Adem Lushaj

Mr. Sc. Adem Lushaj: Ministri, Dardan Gashi të dënohet për krimin mjedisor në Grykën të Deçanit

Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës paska nxjerrë vendim për fillimin e hetimeve për privatizimin e katër hidrocentraleve në mënyrë tinëzare bashkë me rrjetin e shpërndarjes dhe furnizimit me energji elektrike. Sipas njoftimeve mediale, në aktvendimin e Prokurorisë speciale, qenkan duke u hetuar gjashtë zyrtarë të lartë të Qeverisë, tre prej tyre ministra aktual, e ndër ta, edhe Dardan Gashi. Hapjen e hetimeve (nëse janë serioze) ndaj këtij ministri, janë për tu përshëndetur, për çfarëdo veprimi të kundërligjshëm qoftë. Por, njeriu i quajtur Dardan Gashi, si dhe tjerët që ishin ndikues apo bashkëpunëtor të tij, duhet dënuar për krimin e pa falshëm të bërë në Grykë të Deçanit. Krimi i zv. kryeministrit Dardan Gashi, ka të bëj me ndërtimin e tri hidrocentraleve në rrjedhën e Lumëbardhit të Deçanit. Nisja e punimeve për ndërtimin e Hidrocentraleve në Grykën e Deçanit kishte bërë jehonë, ngase ishte thënë se do investohen mbi 50 milion euro, duke rregulluar edhe infrastrukturën rrugore dhe ndërmarrjen e masave mbrojtëse. Mirëpo, pos faktit që  nuk dihet për shumën e investuar nga Kelkos Group, nuk dihet as për përmbajtjen e Kontratës të nënshkruar nga MMPH dhe Kompania investuese. Futja e ujit nëpër tuba, (duke lënë shtratin e lumit pa “asnjë pikë uji”), po rrezikon biodiversitetin natyror, bile-bile, duke rrezikuar minimumin biologjik për peshqit dhe shtazët ujore.  Kjo gjendje në Lumëbardhin e Deçanit paraqet krim mjedisor, e që sipas Kodit Penal të Republikës së Kosovës, paraqet vepër penale dhe është e dënueshme.

Vendimi i Dardan Gashit për lejim të ndërtimit të hidrocentraleve, paraqet veprim të dënueshëm, ngase nuk përfillën asnjëri nga parimet e zhvillimit të qëndrueshëm. Ky ish ministër, duhet të dënohet edhe për degradimin e natyrës në këtë Grykë, sikurse që paraqet rrezik për kalimtarëve të cilët mundohen të shijojnë bukuritë e Bjeshkëve të Nemuna. Këto investime nuk kanë të bëjnë me komponentin ekonomik, social, e as mjedisor. Dyshimet janë në atë se, prapa këtyre investimeve (pos ndikimit të manastirit të Deçanit), qëndrojnë njerëz të biznesit apo me ndikime politike, me prapavija korruptive.

“Kauboj” i quajtur Dardan Gashi, duhet dënuar edhe për shkelje ligjore, ngase ka shkel Ligjin Nr. 03/L-039, i vitit 2008, për Zonat e veçanta të mbrojtura, përkatësisht Neni 5 i këtij Ligji, ku ndalohen disa aktivitete, në mesin e tyre edhe ndërtimit i hidrocentraleve. Pos këtij Ligji, me këtë rast është shkel edhe Ligji për natyrën dhe Ligji mbi Parkun Nacional. Investimet në Grykën e Deçanit për ndërtim të tri hidrocentraleve, nga qytetarët e kësaj komune, këtë rast edhe nga Ne, janë investime për favore të manastirit të Deçanit dhe assesi për dobinë ekonomike që mund të kemi. Vendimi i marr për ndërtimin e këtyre hidrocentraleve është lejuar nga manastiri për përfitime të saja, ndaj nuk është investim për interes kombëtar, që do ishte e pranueshme edhe shkeljet ligjore. Nisja e hetimeve ndaj këtij ministri, jep shpresë dhe shton besim në drejtësi, duke bërë me dije se askush nuk është i paprekshëm për krimet që bën.

(Mr. Sc. Adem Lushaj, drejtor i “Shoqata e Intelektualëve të Pavarur”)

Kontrolloni gjithashtu

Halil Çadraku: UÇK-ja e harruar

   25 vjetori i Çlirimit të Kosovës, po e gjën këtë organizëm ushtarak të harruar, …