MIT KS
Fillimi / Lajmet / 47 vjet nga Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe që kishte qëllim vënien e një standardi të përhershëm drejtshkrimor
47 vjet nga Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe që kishte qëllim vënien e një standardi të përhershëm drejtshkrimor

47 vjet nga Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe që kishte qëllim vënien e një standardi të përhershëm drejtshkrimor

Sot bëhen 47 vite kur hapi punimet Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe më 20 nëntorit 1972 në Tiranë të pranishëm ishin albanologë nga mbarë trevat shqiptare. Në ngjarje morën pjesë 87 delegatë nga Shqipëria dhe nga shqiptarët e Kosovës, Maqedonisë e Malit të Zi, si dhe nga arbëreshët e Italisë. Qëllimi i Kongresit ishte të përcaktonte parimet dhe drejtimet kryesore të hartimit të drejtshkrimit, për të pasur një gjuhë letrare të njësuar. Gjuha letrare u krijua që shqiptarët të kuptoheshin më lehtë me njeri-tjetrin dhe të vihej një standard i përhershëm drejtshkrimor. Në unifikimin e standardeve të gjuhësh shqipe, rol të rëndësishëm ka luajtur delegacioni nga Prishtina. Kongresi u pasua pas një takimi me rëndësi që ishte mbajtur në Prishtinë, ku ishte vendosur për shumë standarde gjuhësore.

Kontrolloni gjithashtu

Kryeministri i vendit, Avdullah Hoti nuk do të raportoi në Kuvend sot pasi do të udhëtoj në Bruksel

Kryeministri i vendit, Avdullah Hoti nuk do të raportoi në Kuvend sot pasi do të udhëtoj në Bruksel

Kryeministri Avdullah Hoti, sot do të udhëtoj në Bruksel. Siç merret vesh se ai nuk ...