Fejton

Ahmet Qeriqi: A ishte Servantesi në dijeni të këngëve kreshnike, apo trimërive të rrëfyera shqiptare-boshnjake? II

Ahmet Qeriqi: A ishte Servantesi në dijeni të këngëve kreshnike, apo trimërive të rrëfyera shqiptare-boshnjake?

Servantesi, shkrimtari spanjoll,  ndër  më të njohurit  e  Spanjes  dhe të  botës,  në vitin 1575 ishte zënë rob dhe, sipas një varianti të hulumtuar nga biografët e tij,  ai për pesë vjet kishte qëndruar në një burg të Ulqinit. Edhe e dashura e imagjinuar e Don Kishotit, D’Ulqinja e Tobozës, …

Më shumë...

ABCNEWS: Servantesi dhe historia e lidhjes me shqiptarët III

ABCNEWS: Servantesi dhe historia e lidhjes me shqiptarët III

Vite të shkuara, që në rininë e tyre, dy nga shkrimtarët më të shquar shqiptarë, Ismail Kadare dhe Dritëro Agolli, kanë pohuar, apo këtë edhe e kanë shkruar se, secili në llogarinë e tij, kishin pasur për një kohë të gjatë si objektiv shkrimin e një libri, që të kishte …

Më shumë...

Adil Fetahu: KUR SERBIA I VRET FËMIJËT E VET, “PËR INTERESA TË LARTA” I

Adil Fetahu

Opinioni do të tmerrohet kur të zbulohet e vërteta (Aleksandar Vuçiq) Kur vret Sigurimi i Shtetit, nuk zhvillohen hetime (Vuk Drashkoviq) Masakra në kafenenë “Panda” në Pejë (1998) Opinioni në Kosovë dhe ai në Serbi e mbajnë mend vrasjen e 6 dhe plagosjen e tre të rinjëve serbë e malazezë …

Më shumë...

Adil Fetahu: KUR SERBIA I VRET FËMIJËT E VET, “PËR INTERESA TË LARTA” II

Adil Fetahu

Reagmet për rastin “Panda” Kryetari  aktual i Serbisë Aleksandar Vuçiq, deri sa ishte nënkryetar i qeverisë   dhe koordinator i Shërbimit të Sigurimit të Qeverisë së kryesuar nga Ivica Daçiq, në një konferencë për shtyp, po edhe në television, më 23 dhjetor 2013, pati deklaruar : ”Nuk ka prova se shqiptarët …

Më shumë...

Përpjekja për injorimin e Betejës së Kosovës, nga disa studiues është përpjekje për ta deformuar historinë shqiptare

Përpjekja për injorimin e Betejës së Kosovës, nga disa studiues është përpjekje për ta deformuar historinë shqiptare

Përpjekja për deformimin  e së vërtetës së  Betejës së Kosovës të vitit 1389, nga disa studiues e historianë shqiptarë, është përpjekje për ta mohuar historinë tonë autoktone të krishtere-ortodokse të Mesjetës, sidomos në Lindje e verilindje të principatave shqiptare. Nuk kërkon Turqia të mohohet Beteja e Kosovës, as pushtimi i …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Çka fshihet në fushatën gjithnjë aktuale të LDK-së kundër, dr. prof. Rexhep Qoses?

Rexhep Qosja

Fushata e LDK-së kundër dr. Rexhep Qoses ka filluar qysh kur është krijuar kjo parti, e cila filloi të  vetëquhet “Lëvizje”. Pasi ishte themeluar, më 23 dhjetor të vitit 1989, LDK-ja  ishte regjistruar në Beograd,  në kohën e Qeverisë së Markoviqit, kur në kreun e Serbisë kishte marrë timonin e pushtetit, kryekrimineli, Slobodan …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Romani “Bijtë e askujt”, një sagë letrare, bashkëkohore

Ahmet Qeriqi: Romani “Bijtë e askujt”, një sagë letrare, bashkëkohore

Krijimtaria letrare, artistike, publicistike e shkencore e dr. Rexhep Qoses, përgjithësisht  arrin  majat e krijimtarisë në letrat e sotme shqipe. Si për nga temat që ka trajtuar dhe ende i trajton me korrektësi, metodologji të përparuar, invencion tejet të pasur,  mbi të gjitha i pasur me realizëm e origjinalitet krijues, …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Rexhep Qosja, një jetë në shërbim të kombit, dijes, emancipimit e përparimit

Rexhep Qosja

Profesor, Rexhep Qosja, edhe  në të 80-at e jetës së tij po përballet  me suksese (ashtu si në të gjitha stinët, që ka lënë pas), me  vështirësitë e kohëpaskohshme e ngritjet e përhershme. Me qëndrimin e tij stoik e dinjitar, nuk ka si të mos krahasohet me Sokratin, me dijen e tij erudite nuk ka …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Rexhep Qosja, mendje erudite, sedër volteriane, kritikë goditëse Roterdamiane, zëdhënësi besnik i kombit…

Rexhep Qosja

(Në 81-vjetorin e lindjes së dr. Rexhep Qoses) Aureola kombëtare, mendja erudite, sedra volteriane, kritika goditëse kundër prapësive e marrëzisë si  ajo e Erazmo Roterdamit, zëdhënësi më besnik i kombit,   origjinaliteti në krijimtari,  i profesor doktor, Rexhep Qoses,  janë vlera unike, të këtij kolosi të letrave tona. Me qëndrimin e …

Më shumë...

Isa Ferizaj: KUSH PO I VRET SHQIPTARËT ?! I

Isa Ferizaj

Tri dekada që Shqipëria dhe shqiptarët ndodhen e po jetojnë në kushtet e një rendi ekonomiko-shoqëror që njihet me emrin “kapitalizëm”. I zhveshur krejt në mënyrë absurde emertimi i këtij sistemi si ‘kapitalist’ dhe, zëvendësimi i thelbit të përmbajtjes së rendit shoqëror, ekonomik e politik, të kësaj kohe tridekadëshe me …

Më shumë...

Isa Ferizaj: KUSH PO I VRET SHQIPTARËT ?! II

ISA FERIZAJ

   VRASJET QË KANË NDODHUR NË 27 VJET NË SHQIPËRI     (15/12/2017 – 08:07)                                     VITI   Të vrarë VITI   Të vrarë VITI   Të vrarë 1990  – 129 të vrarë 2000 – 275 të vrarë 2010  -118 të vrarë 1991  –  205 2001  –  208 2011  – 124 1992  –  251 2002  –  179 2012  – 126 1993  –  268 2003  –  144 2013  – 107 1994  –  265 …

Më shumë...

Gëzim Kasumaj: Asimilimi i dhunshëm dhe asimilimi “vullnetar” apo modern i Mërgatës Shqiptare? I

Gëzim Kasumaj: Asimilimi i dhunshëm dhe asimilimi “vullnetar” apo modern i Mërgatës Shqiptare? I

Asimilimi i dhunshëm dhe asimilimi “vullnetar” apo modern i Mërgatës Shqiptare?Ku është dallimi? Në historinë e shqiptarëve kemi pasur dhe kemi këto dy lloje asimilimesh, për fatin tonë të keq. Asimilimi i dhunshëm! Asimilimi i dhunshëm ndodhur gjatë pushtimeve të ndryshme të etnisë shqiptare në kohë dhe regjione të ndryshme …

Më shumë...

Gëzim Kasumaj: Asimilimi i dhunshëm dhe asimilimi “vullnetar” apo modern i Mërgatës Shqiptare? II

Gëzim Kasumaj: Asimilimi i dhunshëm dhe asimilimi “vullnetar” apo modern i Mërgatës Shqiptare? I

Sivjet është përvjetori i 30-të i veprimtarisë së LAPSH-it në Zvicër në përgjithësi e në kantonin e Cyrihut në veçanti. LAPSH-i gjatë kësaj periudhe 30 vjeçare ka bërë të mundur funksionimin e mësimit plotësues në gjuhën shqipe, pikërisht duke pasur për synim evitimin e asimilimit të fëmijëve tanë dhe harresës …

Më shumë...

PhD (C)Miftar KURTI: PIKËPAMJET E POPPERIT PËR HISTORINË DHE POLITIKËN I

PhD (C). Miftar KURTI: USHTRIA ÇLIRIMTARE E KOSOVËS MES VLERËSIMEVE, SHANTAZHEVE DHE AKUZAVE II

(Karl R. Popper, Mendime për historinë dhe politikën, Plejada, pa vit botimi)   Karl Popperi mund të konsiderohet një zë ndryshe, një zë i veçantë me pikëpamjet e tij për historinë dhe politikën. Shembull konkret kemi librin e tij “Mendime për historinë dhe politikën”. Ai, me anë të këtij libri, të bën …

Më shumë...

PhD (C)Miftar KURTI: PIKËPAMJET E POPPERIT PËR HISTORINË DHE POLITIKËN II

Miftar Kurti

Ashtu siç nuk ka histori botërore, apo histori të njerëzimit, nuk ka as histori universale në sensin e një historie konkrete të njerëzimit, shton Popperi. Sepse, një histori konkrete e njerëzimit – po qe se do të kishte një të tillë – do të duhej të ishte historia e të …

Më shumë...

Tefta Cami Cani: “INFORMACION” lidhur me pritjen zyrtare të Jugosllavisë për 29 nëntorin”-Nga Sokrat Plaka, ambasadori i RPSSH në Jugosllavi III

Tefta Cami Cani: “INFORMACION” lidhur me pritjen zyrtare të Jugosllavisë për 29 nëntorin”-Nga Sokrat Plaka, ambasadori i RPSSH në Jugosllavi III

     Në pritjen zyrtare të Jugosllavisë për 29 nëntorin, m’ u dha rasti të takohem me Fadil Hoxhën dhe pata një bisedë, të cilën na e ndërprisnin njerëz të ndryshëm që takonin Fadilin ose mua. Kryesisht Fadili preku tri çështje: 1.Fadil Hoxha tha se marrëdhëniet kulturore, arsimore e shkencore të …

Më shumë...