KEK
Fillimi / Analiza / Ka vdekur në Tiranë, shkrimtari, publicisti dhe koloneli i ushtrisë shqiptare, Halil Katana

Ka vdekur në Tiranë, shkrimtari, publicisti dhe koloneli i ushtrisë shqiptare, Halil Katana

Pas një sëmundje të rëndë, më 19 qershor 2012,  ka vdekur në Tiranë, shkrimtari, publicisti dhe koloneli i ushtrisë shqiptare, Halil Katana. Halil Mehmet Katana lindi në fshatin Degë të rrethit të Tropojës. Ka mbaruar shkollën ushtarake “Skënderbej” dhe shkollën e lartë të oficerëve “Enver Hoxha” me rezultate të shkëlqyera. Pas kësaj, ka ndjekur Akademinë Ushtarake të Shtabit të Përgjithshëm. Ka marr kualifikim pasuniversitar në Fakultetin e Gjuhë-Letërsisë në Universitetin e Tiranës dhe më tej, kreu Shkollën e Lartë të Partisë. Ka kryer detyra të ndryshme në Ushtrinë Popullore, deri pedagog në Shkollën e Lartë të Oficerëve “Enver Hoxha” dhe kryeredaktor në revistën “Për Mbrojtjen e Atdheut”. Si oficer i lartë, mbante gradën Kolonel. Ka botuar studime dhe libra të ndryshme si: “Radioteknika” (pjesa e parë dhe e dytë), “Bazat teorike të radioteknikës” dhe “Bazat e elektronikës”. Më tej, panë dritën e botimit vëllimet: “Isa Boletini – strateg i luftrave kryengritëse”, “Për ata që u kthyen nga lufta fitimtarë”, “Në ditët e pranverës së madhe”, “Stërvitja e paqes”, “Flamuri – kryesimbol i kombit”, “Kudusi Lame – gjeneral i luftës”, “Tri dimensionet e luftës çlirimtare të Kosovës”, “Ringritja e ushtrisë shqiptare 1997-2000” e shumë vepra të tjera. Për një kohë të gjatë ka qenë kryeredaktor i revistës “Pavdekësia” – organ i Organizatës Kombëtare për Dëshmorët e Atdheut. >>>


Halil Katana ka shkruar vepra të shumta autoriale, por edhe disa vepra në bashkautorësi me shkrimtarë e publicistë të njohur. Po japim një pasqyrë të regjistrimeve të afishuara në Internet, të veprave autoriale, redaktimeve dhe veprave në bashkautorësi.   


 


1  Fundi tragjik i një dashurie : roman i jetuar, Hasan Moglica; Halil Katana


2  Radioteknika, Halil Katana; Mysret Xama


3  V. 1 : Qarqet me parametra të përqëndruar dhe sinjalet radioteknikë, Halil Katana; Mysret Xama


4  V. 2 : Antenat dhe valët, Halil Katana; Mysret Xama


5  Elementë të elektronikës, Halil Katana; Mysret Xama


6  Figura dhe ngjarje historike, Skënder Demaliaj; Halil Katana


7  Kudusi Lama, Gjenerali i luftës : Divizioni i Kukësit gjatë luftës së Kosovës,  Halil Katana; Sadik Muraj


8  Ushtritë e huaja në Shqipëri : 1912-1922 , Ramiz Fiçorri; Halil Katana


9  Tri dimensionet e luftës çlirimtare të Kosovës, Halil Katana; Myftar Memia


10  Haxhi Zeka Byberaj,  Halil Buçpapaj; Halil Katana


11  Ringritja e ushtrisë shqiptare : ’97-2000, Halil Katana; Sali Onuzi


12  Flamuri ynë : pak histori dhe pjesë të zgjedhura për Flamurin, Halil Katana; Ajshe Katana


13  Tre shokë dhe një alibi : sipas kujtimeve të Myftar Katanës, ish oficer i sigurimit të shtetit, Halil Katana; Myftar Katana; Skënder Demaliaj


14  Pasaporta e Majemalthit : monografia e monografive, Asllan Osmani; Halil Katana


15  Meditime të përmallshme në vargje,  Isuf Ismaili; Halil Katana


16  Vepra e lavdishme e rinisë tropojane për gjysmë shekulli, Veli A. Vatoci; Halil Katana


17  Gjaku i tyre në damarët tanë : Heronj të Popullit dhe dëshmorë të trevës së Malësisë së Gjakovës : album enciklopedik,  Selim Musaj; Halil Katana; Halil Katana


18  Shkurtë Ademja në kujtesën time, Halil Katana


19  Nektar : tregime dhe ngjarje historike sipas kujtimeve të burrave të moçëm e të njohur të malësisë së Gjakovës, Qazim M. Mustafaj; Halil Katana


20  Vlaga e kësaj toke, Halil Katana, Myftar Memia


21  … stërvitëm edhe Adem Jasharin,  Hysen Ymeri; Halil Katana


22  Këndvështrime për historinë dhe figurat e Malësisë së Gjakovës,  Isuf Sadiku; Halil Katana


23  44 vjet të fejuar : tregime, Rustem Kortoçi; Halil Katana


24  Dokumentet themelore të Organizatës Kombëtare për Dëshmorët e LANÇ dhe Dëshmorët e tjerë të Atdheut,  Rrapi Mino; Halil Katana


25  Zoga Dega, partizania shqiptare që mori pjesë në çlirimin e Beogradit : monografi, Halil Katana; Halil Buçpapaj.


26  Gjeneral Petrit Dume : kujtime e vlerësime / Rustem Haxhia; Halil Katana


27. Për ju breza që ngritet Atdheun mbi supe, Halil Katana, Hysni Milloshi.

Kontrolloni gjithashtu

RKL

RKL: Antikomunistët shqiptarë të zhgënjyer në Departamentin Amerikan të Shtetit lidhur me dekorimin e Ardian Dvoranit

Mënyra e egër dhe e paqytetëruar, sikur e kanë kuptuar një soj antikomunistësh shqiptarë luftën ...