Fadil Dervishaj: Libri “Krimet serbe në Kosovë (Rasti i Deçanit)”, i autorit Adem Lushaj është një libër i llojit të veçantë

Ramiz Tafilaj Libër me dëshmi të barbarizmit serb

(Vështrim rreth librit “Krimet serbe në Kosovë-Rasti i Deçanit” i Adem Lushaj, që është libri më i ri i nxjerë nga Shtëpia botuese “Jalifat Publishing” me seli në Houston-Texas)

 Në traditën tonë kombëtare, sidomos atë të folklorit e të gojëdhënave, shqiptarët kanë pasur gjithherë zemër të madhe, por fat jo të mirë. Shqiptarët kanë prejudikuar paqen, por nuk i kanë ikur luftës. Kanë pranuar sakrificën qoftë edhe me jetë, por nuk i janë nënshtruar askujt! Historia jonë është shkruar me gjakun e brezave të njëpasnjëshëm. Është skalitur në bjeshkët tona dhe u ka bërë shtrat luleve të fushave tona, për të na rikujtuar të kaluarën dhe për të na dhënë kurajo për të ardhmen.

Asnjë dromcë historike nuk është më e freskët se sa lufta e fundit në Kosovë. Luftë, e cila nuk ishte e barabartë, por e cila, përkundër shumë vuajtjeve e gjakut të derdhur, solli fitoren më të rëndësishme kombëtare dhe historike për shqiptarët si komb. Liria e Kosovës nuk ishte e liri. Ajo u pagua shtrenjtë! Por, vlera e saj mbetet e paçmueshme, ngase liria e Kosovës solli edhe pavarësinë e kësaj toke të bekuar të Dardanisë antike.

Nuk ka laps as letër që mundet ta përmbledhë krejt historinë e popullit tonë në Kosovë. Por, secili kontribut në evidentimin dhe përshkrimin e krimeve të luftës në Kosovë, i jep vlerën e duhur sakrificës së popullit tonë. Secili libër, punim shkencor, kumtesë, shkrim e botim në këtë kontekst, është një gurë shtesë në murin e kombtarizmës sonë i cili pasqyron atë që përjetuam dhe projeksionin vizionin për atë që duam nesër.

Në këtë vazhdë, edhe libri që ju lexues të nderuar e keni në duar, është një gurë solid dhe i rëndësisë së veçantë në murin e kombtarizmës sonë historike. Autori, Adem Lushaj ka bërë një punë të mrekullueshme në evidentimin, pasqyrimin dhe përshkrimin e krimeve serbe në Deçan, gjatë luftës së fundit në Kosovë. Deçani si një vatër e kamotshme e atdhedashurisë, ishte edhe target i përpjekjes çnjerëzore serbe për çrrënjosjen e shqiptarëve nga vatrat e tyre shekullore.

Po, serbët kryen krime kundër neve, por ata humbën. Liria dhe pavarësia e Kosovës janë fitorja jonë. Fitore, e cila sot përkujtohet në lapidaret e dëshmorëve, në bulevardet me emra trimash, në varrezat e martirëve, dhe shtëpitë kulla të rezistencës heroike, në familjet e të pagjeturve, dhe në odat që kanë mbet pa burra, e në shtëpitë e motrave pa vëllezër! Kudo nëpër Kosovë, ashtu edhe në Deçan, përsiatjet e lirisë janë të çiltra! Dëshmia e tyre është sakrifica jonë kombëtare.

 Andaj, libri i autorit Lushaj, “Krimet Serbe në Kosovë-Rasti i Deçanit” është monument i gjallë që i dedikohet atyre që me gjakun e tyre, paguan lirinë tonë. Libri është dëshmi e barbarizmit serb. Libri është mësim për gjeneratat e ardhshme. Plackitjet, djegiet, vrasjet, përzënia nga shtëpitë e tyre, deri tek dhunimet, autori Lushaj i dokumenton me saktësi viktimat dhe përshkruan me përkushtim ngjarjet.

Fuqia e argumentit të autorit Lushaj, vjen nga kjartësia e fakteve që ai prezanton në këtë libër dokumentues dhe argumentues. Autori ka bërë një punë madhështore dhe lexuesit i ofron një mundësi unike për të kuptuar vuajtjen e Deçanit dhe krejt Kosovës.

Uroj që historia jonë të mbetet histori e papërsëritshme. Uroj që gjeneratat e ardhshme të vlerësojnë sakrificën vetëmohuese të së kaluarës dhe me vullnet të ndërtojnë perspektivën e së ardhmes!

Ramiz Tafilaj, është  drejtor i “Jalifat Publishing”

Kontrolloni gjithashtu

Zeni Bilimani: Tri poezi

ZENI BILIMANI: U RRITËM DHE U POQËM SHPEJT?!

Ne brezi ynë, i epokës të socializmit, Nuk u plakëm, -jo, jo, s’plakemi kurrë!… Ah! …