Kultura

Shefqet Dibrani: METAMORFOZA E FAJIT DHE MËKATI I ALI PODRIMJES?!

Shefqet Dibrani

Mbresa rreth poezisë “ ALI PODRIMJA ËSHTË FAJTOR” , të poetit Sabit Rrustemi, botuar në Revistën SHESHI, Nr. 57-58 /korrik-shtator 2002 dhe ripublikuar në rrjetin social Facebook më 22 korrik 2023. ALI PODRIMJA ËSHTË FAJTOR Në emër të poezisë Në emër të popullit lexues Ali Podrimja është fajtor Sepse ka lëshuar thirrje …

Më shumë...

Zeqir Bekolli: Aftësitë strategjike të Shotë Galicës dhe gatishmëria e saj për t’u flijuar për atdhe

Shote Galica

Vështrim romanit të Sulejman Krasniqit, “Prisja e Komiteve”, botim i Shtypshkronjes “Mihal Duri”, Tiranë, 1975 Romani “Prisja e Komiteve”, me autor Sulejman Krasniqin, radhitet ndër veprat me vlerë të Letërsisë Shqipe dhe i  kushtohet heroines Shote Galica. Për subjekt ka ngjarjet historike të kryengritësve shqiptarë, jo vetëm në trevën e …

Më shumë...

Albert Z. ZHOLI: Gruaja dhe peizazhi social- ekonomik shqiptar

Albert Zholi

Instinkti i grave është i barabartë me mendjemprehtësinë e burrave të mëdhenj. Një femër e fortë e kupton se logjika,vendosmëria dhe fuqia janë po aq femërore sa intuita dhe lidhja emocionale. Ajo i vlerëson dhe i përdor të gjitha këto dhunti. Në një peizazh social, ekonomik, kulturologjik, etik etj., që ato e …

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: NJË LIBËR, HISTORI NËPËRMJET PUNËS

Dr. Skёnder Demaliaj: REFORMIMI I ARSIMIT TË LARTË DHE ZHVILLIMI I EKONOMISË II

Mesazhet e librit “Nëpër vitet e jetës” vepër e autorit,  Ibrahim Hamza Ibrahim Hamza është bytyҫasi që ka patur funksionin më të lartë shtetëror e partiak para viteve `90. Ka qenë nënkryetar i Kryesisë së Kuvendit të Shqipërisë në vitet 1982-1991, sekretar i parë i Komitetit të Partisë të Rajonit …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Andon Zako Çajupi, zëri i ndërgjegjes shoqërore dhe kombëtare shqiptare

Andon Zako Çajupi (1886-1930), veprimtar atdhetar, krijues, dramaturg, publicist e përkthyes

Në mesin e personaliteteve më meritore të kombit, pa dyshim se një vend të rëndësishëm zë edhe Andon Zako Çajupi, (1866-1930) veprimtar dhe atdhetar i devotshëm, poet, krijues, dramaturg, publicist e përkthyes. Ai zë vend meritor dhe vend nderi në letërsinë shqipe të kohës, në radhë të parë për kundrimin …

Më shumë...

Albert Z. ZHOLI: Libri: “Llazër Angjeli në labirintet e jetës”, një vepër e mbushur me mesazhe, ide, moral, filozofi e humanizëm

Libri monografik i autorit, Llazar Angjeli, në krye të vet ka një thënie të vjetër dhe të urtë popullore: “Fatkeqësia më e madhe për një njeri është që të mos ketë vuajtur kurrë!” Kjo shprehje, urtësia e saj, të kujton shprehje e citate të vjetra që i gjen të gdhendura …

Më shumë...

Xhemail Peci: BILL KLINTON HIMN PËR NJERËZIMIN ËSHTË EMRI I TIJ

Xhemail Peci: BILL KLINTON HIMN PËR NJERËZIMIN ËSHTË EMRI I TIJ

  “Jetojnë vetëm ata që luftojnë, vetëm ata,   që shpirt e mendje mbushur nga një qëllim i kanë, ata,  që fatí i çon të ngjiten në shkëmbinj të thepisur, që ecin t’munduar e mbërthyer nga një mendim i ndritur,  duke u rrëzëllyer në sy, çdo çast, ditë dhe natë; …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Ashtu, sikur është shkruar

Ahmet Qeriqi

Ky tregim na kthen në kohën e Profetit Mojsi, në kohën kur profeti merrte mësime e këshilla nga Hyji dhe ua shpërndante besimtarëve… Varfanjaku Efraim, ishte duke pritur në rrugë për ta takuar Mojsiun, i cili qe nisur për në Malin Sinaj, ku fliste me Hyjin JAHVEH. E kishte vërejtur …

Më shumë...

Prend BUZHALA: THELLËSITË E POEZISË BUROJNË NGA ESENCAT E REALITETIT

Prend BUZHALA: THELLËSITË E POEZISË BUROJNË NGA ESENCAT E REALITETIT

(Mehdi Krasniqi: “Poetët s’kanë shtëpi”, poezi, 2023) Mehdi Krasniqi tashmë e ka arritur, me përvojën e tij krijuese, pjekurinë artistike dhe individualitetin e tij artistik. Te vëllimi poetik “Poetët s’kanë shtëpi” ai vjen me përvojën e konsoliduar artistike, nga njëra anë, ashtu sikundër vjen edhe me dy prirje karakteristike: me …

Më shumë...

Poezia e Asdrenit kushtuar Kosovës dhe Çamërisë, botuar në gazetën, “Tomori” më 28 nëntor 1941

Poezia e Asdrenit kushtuar Kosovës dhe Çamërisë, botuar në gazetën, “Tomori” më 28 nëntor 1941

Poezia e Asdrenit, poetit të madh kombëtar, kushtuar Kosovës dhe Çamërisë është botuar në gazetën “Tomori” më 28 nëntor 1941, në 29-vjetorin e shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë. Kjo poezi ishte botuar në kohën kur në prill të vitit 1941, pas kapitullimit të Jugosllavisë monarkike, e cila nga vitit 1918 …

Më shumë...

Sabit JAHA: Gërshet kujtimesh e krijimesh

Feriz Faik Guri (2.7.1970 – 22.4.1999)

(Gafurr Gashi “KUJTIME PËR FERIZ GURIN – KOMANDANT SHPATA”, SHB “SAS”, Prishtinë, 2023) Dorëshkrimi i Gafurr Gashit “KUJTIME PËR FERIZ GURIN – KOMANDANT SHPATA” per mua kishte një domethënie dydimensionale: e para se, Gafurri ishte nxé imi gjatë fillimviteve të 80-ta (kur jepja mësime të gjuhës dhe të letërsisë shqiptare …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri, Mulla Sherifi i Kizharekës, i autorit, Ahmet Qeriqi

Doli nga shtypi libri, Mulla Sherif i Kizharekës, i autorit, Ahmet Qeriqi

Ka dalë në  dritë  libri, Mulla Sherifi i Kizharekës,  i njohur edhe si “Nastradini i Drenicës”, vepër studiuese, dokumentare e  autorit, Ahmet Qeriqi. Lexuesi në Kosovë e më gjerë, tani  ka në dorë një libër krejtësisht të veçantë, si për nga përmbajtja ashtu edhe nga qasja realiste që i ka …

Më shumë...

U nda nga jeta në moshën 91-vjeçare, shkrimtari i mirënjohur shqiptar, Naum Prifti

U nda nga jeta në moshën 91-vjeçare, shkrimtari i mirënjohur shqiptar, Naum Prifti

Naum Prifti, shkrimtar, skenarist, eseist, dramaturg, një figurë e rëndësishme e letrave dhe kulturës shqiptare u nda nga jeta në moshën 91-vjeçare. Prej vitesh ai jetonte në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ku për vite me radhë drejtoi dhe Vatrën, duke u bërë një zë i fortë i çështjes shqiptare, …

Më shumë...

Zymer Mehani: Personaliteti historik si personazh letrar në romanin “Mic Sokoli” të Sylejman Krasniqit

Mic Sokoli (1839- 188) luftëtari i betejave të njëpasnjëshme të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Hyrje Romani “Mic Sokoli”, i botuar më 1979, vetëm një vit pas përkujtimit të 100-vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, krijoi një tipologji të veçantë në letrat shqipe. Shkrimtari Sulejman Krasniqi krijoi heroin e përmasave kombëtare (Mic Sokoli), që fatin dhe veprimtarinë e vet ua nënshtroi ideve të mëdha kombëtare. …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: MONOGRAFIA – DOKUMENT HISTORIK

(Grup Autorësh, <SHKOLLA E MESME PROFESIONALE “ISMAIL DUMOSHI”, NËPËR KOHËRA>, Monografi, Kastriot (Obiliq) 2017. Botoi ProkultPress, Prishtinë 2017, Faqe 302. ISBN 978-9951-726-22-1) Monografia <SHKOLLA E MESME PROFESIONALE “ISMAIL DUMOSHI”, NËPËR KOHËRA>, është përgatitur nga mësimdhënësit dhe drejtuesit e shkollës: Prof. Qamil Hasani, prof. Jahja Prestreshi, prof. dr. Izet Shehu, prof. Vehbi Sadiku, …

Më shumë...