) Natën atdheun deshen, deshen të ta rrëmbejnë! Ti , dritë u bëre në përjetësi, gjaku yt hienat përflak, për çdo pëllēmbë toke roje ditë e natë. 25 shtator 2033     DERI KUR?   Deri kur Dardani plagët shekullore, “do” t’i përtrish?!. Ndër kohë t’i …

Më shumë...

Doli në dritë libri: “Dëshmitar në kohë historike”, vëllimi i 9-të i Ditarit të profesor, doktor, Rexhep Qoses, botuar në Toena

Doli në dritë libri: “Dëshmitar në kohë historike”, vëllimi i 9-të i Ditarit të profesor, doktor, Rexhep Qoses, botuar në Toena

Doli në dritë libri: “Dëshmitar në kohë historike: Vëllimi i 9-të i Ditarit, të profesor, doktor Rexhep Qoses, botuar në Toena. Nëntë vëllimet e këtij Ditari,  ashtu sikur tërë krijimtaria e tij, janë pasqyra më besnike, më realiste dhe më e çmuar e letrave shqipe, që kanë të bëjmë me …

Më shumë...

YLLI MEÇE: FJALIMI I RAMËS NË RILINDJE PËR MITHAT BEUN DHE KOLABORACIONISTËT E TJERË (Opinion në varg)

Ylli Mece

A nuk ka ardhur koha, si thoni ju të dashur shokë? Pse të mos e festojmë së bashku ballistë e Partizanë? A nuk jemi të gjithë bij lindur e rritur nga kjo tokë Ku të gjithë si popull në luftë shkuan për vatanë? — Më shumë se ne, pa më …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: Njerëz dhe fate në „Autorë dhe vepra” të Isuf Bytyçit

Vaxhid Sejdiu: Njerëz dhe fate në „Autorë dhe vepra” të Isuf Bytyçit

Sikurse në librin e parë publicistik, Krahët e shqipes – përpjekje e pengesa, po ashtu edhe në të dytin, Autorë dhe vepra, autori na sjell përvojë letrare, publicistike, pedagogjike, kulturore, politike dhe kritikë letrare. Në këtë botim, autori paraqet dhe analizon fatin e njerëzve dhe të popujve; sjelljet, shkaqet dhe …

Më shumë...

Zymer Mehani: GANI MEHMETI “TOPONIMIA E KATUNDEVE TË LLAPIT”

Zymer Mehani: GANI MEHMETI “TOPONIMIA E KATUNDEVE TË LLAPIT”

Është nder dhe krenari e veçantë për të shkruar diçka për librat e prof. dhe publicistit të talentuar z. Gani I. Mehmeti, për këtë penë majemprehtë të brumosur me dije dhe atdhedashuri, për njeriun me energji të pashtershme, i cili po e shkrin edhe moshën e tretë duke mos reshtur …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: Hapet «Shkolla Shqipe» edhe në Bad – Zürzach të Kantonit të Aargaut

Vaxhid Sejdiu: Hapet «Shkolla Shqipe» edhe në Bad – Zürzach të Kantonit të Aargaut

…Dhe sot, lirisht mund të thuhet se angazhimi i veprimtarëve të arsimit shqip në Zvicër, gjatë këtyre 3-4 viteve të fundit ka dhënë rezultate të shkëlqyeshme në përhapjen e dritës së diturisë në gjuhën amtare. Klasat radhiten njëra pas tjetrës, numri i nxënësve është në rritje si dhe pikat shkollore …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Disa qaste meditimi për krijimtarinë dhe poezinë e Iliriana Kolekës

Ahmet Qeriqi: Disa qaste meditimi për krijimtarinë dhe poezinë e Iliriana Kolekës

Intelektualja, poetesha e profesoresha e mirënjohur, Iliriana Koleka, është me mesin e përfaqësuesve më me dinjitet  të jetës kulturore e shoqërore shqiptare Intelektualët, shkencëtarët, shkrimtarët, poetët, analistët, veprimtarët,  përgjithësisht krijuesit  me prejardhje nga Epoka e Partisë së Punës të Shqipërisë, në mesin e tyre më besnikët, më të arsimuarit, më …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: Figura e Nënës në poezinë e Dardan Berishës

Shefqet Dibrani: Figura e Nënës në poezinë e Dardan Berishës

(Dardan Berisha, NËNA, GURI KU UNË LUTEM, poezi, botoi Shtëpia Botuese ATINUS, Prishtinë 2022, faqe 150. ISBN 978-9951-753-44-9) Dardan Berisha, ka arritur për të ndërtuar figurën e Nënës gjerë në simbol të shenjëtrimit, përkatësisht GURI ku ai lutët është tempull i hyjnishëm. Ky artikulim sa metaforik po aq simbolik është …

Më shumë...

Angela Kosta: Heronjtë nuk vdesin kurrë, recension i librit: Prekazi, Brezi i Heronjve, i autorit, Dibran Fylli

Prekazi, Brezi i heronjve, libri i Dibran Fyllit shkrimtar, poet, regjisor dhe kryeredaktor i Revistës Kulturore Letrare Artistike Orfeu dhe Orfeu.al  “Jam munduar që ta përmbledh shkurtimisht gjithë veprimtarinë e kësaj familjeje të shenjtë ashtu sikurse biografinë e Prekazit”… (Dibran Fylli) Pas një përshkrimi të gjatë e të saktë për …

Më shumë...

Zymer Mehani: Iku në amshim profesori dhe miku ynë, BISLIM ALIU, piktor e shkrimtar

Sot, më 3 shtator 2023 u nda nga jeta prof. nga Besiana, Bislim Aliu. Prof. Bislim Aliu u lind në Besianë, në vitin 1947. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, në vitin 1960, të mesmen, sjkollën normale e kreu në Prishtinë, në vitin 1965, ndërsa Akademinë e Arteve Figurative e …

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: HAZIR RRUSTEMI (1929-1996) MBRETI I KËRCIMIT TË BURRAVE, VALLTARI FLUTURUES

Dr. Skënder Demaliaj: HAZIR RRUSTEMI (1929-1996) MBRETI I KËRCIMIT TË BURRAVE, VALLTARI FLUTURUES

 HAZIR RRUSTEMI (1929-1996) MBRETI I KËRCIMIT TË BURRAVE, VALLTARI FLUTURUES U lind, më 10 maj 1929 në Kepenek (Krahina e Bytyçit) dhe u nda nga jeta, më 28 maj 1996 në vendlindjen e tij. Burrë shtatlartë, me mustaqe, me cigarishten e gjatë të zbukuruar e me qostekun e sahatit, plot …

Më shumë...

Ismet Azizi: Eposi – krye pasuri, thesar kulturor, që na lidhë fort me Sanxhakun, edhe aty ku nuk flitet shqipja e vetë mohohet etnia Ismet Azizi

Ismet Azizi

Shtrirja e Sanxhakut, përkatësisht pozita gjeografike ka ndikuar që kjo krahinë të veçohet si hapësire  e jetës së përbashkët të disa popujve, por edhe  e “konflikteve disa shekullore ndëretnike, e kacafytjeve dhe e përgjakjeve ilire-shqiptare me ardhësit sllav të jugut në Iliri (Ballkan). Nga ardhja e tyre e deri në …

Më shumë...

Dr. Zenun Gjoci: Arratisja dhe arrestimi artistik i Ahmet Qeriqit

Ahmet Qeriqi dhe Zenun Gjocaj

Kaluan 40 vjet që kur Ahmet Qeriqi, pos tjerash, merret me veprimtari aktive të pandërprerë politike e luftarake, përgjithësisht patriotike formash të ndryshme ilegale e legale. Si i tillë, pak a shumë, u burgos katër herë, duke përjetuar tortura nga organet e sigurimit “shtetëror” jugo-sllav. Përjetimet e tilla i ngriti …

Më shumë...

Pranvera Qerimi: Në dallgë shtrirë

Pranvera Qerimi: Në dallgë shtrirë

Gjumi u mundua mendimet e hidhura me m’i flak, ato nuk hoqen dore u kapën ne valle me ëndërrat.   Kujtova se me gjumë do të braktisja realitetin, por nuk doli ashtu kujtova se nëse mbylli syte do te ndryshojë diçka prapë gabova.   Mbas një ditë të lodhshme e …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: Një reflektim i shkurtër nën hijen e Seminarit të XVI-të Mbarëkombëtar për Mësuesit e Gjuhës Shqipe në Diasporë

Vlora jonë nuk i thonë vetëm vlonjatët, por i thonë të gjithë ata, të cilët e ndien Vlorën në shpirtin e tyre, në gjakun e tyre. Vlorën e lirisë dhe të atdhedashurisë. Sa e sa vajza dhe gra nga të gjitha trojet shqiptare mbajnë me krenari emrin e Vlorës sepse …

Më shumë...