Airport Adem Jashari
kek
MIT
Fillimi / Kultura / Italia i hap dyert kinematografisë shqiptare të kohës së komunizmit
Italia i hap dyert kinematografisë shqiptare të kohë së komunizmit

Italia i hap dyert kinematografisë shqiptare të kohës së komunizmit

Italia dhe italianët në kinematografinë shqiptare gjatë e pas komunizmit”, është tema e Festivalit të kinemasë shqiptare, që u mbajt për 4 ditë radhazi, më 4-7 prill 2019, në qendrën “Shtëpia e Kinemasë” (Casa del Cinema) në Romë. “Albania si gira”, është edicioni i parë i këtij festivali që do të hedhë vështrimin mbi Italinë dhe italianët, përmes prodhimtarisë së pasur kinematografike shqiptare në epokën e propagandës së regjimit komunist, si dhe në post-komunizëm. Festivali i ideuar dhe i kuruar nga shoqata kulturore “CulturaPro” në bashkëpunim me Ambasadën Shqiptare në Romë, me Ministrinë e Kulturës në Shqipëri, me Qendrën Kombëtare Arkivore të Kinematografisë dhe Institutin Italian të Studimeve Historike mbi Europën Qndrore dhe Lindore, do të sjellë për publikun italian e atë shqiptar, filmat “Gjeneral Gramafoni”, “Koncert në vitin 1936”, “Amaneti”, “Njeriu me top”, “Letra ere”, “Lindje Perendim Lindje”, “Lulëkuqet mbi mur”, “Bota kafe” etj. Nëse gjatë regjimit komunist italianët shfaqeshin si armiq, pushtues e përkrahës të politikës imperaliste, pas rënies së diktaturës, Italia është vendi i mundësive të mëdha dhe vendi më i afërt i takimit të shqiptarëve me Perëndimin. (Dita)

Kontrolloni gjithashtu

Dr. Prof.. Hakif Bajrami: Sahit Sadri Çatani, heroi që i qëndroi pranë dhe ishte pjesë e luftës çlirimtare në çdo epokë të jetës

Dr. Prof.. Hakif Bajrami: Sahit Sadri Çatani, heroi që i qëndroi pranë dhe ishte pjesë e luftës çlirimtare në çdo epokë të jetës

(Prof. Ahmet Qeriqi, SADRI SAHIT ÇATANI, 1910-1987, Prishtinë 2019, f. 273 (Botim “Radio Kosova e ...