Sahit Muja: Farma me e madhe komerciale ne bote qe pastron ajrin nga CO2 dhe prodhon metale per bateri

Tropojë, në këtë vend të bekuar, Farma me e madhe komerciale në bote që pastron ajrin nga CO2 dhe prodhon metale për bateri.
Ferma më e madhe hiperakumuluese në botë tani po revolucionarizon sekuestrimin e karbonit dhe po prodhon nikel jeshil dhe minerale të tjera miqësore me eko. Kjo teknologji e avancuar është e aftë të agromojë miliona ton nikel ndërsa konverton dhe ruan përgjithmonë miliarda ton CO2. Imagjinoni të jeni në ballë të fermave hiperakumuluese të Metalplantit dhe heqjes së dioksidit të karbonit në Shqipëri. Këto bimë të gjalla me lule të verdhë, vendase në tokat e gjarpërit të pasur natyrshëm të rajonit me nikel, thithin sasi të konsiderueshme të nikelit, duke arritur përqendrime që tejkalojnë 1% nikel nga pesha e thatë. Pasi të korret, biomasa e ngarkuar me nikel përpunohet në produkte të pastra nikeli, thelbësore për prodhimin e baterive të automjeteve elektrike dhe çelikut inox.
Në tandem, mineralet e ullirit nxirren nga guroret aty pranë dhe aplikohen në tokë për të rritur sekuestrimin e dioksidit të karbonit përmes një procesi të njohur si motimi i përmirësuar i shkëmbinjve (ERW). Ndërsa olivina dekompozohet, ajo lëshon jonet e magnezit, të cilat rrisin alkalinitetin e tokës dhe shndërrojnë dioksidin e karbonit në jonet e qëndrueshme të bikarbonatit. Këto jonet përfundimisht derdhen në oqeane, duke zbutur acidifikimin e oqeanit dhe duke ruajtur karbonin për më shumë se 10,000 vjet.
Një sfidë e rëndësishme e ERW-së ka qenë lëshimi i pa dashje i nikelit në tokë. Megjithatë, metodologjia jonë inovative, në pritje të patentës e trajton këtë çështje duke integruar këto teknologji. Bimët hiperakumuluese rimarrin nikelin nga toka, duke mundësuar prodhimin e metaleve negative të karbonit nga burimet botanike. Ky përparim jo vetëm që zbut ndikimin mjedisor por gjithashtu shembullon një qasje të qëndrueshme ndaj prodhimit të metaleve.

Kontrolloni gjithashtu

Kujtim për Hilmi (Nur) Haradinajn nga nipi i tij, Luan Haradinaj

Kujtim për Hilmi (Nur) Haradinajn nga nipi i tij, Luan Haradinaj Ditët kalojnë, dhe tashmë …