Fejton

Kina do të bëhet forca më e madhe e zhvillimit të botës

Sipas vlerësimeve, deri në vitin 2020 Kina do të bëhet ekonomia më e madhe në botë, ndërsa deri në 2030-n Prodhimi i Brendshëm Bruto i saj do të jetë rreth dy herë më i madh se ai i SHBA-së. Kina e shekullit të 21-të është një vend i rëndësishëm në …

Më shumë...

16-vjet më parë, dy aeroplanë bombardues jugosllavë kanë goditur selinë e Radios-Kosova e Lirë

16-vjet më parë, më 27 mars 1999, dy aeroplanë bombardues jugosllavë kanë goditur selinë e Radios-Kosova e Lirë dhe të Agjencisë Kosovapress. Më 27 mars të vitit 1999, në orën 8.20 minuta, dy aeroplanë bombardues të forcave jugosllave kanë marrë në shënjestër  selinë  e Radios Kosova e Lirë dhe të …

Më shumë...

Arbëreshët e Italisë, një pjesë vitale e kulturës, letërsisë dhe trashëgimisë shqiptare- Gavril Dara i Riu II

Gavril Dara i Riu (1826 – 1885) Letërsia shqipe e krijuar  nga arbëreshët e Italisë, pa dyshim se është një  pjesë vitale e letërsisë shqiptare të kohës së romantizimit, edhe pse nuk pati ndonjë ndikim të madh në katër vilajetet e Shqipërisë së asaj kohe, që kishin mbetur pre e …

Më shumë...

Arbëreshët e Italisë, një pjesë vitale e kulturës, letërsisë dhe trashëgimisë shqiptare, Zef Serembe III

(Zef Serembe  1844-1901) Letërsia shqipe e krijuar  nga arbëreshët e Italisë, pa dyshim se është një  pjesë vitale e letërsisë shqiptare të kohës së romantizimit, edhe pse nuk pati ndonjë ndikim të madh në katër vilajetet e Shqipërisë së asaj kohe, që kishin mbetur pre e mujsharëve të Evropës dhe …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Gjyqësia në Kosovë nuk ka dështuar në ndjekjen dhe dënimin e çlirimtarëve II

Nuk mjaftuan 15 vjet  ndjekje e dënime të luftëtarëve të lirisë, tani edhe një gjykatë  kundër UÇK-së Shumë e shumë procese të montuara politike kundër shqiptarëve, të ndërmarra pas luftës nga gjykatat ndërkombëtare e vendore, në Serbi, Holandë, Kosovë, Maqedoni e në Shqipëri, prej vitit 1999 e deri më 2014, …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Gjyqësia në Kosovë nuk ka dështuar në ndjekjen dhe dënimin e çlirimtarëve I

Themelimi i Gjykatës Speciale kundër UÇK-së, po komentohet edhe  si pasojë e dështimit të gjykatave vendore, ndërkombëtare  dhe vetë Tribunalit të Hagës në arrestimin, ndjekjen dhe dënimin e ish-luftëtarëve të UÇK-së, të akuzuar nga Beogradi zyrtar për gjoja krime lufte në Kosovë kundër serbëve dhe bashkëpunëtorëve të tyre, gjatë viteve …

Më shumë...

Dr Ilaz Hysaj: Barku, truri ynë i dytë I

Dr Ilaz Hysaj: Barku, truri ynë i dytë   I 100.000 miliard bakterie që popullojnë trupin tonë, kanë interesin e tyre  t’a ruajnë  të shëndetshëm nikoqirin e tyre : NJERIUN. 7miliard e 250 milionë njerëz  që e popullojnë planetin e tokës  me sjelljet e tyre çdo ditë e më shumë po …

Më shumë...

Dr. Ilaz Hysaj: Barku, truri ynë i dytë II

Dr Ilaz Hysaj: Barku, truri ynë i dytë   II 100.000 miliard bakterie që popullojnë trupin tonë, kanë interesin e tyre  t’a ruajnë  të shëndetshëm nikoqirin e tyre : NJERIUN. 7miliard e 250 milionë njerëz  që e popullojnë planetin e tokës  me sjelljet e tyre çdo ditë e më shumë po …

Më shumë...

Ismet Azizi: Masakra e Biohorit gjatë natës së Bozhiqëve të vitit 1943 (pjesa e IV-të)

Gjenocidi serbomadh mori formë të organizuar shtetërore qysh në vitin 1844, me programin “Naçertanija” të Ilia Garashaninit, ish-ministër i Punëve të Brendshme të Principatës së Serbisë, për të vazhduar me projektin e Vlladan Gjeorgjeviqit, më 1908. Pas reformës agrare, vazhdohet me programin  kolonizimit i cili paraqitet në parlament  në Beograd …

Më shumë...

Ismet Azizi: Masakra e Biohorit në Natën e Bozhiqëve të vitit 1943 III

“Në Rozhajë, pas veprimeve gjakatare  mbas veprës gjakësore e çnjerëzore në zonë neutrale, janë grumbullue afro 5.000 frymë refugjatësh janë shtrëngue të ikin nga tokat e tyne dhe të shpëtojnë shpirtin lakuriq nëpër akull, borë dhe furtunë tue ikë nëpër bjeshkë, për shkak të cilës gjë burra gra e sidomos …

Më shumë...

Skënder Ibishi: 17 shkurti i vitit 1982- Një datë me ambicie ende të papërfunduara

Lëvizja jonë për barazi, pavarësi e liri kombëtare e shoqërore, ashtu sikur edhe çdo lëvizje tjetër e ngjashme ka kaluar nëpër faza të ndryshme, duke u përballë me sfida dhe rreziqe nga më të ndryshmet, pa përjashtuar edhe fërkimet e konfliktet e ndryshme në njërën anë të cytura e të …

Më shumë...

Ismet Azizi: Dy vendime “ për shpërnguljen e suksesshme të shqiptarëve në Turqi” I

Ismet Azizi: Dy vendime “ për shpërnguljen e suksesshme të shqiptarëve në Turqi” I Migrimi i shqiptarëve në drejtim të Turqisë përkon me dobësimin dhe rënien e Perandorisë Osmane dhe në një mënyrë  përfaqëson “evakuimin” nga  territoret e humbura. Në anën tjetër, motivet të cilat nxitën shpërnguljen, ishin fetare, politike, …

Më shumë...

Ismet Azizi: Dy vendime “ për shpërnguljen e suksesshme të shqiptarëve në Turqi” II

Qeveria e Shqipërisë, e cila më parë ka qenë e gatshëm të pranojë një numër të caktuar të shqiptarëve tanë, tani  thotë se kjo nuk mund të bëhet për arsye financiare. Megjithatë, ne besojmë se  këtë nuk e bënë  për shkaqe  kombëtare: ajo nuk dëshiron të reduktojë numrin e Arbanasëve …

Më shumë...

Ismet Azizi: Masakra e Bihorit në Natën e Bozhiqeve të vitit 1943 (II)

Vuajtjet e popullit në viset veriore të trojeve Shqiptare janë përshkallëzuar sidomos në periudhën nga 5 janari deri më 7 shkurt të vitit 1943 kur është kryer gjenocid i pa parë kundër popullsisë së besimit islam të këtyre trevave. Sipas dëshmive të dokumentuara në këtë periudhë janë masakruar rreth 9200 …

Më shumë...

Ismet Azizi: Masakra e Bihorit në Natën e Bozhiqëve të vitit 1943 (I)

Sprovimet e vështira dhe vuajtjet e popullit të Sanxhakut janë përshkallëzuar sidomos në periudhën nga 5  janari deri më 7 shkurt të vitit 1943 kur është kryer  gjenocid kryesisht kundër popullsisë së besimit islam të  luginës së lumit Lim  nga Bijello Polja deri në Foçë. Sipas dëshmive të dokumentuara   në …

Më shumë...

Dr. Jakup Krasniqi: 34 vjet në kërkim të sovranitetit shtetëror I

(Në shenjë kujtimi për Flakadanët e Janarit dhe të gjithë të rënëve të Pranverës Shqiptare) 34 vjet ë parë Kosova dhe viset tjera shqiptare e nisën epokën e re të historisë së këtyre trojeve. Qe 34 vjet Kosova dhe shqiptarët janë duke kërkuar identitetin e tyre shtetëror në Evropën Demokratike, …

Më shumë...