Agim Vuniqi

Agim Vuniqi: Patriotizmi dekorativ llomotitës

Partitë politike në Kosovë herë rreshtohen majtas e herë djathtas, sipas komandës patriotike dhe ushtarake, rreshtohu; bëhen e përbehen se janë të djathta dhe se mendojnë për qytetarin, kush nuk thotë se nuk janë të djathta “iu pifshin dhëmbët”, janë ekstreme të djathta, ato mendojnë për xhepin e tyre…! Me ba ndonjëra me lakue në të majt mos vet halli, akuzohen si pro-enveriste ose pro-titiste…krejt janë pallavra këto; mendojnë si me hy në parlament, pastaj në qeveri, me nda “tallin”… Vetëm lexoni shtypin vendor, jo hyri AAK në koalicion qeveritar jo s’hyri, u pajtuan që Ramushi të emërohet kryeministër, jo zëvendës-kryeministër, jo u pajtuan, jo s’u pajtuan, jo Ramushi ka përgatitur programin qeveritar për qeverisje, jo se presidenti në detyrë Thaçi është më i suksesshëm…dhe i tërë koncepti i shteteformimit sillet në rrethin vicioz jo hyri jo s’hyri…

Ky patriotizëm dekorativ, llomotitës është tipik me regjimin despotik (absolut), i cili i ka humbur lidhjet me qytetarët dhe i cili fshehë dobësit e veta të brendshme me retorikë llomotitëse, dhe thirret e ç’thirret në demokraci dhe në “air” sharjet e shumta të politikanëve llomotitës. Koha në të cilën jetojmë nuk ka të bëjë asgjë as me demokraci as me liri, nuk është as heroike, por është kohë e njerëzve me karakter të dyfishtë edhe nacional edhe politik. Në njërën anë kemi patriotizmin e rrejshëm, por gjithashtu edhe frikën, qëndrimin frikacak para “klyshëve” të pushtetit të dirigjuar nga jashtë, duke krijuar ndjenjën e frikësimit dhe të nënshtrimit pa fjalë, e mbrojtur nga ky regjim feud.

Shenjtërimi…athua pse India nuk ka njohur RKS-në

E çfarë duhet të jetë qëndrimi i këtij pushteti antipopullor për politikën e jashtme dhe gjendjen politike në Kosovë, kur ministrat  e quajnë kryetarin e partisë si të shenjtë, nuk kam ditur që është aq shumë religjioz, dhe pa asnjë procedurë fillestare i gradon shenjtërit, pa dëshmuar së paku një mrekulli shërimi, apo diçka që i veçon nga të tjerët…dhe mburret për këtë, tash kuptova pse India nuk e ka pranuar Republikën e Kosovës, ngase shumica e popullatës religjioze e konsiderojnë lopën si të shenjtë dhe të dobishme, ajo milet, jep qumësht, ka proteine, prej saj prodhohen bylmetet e tjera si kosi djathi… edhe prodhimi i çokolatave realizohet si produkt përzierës së kakaos me qumshtin, e pranoj se shumëçka të dobishme ka lopa, ka edhe simbolikë, edhe rritja e fëmijës bazohet në thithjen e gjirit të nënës, në mungesë të qumështit të saj zëvendësohet me të lopës, është pra plotë jetë, plot gjallëri… Kjo retorikë e politikanëve “dinamik” ka mbjellur huti në popull që nuk ka guxim moral të kundërshtoj asgjë.

Përfaqësuesit zyrtar të pushtetit, që në zhargonin politik ditor iu thuhet pozitë, edhe shtypi zyrtar edhe gjysmë zyrtar kultivon në mënyrë të posaçme deklaimimin (“declaiming”) nëpër fjalimet patriotike “e luftuam luftën, do e fitojmë edhe paqen” me rezolutat “fol e rruj vo” dhe artikujt e lakejve partiak.

Reshen fjalë pa përgjegjësi, llomotitet me të madhe evro-integrimi në BE dhe në NATO, recitohen me pompozitet në mënyrë megalomane tribunët partiak. A nuk është ky patriotizmi dekorativ e llomotitës…(?) dhe aludohet në integrimin e veriut, në kosovarishten dhe kosovarizmin e denjë, në krahinarizëm…, dhe dëgjohet me plotë zhurmë bashkimi e ribashkimi kombëtarë nga ata që kanë mbetur pa punë. Ku ka bashkim pa veriun, i cili çdo ditë e më shumë po largohet përmes bisedimeve nga Kosova, Serbia nuk ka hy në bisedime me dorëzu veriun…

 

Ndërkombëtarizimi i sportit…

Ne shqiptaro-kosovarët menduam se kryem punën tonë, pavarësinë në kartolinë, FIFA dakordohet që çunat shqiptarë t’i lë të luajnë top, por edhe të duan Republikës e Kosovës, nëse nuk hatrohet Serbia…, dhe tash mund të hapim gojën ngeshëm sa të na doj qefi, mund të dremitemi, te shkrryhemi dhe te flejmë… dhe kur t’na mërzitet edhe kjo, mundemi sa për tallje, te dalim me pa çka po ndodhe ne vendet tjera…

Diplomacia dhe liritë seksuale

Çka është personifikimi i vuajtjes së “bythaxhinjëve” në Kosovë, a është në nivelin e pranueshëm, apo korrespondon me procese jo evolutive të spostuara edhe në nivel seksi me kafshë, flas gjithnjë nga aspekti i korpusit të të drejtave dhe lirive të njeriut, dhe a është i drejtë ky gjykim si më i dinjitetshëm se analfabetizmi…a është ky personifikim i durimit dhe tërheqjes për bythe më i rëndësishëm sesa njeriu i ngjitur në zgjedhën e anarkisë absolute. Kështu duke mbrojtur denjësisht këto të drejta po harrohet se dhuna e njëmendët është e hapur, gratë po rrihen me kamxhik, me përulje dhe pa zë nga puthadorët në pushtet.

A kështu mbrohen liritë dhe të drejtat qytetare, ku qëndrojnë këto të drejta të tyre…? Punët qe i kanë bërë me marrëveshje kontrate martesore mashkulli e femra, po bëka të bëhen edhe me shtazë, edhe këto liri janë disi të mangëta…, e të tjerat si mbrojtja shëndetësore, sigurimi, personal, pensional, janë çështje të kryera…a po nuk janë?

Sigurisht do t’i bëjmë punët e gjallërisë edhe duke “pallë” publikisht “për aaaa!” Ku qëndrojnë të drejtat autoriale të tyre…E si do te rexhistrohen në listat e votimit, a është paraparë në to gjinia asnjanëse… pastaj është shumë me rëndësi si pordhin bythaxhinjtë, u trazuan diplomatët nga pordhët e tyre…deri para një kohe kishin një jetë normale, apo përnjëherë dolën ne pah çrregullimet hormonale, edhe këtë çështje sigurisht është qartësuar me kushtetutë, ashtu si e thonte këshilltari i jashtëm i Thaçit, Petrit Selimi…

Dëshirat politike…

Më ra ndërmend diçka e re që e preferojnë miqtë ndërkombëtarë… të jetë unikate dhe kështu të bëhet hit i shtypit botëror, kryetari i ardhshëm të zgjidhet me çelës, të jetë “bythaxhinj” (pa gjini), zgjedhja e mundshme e re të fuqizohet me një marrëveshje të re politike, së paku dy-tre palëshe, kështu do të dinamizohet politika shtetërore, edhe mediat kanë për çka të shkruajnë, sa herë arnohen bythët demokratike… solucioni pra u gjet, t’ia fillojmë nga e para… zgjedhjet e ardhshme te mbahen nen moton “bythmadhi”… le te fiton bytha më e mirë, sesa për mend…, nuk na duhen fare, kemi shume, edhe per eksport bile, a nuk shihni se çdo ditë shesin mend adhuruesit e rinjë: Buzhala, Haxhiu…edhe  po shkruajnë hajmali…, kështu mbahet tregimi i mirë për shtetin e ri…

Të pyeten qytetarët…

Thonë i ra gurit e drunit atje ku njerëzit “grihen e copëtohen” për të drejta seksi, kush i pengon të bëjnë seks…? Mirëpo seksi në publik kudo në botë është i ndaluar, është i pamoralshëm, as në televizionet publike amerikane, as në ato kabllovike nuk ka storie seksi, ashiqare, mund të paguash kanale ekstra private për ta dëfryer epshin, por jo ato të përbashkëta, e si do të edukohet fëmija atëherë…? Nuk është e pëlqyeshme të veshë kostume larjeje të ngushta, apo brekë të shkurtra, që shqetësojnë pushuesit në pishinë, nuk më ka ndodhur të shoh dikë të largohet, mirëpo të gjithë u përmbahen rregullave në komunitet, edhe po të duash nuk mund të blesh kostume tjera, jo të përshtatshme.

Ndërsa në anën tjetër në Kosovë pengohen fushatat kundër pjesëmarrësve aktiv për veshje të arsyeshme, apo edhe ato të mbuluara, duke ndërhyrë hija e pushtetit. Qytetarët kanë të drejtë të reagojnë kundër lëvizjeve jolegale, të cilat shqetësojnë opinionin, le të hapen klubet e tyre private të seksit, nëse marrin leje valide, mund edhe të regjistrohen në regjistrin e lëvizjeve jo qeveritare dhe shoqatave, le të jenë ato edhe të bythaxhinjëve, le të lobojnë në parlament, të adresojnë të drejtat e tyre në institucionet relevante, por jo të shqetësojnë rehatinë e qytetarëve prodhues, për të gjitha duhet pyetur ata!

Kontrolloni gjithashtu

Fjala e Elez Durmishit, në 25-vjetorin e kryerjes së misionit informativ, historik, të Radios-Kosova e Lirë, gjatë luftës së UÇK-së

Mirë se keni ardhur, këtu në Shtëpinë-Muze, në 25-vjetorin e kryerjes së misionit informativ,  historik,  …