KEK
Fillimi / Fejton (faqe 16)

Fejton

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike…III

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike...III

A ka mundësi për krijimin paqësor të  Shqipërisë së Madhe, Shqipërisë së Katër Vilajeteve? Ndikimi i Amerikës dhe i Turqisë në vendet e Ballkanit është rritur dhe ka parametra që tregojnë se ai do të rritet në të ardhmen, sidomos në aspektin ekonomik e pse jo edhe në atë gjeostrategjik. ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Dëbimi masiv i shqiptarëve nga trojet e tyre etnike në Toplicë dhe në Sanxhakun e Nishit I

Ahmet Qeriqi: Dëbimi masiv i shqiptarëve nga trojet e tyre etnike në Toplicë dhe në Sanxhakun e Nishit I

Shqiptarët e Toplicës duhet të rikthehen në vendlindjet e tyre dhe kjo çështje duhet doemos të ndërkombëtarizohet, ashtu sikur është ndërkombëtarizuar çështja e Çamërisë. Të gjithë shqiptarët me prejardhje nga viset e Toplicës e Nishit  duhet të kërkojnë kthimin  e tyre, ose kompensimin e pronave, njësoj sikur duan të kthehen ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Dëbimi masiv i shqiptarëve nga trojet e tyre etnike, në Toplicë dhe në Sanxhakun e Nishit II

Shpërngulja

Lufta Ruso-Osmane e viteve 1877-1878 në fronin e Plevnës, në Bullgari,  përfundoi  me disfatën e Perandorisë Osmane. Si pasojë Stambolli humbi territore te gjera bazuar ne vendimet e Kongresit të Berlinit. Para fillimit të luftërave  të Serbisë dhe Rusisë kundër Perandorisë Osmane në vitet 1876-1878, popullsia shqiptare e Sanxhakut te ...

Më shumë...

Thanas L. Gjika: Portret biografi kushtuar gazetarit Frank Shkreli I

Frank Shkreli

Radio Zëri i Amerikës, në vitet kur Shqipëria nuk kishte marrëdhënie diplomatike me SHBA-të, luante rolin e ambasadës amerikane për të ndihmuar popullin shqiptar duke transmetuar lajme, komente dhe artikuj mbi ngjarjet kryesore të politikës amerikane, botërore dhe asaj shqiptare, duke i treguar ato ashtu si kishin ndodhur. Në këtë ...

Më shumë...

Thanas L. Gjika: Portret biografi kushtuar gazetarit Frank Shkreli II

Frank Shkreli

Vepër me vlera të spikatura politike, kulturore e shkencore Libri i Frank Gjeto Shkrelit “Demokracia nuk pret” (BOTIMET MORAVA Tiranë, 2016, 476 f.), sponsorisuar nga gazeta Telegraf, është një përmbledhje me artikuj, ese, analiza, recensione veprash, përkujtim datash historike për ngjarje dhe personalitete, etj. Dalja e këtij libri përbën një ...

Më shumë...

Thanas L. Gjika: Portret biografi kushtuar gazetarit, Frank Shkreli III

Frank Shkreli: Një mbështetje historike ndërkombëtare ndaj lirisë së fjalës

Të hapen Dosjet! Disa institucione dhe fondacione gjermane ndihmuan për të hapur gjatë dhjetorit 2014 në Tiranë dhe pastaj gjatë prillit 2015 në Berat një ekspozitë kushtuar historisë së Europës gjatë shekullit të XX-të për të nxjerrë mësime nga jeta që kaluan popujt e këtij kontinenti nën diktaturat dhe si ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: Copëza jete II

Agim Vuniqi

 Dialog për normalizimin e marrëdhënieve, apo për kantonizimin e Kosovës…? (II) Qeveria e Kosovës është shndërruar në këshill për pajtimin e gjaqeve… Qeveria serbe e cila ka zgjedhur momentin për të bërë presion në palën shqiptare në Kosovën Lindore, për të rrënuar lapidarin e luftarëve të UÇMB-së, qëllimisht po krijon ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: Përsiatje I

Agim Vuniqi

“Road-map-a” për në Evropë Të dhënat e fundit statistikore të publikuara pas cenzusit në Shqipëri dhe në Kosovë ishin befasuese, numri i banorëve nuk rritet, përkundrazi zvoglohet, ndërsa shumë subjekte politike jasht parlamentit dhe disa deputetë brenda kërkojnë bashkimin. Për bashkim e ribashkim më së shumti flasin veprimtarët nga disapora, ...

Më shumë...

Osman Osmani: Programi politik dhe operativ i PKMLSHJ-së në vitin 1978 I

Osman Osmani: Programi politik dhe operativ i PKMLSHJ-së në vitin 1978 I

PROGRAMI I ORGANIZATËS PKMLSHJ, i aprovuar me rastin e konsolidimit në verë të vitit 1978 në mbledhjen solemne në Prishtinë, rruga Gjergj Fishta… (shih Kallëzimin penal nr. 1323 e datës 11 maj 1982, Aktvendimi Hep. nr. 91/82 dhe Aktgjykimin P-K.nr. 167/82, kundër pjesëtarëve të Organizatës PKMLSHJ në shkurt të vitin ...

Më shumë...

Osman Osmani: Programi politik dhe operativ i PKMLSHJ-së në vitin 1978 II

1981

LUFTA PËR BARAZI NË KUSHTET E SOTME Për kundër egërsimit të imperializmit dhe forcimit të tij; lufta anti kolonialiste dita më ditë po zgjerohet dhe po shkon drejt ngadhënjimit. Në kolonit klasike zhvillohet luftë klasike, andaj edhe kushtet janë të ndara qartë në shtypës dhe të shtypur. Kushtet e luftës ...

Më shumë...

Osman Osmani: Programi politik dhe operativ i PKMLSHJ-së në vitin 1978 III

Kadrie Gashi

ARGUMENTET DHE KËRKESAT E PKMLSHJ Populli shqiptar në Jugosllavi nuk është pakicë, por marrë në tërësi është gjysma e popullit shqiptarë. Pra, pasi që nuk është pjesë e vogël kërkon të njihet si popull e jo si pakicë; Populli shqiptarë në Jugosllavi për kah madhësia në numër është i treti ...

Më shumë...

Osman Osmani: Programi politik dhe operativ i PKMLSHJ-së në vitin 1978 IV

Osman Osmani: Programi politik dhe operativ i PKMLSHJ-së në vitin 1978 IV

STATUTI I PKMLSHJ PKMLSHJ në RSFJ është ngritur nga lëvizja revolucionare klasës punëtore të LKK, të LKJ e LKS, si shprehje e kërkesave të klasës punëtore dhe popullit shqiptarë në RSFJ që të ketë parti komuniste kombëtare. Kjo parti do të udhëhiqet në mbrojtjen e interesa e të tyre, do ...

Më shumë...

Historiani, Kristo Frashëri rrëzoi me argumente të gjitha hipotezat sharlatane të sllavistit Schmidt lidhur me Skënderbeun I

Historiani, Kristo Frashëri rrëzoi me argumente të gjitha hipotezat sharlatane të sllavistit Schmidt lidhur me Skënderbeun I

Historiani i mirënjohur shqiptar, tani i ndjerë Kristo Frashëri rrëzoi me argumente shkencore të gjitha hipotezat sharlatane të sllavistit O.J Schmidt lidhur me Skënderbeun. Duke shkruar për tezat e mbrapshta dhe aspak shkencore, të sllavisti Schmidt, historiani Frashëri thotë. Kontributi i dytë që ai dha në intervistën e fundit, është ...

Më shumë...

Historiani, Kristo Frashëri rrëzoi me argumente të gjitha hipotezat sharlatane të sllavistit Schmidt lidhur me Skënderbeun II

Historiani, Kristo Frashëri rrëzoi me argumente të gjitha hipotezat sharlatane të sllavistit Schmidt lidhur me Skënderbeun I

Historiani zviceran. O. Schmit do të kishte të drejtë ta akuzonte E. Hoxhën si manipulator të figurës së Skënderbeut për interesat e veta dhe Aleks Budën, siç e quan ai, “mendimtarin paraprijës të tablosë historike nacional-staliniste”, në rast se figura e Heroit kombëtar nuk do të kishte qenë vlerësuar nga ...

Më shumë...

Kultura e letërsia shqiptare në Kosovë përballë hegjemonizmit kulturor serb e jugosllav I

Kultura e letërsia shqiptare në Kosovë përballë hegjemonizmit kulturor serb e jugosllav I

Velloja shumëvjeçare e robërisë, hegjemonizmi kulturor pan-sllav, që iu imponua kulturës sonë sidomos në Kosovë, kanë lënë pas deformitete të shumta, pengesa në zhvillimin harmonik të letërsisë, përmbajtje ideologjike jugosllave dhe një përballje  të vazhdueshme të koncepteve të kundërta, të cilat në periudha të ndryshme të rritjes kulturore u manifestuan ...

Më shumë...

Kultura shqiptare në Kosovë përballë hegjemonizmit kulturor serb e jugosllav II

Jusuf Gërvalla

Arsimimi i hovshëm i popullatës shqiptare në Kosovës e më gjerë, kontaktet me botën tjetër shqiptare, me Shqipërinë amë, përmes Radio Tiranës, më vonë edhe RTSH-së,  dhe kontaktet ilegale të intelektualëve nga Kosova  me personelin e ambasadave shqiptare në shtete të ndryshme të Ballkanit dhe Evropës, bënin që një pjesë  ...

Më shumë...