KEK
Fillimi / Kultura / Dan Kosumi: Kënga e pambarueme
Dan Kosumi

Dan Kosumi: Kënga e pambarueme

Unë biri i kësaj toke të nëmur

I babë Shukrisë e nanē Bisë

Krahlidhur me ty loke dardane

E qyqen mbi kryqin e Justinianes

Bri Ulpianës së lavdishme

Dergjur nën rrasat e gurëve të mermertë

Pa gjëmë dhe vaje për kobe epokash

Kuvendoj me orët e bardha dhe zanat e kreshnikëve

Duke tjerrë penin e bishtit të kalit në Trojë

Lidhur prej barkut deri n’brina të dhisë!

 

Shtatë palë qiej e shtatë palë tokë

Bërë gojë e vesh prej zanit të lahutarit

Dhe ahmës gurgule në prehër

Ndjenë harmoninë melodisë si në përrallë

E harku farfurit mbi drurin e thatë të frashërit të zi

Kur edhe zanat me nanëzezën oiiii

Ju thërrasin trimnive të zëna rob në kangët epike!

 

E zërat nga shtatë pash nën dhe thërrasin e plasin:

– Qou he burrë e ngjitu deri n’kullen e gjysëmrrënueme

Merri në duar ato veshje të balsamueme me gjakun e Ademit,

Hamzes dhe të gjithë atij fisi të Jasharëve

Ma gjej edhe një burrë që do ju bijnë taman për trupi

E që s’e tremb erë e that e gjakut

As duhmë e barotit të shkrepun

Ma gjej një së paku aman – një për farë

Që këngën ta bëjë këngë – elegjinë ta ngjallë !

 

E nëse përveç trimërive të bronxta 

S’ke më kë ta bësh një dert si n’kohë t’lavdisë

Ngjitju Bjeshkës së Qyqavicës

Dhe thirr me sa zë që ke:

– Heeeeuuu priteee priteeee Azem Galicën

E nëse as ai nuk të përgjigjet

Zgjidhe një trung t’bam korb të zi prej rrufesë

Vishja atij teshat e trimnisë bre

Qitja n’krah maliherin

Lidhja brezit rrethatoren me fishek

E n’shokë vendosja nagantin me mulli …

E pastaj… Pastaj qëndro kryelartë përball tij

Dhe fshija sytë e verbuem prej lotit të nënave

E vajit të zanave oiii oiii oiii

 

Euuuu mjeri u’ i mjeriiiiii…

Që s’ma hjek mallin e Hamzës e të Ademit

As nuk më ngjanë me Zahirin

As me Fehmiun e Xhevën

As me Adrianin,Tahir Tropojën e Kumanovën

E as me Katanën…

 

Ia shtrëngova dëndënes fijet prej bojëkáne

Derisa i bana tela që të jehojnë si zë njeriu

Dhe nisa përvajshëm duke i thirrë një për një

Ademin, Zahirin, Bekimin, Agimin, Shkëlzenin …

Për t’ju lutur e lutur atyre që të më falin

Pasi nuk gjeta ndonjë mashkull

Që din me ecë drejt udhës së tyne të nisur

Për t’mos i lënë kund vend tradhtisë…

 

Medet o medet…

Edhe kënga mbet e pambarueme

Edhe kënga më mbet shkret !

 

27 shtator 2019

Bernë – Zvicër

Kontrolloni gjithashtu

Arrestimi i Zana Muratit nga xhandarmëria serbe, fragment nga romani në dorëshkrim, "Betimi i motrës"

Arrestimi i Zana Muratit nga xhandarmëria serbe, fragment nga romani në dorëshkrim, “Betimi i motrës”

2. Ditën e dytë pasi kishte kryer hakmarrjen për vëllezërit, Zana e kishte kaluar në ...