KEK
Fillimi / Lajmet / Faton Mehmetaj: Malit të Zi ka asimiluar dhe i ka detyruar me dhunë shqiptarët t’i lëshojnë trojet e veta
Faton Mehmetaj

Faton Mehmetaj: Malit të Zi ka asimiluar dhe i ka detyruar me dhunë shqiptarët t’i lëshojnë trojet e veta

Në një studim të argumentuar e të  faktuar lidhur me vendosjen e vijes kufitare të  Kosovës me Malin e Zi, analisti dhe publicisti i mirënjohur, Faton Mehmetaj ka përkujtuar se “në periudha të ndryshme historike, deri në ditët e sotme,  aparati shtetëror i Malit të Zi i ka asimiluar dhe i ka detyruar me dhunë shqiptarët në Mal të Zi t’i lëshojnë trojet e veta. Edhe përkundër dhunës, shtypjes e spastrimit etnik gjatë shekujve, shqiptarët në Mal të Zi edhe pse pa kurrfarë të drejtash, madje shpeshherë nuk e kanë gëzuar as të drejtën për jetë, kanë rezistuar gjerë në ditët e sotme. Madje, aparati shtetëror malazez ka shkuar aq larg me teoritë e tyre asimiluese sa që në disa etapa gjatë historisë kanë qenë pushtues e kolonizues edhe të një pjese të Kosovës edhe përkundër faktit se Mali i Zi që nga viti 1878 nuk ka pas kurrë më shumë se gjysmë milioni njerëz, prej tyre rreth 50 për qind shqiptarë. Edhe përkundër sjelljeve të padrejta ndaj shqiptarëve gjatë historisë, shqiptarët i kanë dalë në krah dhe në ndihmë Malit të Zi në të gjitha kohërat kur është sulmuar nga armiqtë e ndryshëm. Nuk duhet harruar se shqiptarët në Mal të Zi ishin dhe janë faktori vendimtar për shpalljen e pavarësisë së Malit të Zi nga Unioni Serbi-Mali i Zi, si dhe për ekzistencën e mëtutjeshme të tij si shtet”.  (Shkrimi i plotë në “Analiza”).

Kontrolloni gjithashtu

Nik Gjeloshaj: Qeveria e Malit të Zi po i hakmerret komunës së Tuzit për shkak të vendosjes së Flamurit të Kosovës

Nik Gjeloshaj: Qeveria e Malit të Zi po i hakmerret komunës së Tuzit për shkak të vendosjes së Flamurit të Kosovës

Kryetari i komunës shqiptare të Tuzit, Nik Gjeloshaj, vendimin e qeverisë malazeze për të mos ...