Fejton

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “Kronika e Luftës – 29 maj 1998 – 24 qershor 1999” IV

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “Kronika e Luftës- 29 maj 1998-24 qershor 1999” IV

Njësitë e motorizuara të armikut depërtojnë në Krojmir (E diel 4 prill, 1999) Rreth orës pesë të mëngjesit  kam zgjuar nga gjumi Martinin, Nusretin dhe Nezirin. Kemi fjetur në ish-selinë Radios në Krojmir, duke rrezikuar shumë,  pasi nuk kishin ku flinim në tendat e Grykës së Shpëtimit. Përnjëherë nisemi drejt …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “Kronika e Luftës – 29 maj 1998-24 qershor 1999” II-III

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “Kronika e Luftës- 29 maj 1998-24 qershor 1999” II-III

(E premte 2 prill, 1999) Ndërpresim përkohësisht programin e Radios. Martin Çuni ka caktuar vendin ku do të rregullohet bunkeri për transmetim. Para dite, me Nezirin dhe Ali Mullinin nisemi nga Krojmiri për në Berishë. Arrijmë te varrezat dhe takojmë Ismet Sopin, i  cili na tregon se forcat serbe kanë …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “Kronika e Luftës- 29 maj 1998-24 qershor 1999”. I

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “Kronika e Luftës- 29 maj 1998-24 qershor 1999”. I

(E enjte 1 prill, 1999) Filloi sulmi mbi fshatrat e Drenicës jugore. Qindra ushtarë të lodhur e të dërrmuar kalojnë nga Zona e Pashtrikut në Rafshnaltë. Kanë rënë dëshmorë Xhavit Kelmendi dhe Vezir Kolshi  Në mëngjes herët nisemi në rrugën tonë të caktuar. Ditëve të fundit kemi udhëtuar vetëm unë …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Polifonia shqiptare, margaritar edhe i muzikës botërore, e pranuar në UNESCO I

Ahmet Qeriqi: Polifonia shqiptare, margaritar edhe i muzikës botërore, e pranuar në UNESCO I

Kënga  dhe muzika shqiptare përgjithësisht është shumë e pasur si për nga ritmika e begatshme, melodia, mënyra e këndimit,  instrumentet e shumta autentike, muzikore, me të cilat përcillet dhe ekzekutohet ajo,  por edhe ato veçoritë karakteristike  të botës muzikore, të artit e të muzikës, përgjithësisht. Pikërisht sepse kjo botë autentike …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Dy emra të përveçëm të polifonisë shqiptare: Paro Ziflaj dhe Golik Jaupi II

Ahmet Qeriqi: Dy emra të përveçëm të polifonisë shqiptare: Paro Ziflaj dhe Golik Jaupi II

Dy emra të përveçëm të polifonisë shqiptare sot padyshim se janë: këngëtarja,  Paro Ziflaj, “Mbretëresha”  e këngës shqipe të jugut dhe Golik Jaupi, po ashtu këngëtari më emblematik dhe “Ylli” i  polifonisë shqiptare. Dy këngëtarët e papërsëritshëm të këngës polifonike, Pranvera Zilfaj dhe Golik Jaupi,  janë një prani dhe paraqitje …

Më shumë...

MSc. Adem Lushaj: Misioni ndërkombëtar nuk e kishte penguar krimin serb në Deçan  I

MSc. Adem Lushaj: Misioni ndërkombëtar nuk e kishte penguar krimin serb në Deçan  I

(Pjesë e shkëputur nga libri “Krimet serbe në Kosovë-Rasti i Deçanit”!) Marrëveshja e ndërmjetësuar nga faktori ndërkombëtar për paqe nuk po respektohej. Forcat serbo-sllave po vazhdonin misionin e tyre, duke shkaktuar krime të reja dhe jetë të humbura. E, krimit serbo-sllavë, nuk i kishte shpëtuar as familja Selmonaj nga fshati …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit SYLA: QËNDRIMI I FAKTORIT NDËRKOMBËTAR NDAJ KËRKESAVE TË SHQIPTARËVE TË KOSOVËS PËR PAVARËSI 1990-1999 III

Prof. assoc. dr. Sabit Syla

Krahas aktiviteteve të komunitetit ndërkombëtar, në terren gjithnjë e më shumë po faktorizohej UÇK, e cila me ngulm kërkonte të merrte përgjegjësinë për zgjidhjen e çështjes së Kosovës. Komuniteti ndërkombëtar e kishte kuptuar se nuk mund të arrihej një zgjidhje pa UÇK-në, prandaj për të kuptuar nga dora e parë …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit SYLA: QËNDRIMI I FAKTORIT NDËRKOMBËTAR NDAJ KËRKESAVE TË SHQIPTARËVE TË KOSOVËS PËR PAVARËSI 1990-1999 II

Sabit SYLA

Qëndrimi i faktorit ndërkombëtar gjatë viteve 1995-1997 Gjatë viteve 1992-1995 komuniteti ndërkombëtar ishte i angazhuar kryesisht në ndaljen e konflikteve të armatosura në Kroaci dhe Bosnje-Hercegovinë. Derisa në aspektin e jashtëm Kosova u la në harresë, në aspektin e brendshëm në Kosovë vazhdonte dhuna sistematike policore serbe. Gjitha institucionet shoqërore-ekonomike …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit SYLA: QËNDRIMI I FAKTORIT NDËRKOMBËTAR NDAJ KËRKESAVE TË SHQIPTARËVE TË KOSOVËS PËR PAVARËSI, 1990-1999 I

Sabit Syla

Fillimi i viteve 1980 shënon një pikë kthese në historinë e popujve që jetonin në Jugosllavi. Kriza e rëndë ekonomike që kishte filluar të gjunjëzonte ekonominë jugosllave, që krahasohej me një deficit tregtar e përkeqësim të borxhit të jashtëm që shkonte deri në 15 miliardë dollarë në vitin 1980 e …

Më shumë...

PhD(C) Miftar KURTI: AHMET SELACI DHE LUFTA NË SHALËN E BAJGORËS KUNDËR RIPUSHTIMIT JUGOSLLAV TË KOSOVËS (Tetor 1944-shkurt 1947) I

PhD(C) Miftar KURTI: AHMET SELACI DHE LUFTA NË SHALËN E BAJGORËS KUNDËR RIPUSHTIMIT JUGOSLLAV TË KOSOVËS (Tetor 1944-shkurt 1947) I

Para dy ditësh, më 17 shkurt 2022, u shënua 14-vjetori i shpalljes së Pavarësisë së Kosovës. Më 19 shkurt të këtij viti bëhen 75 vjet nga rënia e Ahmet Selacit. Rënia e Ahmet Selacit dhe bashkëluftëtarëve të tij shënon edhe fundin e luftës 3-vjeçare kundër ripushtimit jugosllav të Kosovës. Duke …

Më shumë...

PhD(C) Miftar KURTI: AHMET SELACI DHE LUFTA NË SHALËN E BAJGORËS KUNDËR RIPUSHTIMIT JUGOSLLAV TË KOSOVËS (Tetor 1944-shkurt 1947) II

PhD(C) Miftar KURTI: AHMET SELACI DHE LUFTA NË SHALËN E BAJGORËS KUNDËR RIPUSHTIMIT JUGOSLLAV TË KOSOVËS (Tetor 1944-shkurt 1947) II

Edhe pse jo lehtë e hetueshme, faktet flasin për lidhje e bashkëpunim mes njësiteve ushtarake dhe organizatave politike në rajone të caktuara, jo vetëm Mitrovica dhe Vushtrria, sepse në Kosovë “në periudhën mars 1945 – mars 1947, kanë vepruar 55 grupe të armatosura”.[16] Pothuaj tërë veprimtaria e organizimit ushtarako-politik e …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kënga e trimërisë në margjinat e historisë ( Halil Arnauti dhe Musliu- Musa dhe Halili) III

Ahmet Qeriqi: Kënga e trimërisë në margjinat e historisë ( Halil Arnauti dhe Musliu- Musa dhe Halili) III

Hakmarrja e motrës Kënga e Halilit dhe Musës ka edhe katarzën shpirtërore, pikërisht atë katarzën Aristoteliane, e cila te ne quhet hakmarrja e motrës për vëllanë. Në tragjeditë antike, është e njohur tragjedia Antigona e Sofokliut, e cila varros vëllanë, Polinokin,  kundërshtar të mbretit, i cili kishte urdhëruar që trupi …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kënga e trimërisë në margjinat e historisë ( Halil Arnauti dhe Musliu- Musa dhe Halili) II

Halil Patrona

Kryengritësi i Stambollit, Halil Patrona, Halil Arnauti nga Huprishti i Manastirit të Maqedonisë Megjithatë, besoj se kujtesa e popullit nuk e ka anashkaluar Halil Patronën ndërsa  ka shënuar në memorie  edhe një këngë për dy personalitete historike, për kryengritësin më të madh shqiptar të kohës së Perandorisë turke, Halil Patrona …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kënga e trimërisë në margjinat e historisë ( Halil Arnauti dhe Musliu- Musa dhe Halili) I

Ahmet Qeriqi

Këngët historike, duke filluar prej këngës së Luftës së Kosovës të vitit 1389 e deri te këngët e dëshmorëve të UÇK-së, janë këngë që kanë pasqyruar dhe pasqyrojnë heroizmin shqiptar nëpër shekuj. Nga ky mes i këngëve kemi edhe këngët e trimërisë, të cilat jo doemos lidhen për personalitete të …

Më shumë...

Isuf Bytyçi: Disa aspekte studimore të librit: ” Të kuptosh natyrën e njeriut” vepër e autorit, Alfred Adler I

Isuf Bytyçi: Disa aspekte studimore të librit: " Të kuptosh natyrën e njeriut" vepër e autorit, Alfred Adler I

TË KUPTOSH NATYRËN E NJERIUT HYRJA „Fati i njeriut, përfshihet në shpirtin e tij.“                                                         Herodoti „Kuptimi  i natyrës së njeriut është i domosdoshëm për secilin dhe studimi i kësaj shkence është fushë më e rëndësishme e veprimtarisë së mendjes njerëzore.“ Alfred Adler Është kënaqësi ta lexosh veprën e Adlerit, …

Më shumë...

Isuf Bytyçi: Disa aspekte studimore të librit: ” Të kuptosh natyrën e njeriut” vepër e autorit, Alfred Adler II

Isuf Bytyçi: Disa aspekte studimore të librit: " Të kuptosh natyrën e njeriut" vepër e autorit, Alfred Adler II

PJESA E DYTË SHKENCA MBI KARAKTERIN MENDIME TË PËRGJITHSHME Si bëhemi siç jemi tani? Ndjenja sociale, fryma e komunitetit dhe zhvillimi i karakterit, Si zhvillohet karakteri, Shkolla e vjetër e psikologjisë, Temperamenti dhe sekrecioni i brendshëm dhe Duke nxjerrë përfundime Përveç tjerash, psikologjia merret edhe me veçoritë e karakterit, si; …

Më shumë...