KEK
Fillimi / Fejton (faqe 18)

Fejton

Veziri kokëprerë, Kemankesh Mustafa Pasha (1592 – 31 Janar 1644)

Veziri kokëprerë, Kemankesh Mustafa Pasha (1592 – 31 Janar 1644)

Mustafa Pashë Kemankeshi, ishte me origjinë shqiptare. Ai u lind në Vlorë të Shqipërisë në vitin 1592. Fillimisht  ishte oficer i dalluar në radhët e formacioneve të jeniçerëve. Në vitin 1634 ishte zëvendës (Basi sekban) i  komandantit të jeniçerëve, ndërsa në 1635  u emërua në postin e komandantit të jeniçerëve, ...

Më shumë...

Veziri kokë-prerë, Daltaban Mustafa Pasha 1653- 1703

Veziri kokë-prerë, Daltaban Mustafa Pasha 1653- 1703

Daltaban Mustafa Pasha ishte shqiptar i lindur në Manastir, i cili depërtoi në shkallët e karrierës  politiko-ushtarake, në radhë të parë  falë zgjursësisë dhe aftësive të tij. Në literaturën turke nuk duket të jetë precizuar origjina e tij, meqë ka shënime që e nxjerrin nga radhët e popujve sllavë të ...

Më shumë...

Veziri kokëprerë, Ivazzade Halil Pasha (1724-1777)

Veziri kokëprerë, Ivazzade Halil Pasha (1724-1777)

Ivazzade Halil Pasha ka jetuar në vitet 1724-1777.  Ka lindur në Stamboll, në vitin 1724. Ishte një burrë shteti i njohur i Perandorisë osmane, i cili disa herë shërbeu në postet më të larta shtetërore të luftës dhe qeverisjes diplomatike. Ka qenë i biri i Vezirit të Madh, Haxhi Ivaz ...

Më shumë...

Veziri i Madh, Alemdar Mustafa Pasha (1755 – 1808)

Veziri i Madh, Alemdar Mustafa Pasha (1755 – 1808)

Alemdar Mustafa Pasha u lind në vitit 1755 në Hotin të Ukrainës. Ishte biri i Haxhi Hasanit, një burrë i njohur i kohës. Sipas burimeve turke dhe angleze të kohës, thuhet se ka qenë me origjinë shqiptare por nuk ka të dhëna për vendin ku kanë lindur të parët e ...

Më shumë...

Vezirët e njohur me origjinë shqiptare të Perandorisë Osmane: Arnaut Haxhi Halil pasha ( 1655- 1733) XVI

Vezirët e njohur me origjinë shqiptare të Preandorisë Osmane: Arnaut Haxhi Halil pasha ( 1655- 1733) XVI

Haxhi Halil Pashë Arnauti ka lindur në Elbasan, në vitin 1655 ndërsa  vdekur në vitin  1733. Gjatë jetës dhe angazhimit e tij, karrierën ushtarake e filloi  duke kryer disa detyra si komandant ushtarak e qeveritar deri sa në vitin 1716 kur edhe u bë kryeministër, apo Vezir i Madh. Damat ...

Më shumë...

Qyprillinjtë, dinastia më e madhe e vezirëve me origjinë shqiptare të Perandorisë Osmane

Dinastia 150-vjeçare e vezirëve të mëdhenj nga dera e Qyprilinjve III

Në fejtonin për vezirët shqiptarë që kanë shërbyer në Perandorinë Osmane, një vend me rëndësi zë familja e njohur e Roshnikut të Beratit, e njohur si familja e Qyprillinjve. Fejtoni  për vezirët kokëprerë me origjinë shqiptare të kohës së Perandorisë Osmane ka të bëjë kryesisht me vezirët, të cilëve u ...

Më shumë...

Vezirët kokëprerë të Perandorisë Osmane: Kara Mustafa Pasha ( 1634 – 25 dhjetor 1683) XIV

Kara Mustafa Pasha ishte njëri prej komandantëve më të njohur të Perandorisë osmane. Burimet historike turke dëshmojnë se ai u lind në vitin 1634, në Merzifonlu, në Turqi, por ishte prejardhje shqiptare. Burimet po ashtu saktësojnë semotra e tij, ishte bashkëshorte e Ahmet Pashë Qypërliut, ku edhe kishte shërbyer në ...

Më shumë...

Jahja Bej Dukagjini (1498- 1575) XIII

Jahja Bej Dukagjini,  (1498 – 1575) ishte poeti më i madh i Lindjes, në kohën e tij

Përveç vezirëve me origjinë shqiptare që kanë bërë emër në mesin e autoriteteve më të larta të Perandorisë Osmane, në kohën e sundimit të Sulltan Sylejmanit, sundimtarit  më të madh të kësaj Perandorie, krahas katër vezirëve shqiptarë të asaj kohe shquhet edhe poeti, shkrimtari dhe shoku besnik i djalit kokëprerë ...

Më shumë...

Vezirët me origjinë shqiptare: Murat Pashë Kujunxhiu dhe Nasuh Pasha XII

Kujunxhu Murat Pasha  ( 1518-1608) Kujumxhu Murat Pasha thuhet se ka qenë me origjinë me origjinë shqiptare. Ishte kryeministër gjatë viteve 1606-1611. Gjatë qeverisjes së tij u nënshkrua Mamrrëveshja e paqes me Austrinë, me të cilën Perandoria Osmane  kishte disa vite që kishte rifilluar luftën. Në vitin 1606 me Austrinë ...

Më shumë...

Veziri kokëprerë, Jemishxhi Hasan Pasha (1535-1603) XI

Jemishxhi Hasan Pasha ka lindur në një fshat të Rugovës, në vitin 1535. Fëmijërinë dhe rininë e hershme i kishte kaluar në vendlindje. Mësimet e mesme i mori në një mejtep të Prizrenit. Nuk ishte nga mesi i fëmijëve shqiptarë, që ishin rëmbyer me ligjin e Devshirmesë. Pas mbarimit të ...

Më shumë...

Veziri i Madh, Koxha Sinan Pasha (Sinan Pashë Topojani) (1506- 3 mars 1596) X

Koxha Sinan pasha, i njohur edhe si Sinan Pashë Topojani, u lind në krahinën e  Lumës, në vitin 1506. Edhe ky shqiptar, i rrëmbyer në fëmijëri me ligjin e Devshirmesë, në rrugpmin e tij nëpër Perandorinë Osmane u bë  ishte burrë shteti i njohur për kohën. Është në mesin e ...

Më shumë...

Veziri i Madh, Shemsi Ahmed Pasha (1492 – 28 prill 1580) IX

Shemsi Ahmet Pasha ishte me origjinë shqiptare. U lind në vitin 1492. Nuk dihet vendi ku ka lindur, por del të jetë i shënuar si shqiptar nga i ati, jo na nëna. Qysh në moshë të re, pasi i kishte kryer me sukses mësimet ishte emëruar nëpunës në Oborrin e ...

Më shumë...

Vezirët kokëprerë me origjinë shqiptare, Kara Ahmed Pasha (…29 shtator 1555) VIII

Përveç tre Vezirëve të mëdhenj me origjinë shqiptare  të kohës së Sulltan Sylejmanit, sikur ishin Ibrahim Pashë Parga, Lutfi Pasha dhe Ajaz Pasha, njihet edhe një kryeministër tjetër me origjinë shqiptare. Ai ishte Ahmet Pasha i Zi, ose Kara Ahmed Pasha. Ashtu si Ibrahim Pasha e Lutfi Pasha edhe ky ...

Më shumë...

Vezirët kokëprerë, Lutfi Pasha, (Damat Çelebi, Lutfi Pasha) 1488-1564 VII

Lufti Pasha, njëri ndër mendimtarët dhe shkrimtarët më të mëdhenj të Perandorisë Osmane, kishte lindur në vitin 1488, në një fshat në rrethinën e Vlorës, Ishte  bashkëkohës dhe bashkëvendës i Ajaz Mehmed Pashës. Në moshë të re u rrëmbye nga turqit si shumë shqiptarë të tjerë, gjithnjë sipas ligjit të ...

Më shumë...

Vezirët kokë-prerë të Perandorisë Osmane: Ajaz Mehmed Pasha (1483-1539) VI

Përveç Ibrahim Pashë Pargaliut, në kohën e sundimit të Sulltan Sylejmanit, kanë qenë të mirënjohur edhe dy vezirë shqiptarë, Ajaz Mehmed Pasha dhe Lutfi Pasha, dhëndër i Sulltanit. Ajaz Mehmed Pasha ishte me origjinë nga fshati Vuno, i Himarës në rrethinën e Vlorës. Babai i tij ishte nga Shkodra. Në ...

Më shumë...

Ibrahim Pashë Pargaliu i Çamërisë (1493 – 15 mars 1536) V

Njëri ndër vezirët më të njohur gjatë tërë kohës së Perandorisë  Osmane ka qenë, Ibrahim Pasha i Çamërisë, i njohur edhe si Ibrahim Pargaliu, meqë ishte me origjinë nga qyteti i Pargës, asokohe kryeqytet i Çamërisë. Ibrahim Pasha nuk njihet në tekstet e Historisë së Popullit shqiptar, ashtu sikur nuk ...

Më shumë...