leoni

Enver MALOKU: Në Klinë nisi Festivali folklorik gjithëkombëtar “I këndojmë lirisë”

Enver MALOKU: Në Klinë nisi Festivali folklorik gjithëkombëtar “I këndojmë lirisë”

Në Çabiq të Klinës, në vendlindjen e Komandantit të shquar të UÇK-së Mujë Krasniqit, para Kullës muze,  solemnisht nisi edicioni i 19-të  i Festivalit folklorik mbarëkombëtar  “I këndojmë lirisë” për të vazhduar për tri net me radhë, më 6, 7 e 8 qershor në Sheshin “Mujë Krasniqi” në Klinë. Para se të përformonin  tri ansamblet, “Jehona e Dukagjini”, ansambli “, nga Klina, ansambli ” Rugova”, nga Peja, dhe “ Ardhmëria”, nga Gjakova, u be inaugurimi i oborrit të kullës duke i dhenë një pamje krejtësisht të re ambientit përreth kullës, duke e shndërruar këtë në një amfiteatër.

Aktin solemn të prerjes se shiritit e benë kryetari i komunës se Klinës, prof. Dr Zenun Elezaj, Rexhep Selimi, Hysni Shabani, Isa Xhemajli, Lahi Ibrahimaj, Fadil Gashi. Po ashtu solemnisht u zbuluar pllakati në morën e kullës, se rezidencës, dijës, dhe pushkës, që njëkohësisht kjo kullë ishte çerdhe e UÇK-se, në të cilën u morën vendime të rëndësishme, ndërkaq hapjen e festivalit e bëri Kryetari i komunës, prof Dr. Zenun Elezaj, i cili duke u uruar mirëseardhje mysafirëve dhe festivalistëve,  ndër të tjera tha në 20 vjetorin e çlirimit të Klinës dhe Kosovës, Festivali po mbushë 19 vite të organizimit dhe ekzistencës, duke e bërë Klinën sofër bujare të këngës, valles e folklorit burimor tradicional shqiptar.

Pikërisht 20 vite më parë, Klina, Kosova, ne, qytetarët e këtij vendi, falë veprës së Mujë Komandanit, luftëtarëve të lirisë dhe intervenimit ushtarak nga shtetet mike të perëndimit, filluam të jetojmë, mendojmë e festojmë të lirë.

“ Dy dekada pas, jemi këtu, bashkë me ju, për të kujtuar Mujë Krasniqin- Kapuçin, dëshmorët e lirisë, për të festuar me këngë e valle ditëlindjen e Komandantit të Ushtrisë së Lavdishme Çlirimtare të Kosovës, rapsodit, që i këndoi pushka e zemra për lirinë e vendit, Mujë Krasniqit, e bashkë me të edhe larine”.theksoi Elezaj.

Ndërkaq, ai shtoi se në këtë odeon kulturor jam i nderuar dhe tepër i lumtur që në emër të organizatorit të shpall hapjen e festivali të 19-të, folklorik mbarëkombëtar “I këndojmë lirisë”.Ky është një  manifestim Folklorik gjithëkombetar , ndersa dëshmorët ata që dhanë jetën për liri  hyjnë në histori dhe  e bënë historinë.

Ndërkaq, në emër të fshatit Çabiq, mirëseardhje u dëshiroi Zekë Gashi.Pastaj në binën e ndërtuar posaqerisht për hapjen e festivalit përformuan ansamblet “Jehona e Dukagjinit, nga Klina, Ansambli “Rugova” dhe AKV-Ardhmeria”nga Gjakova.

Festivali vazhdon për tri net kurse në natën e parë do të paraqiten 14 grupe, rapsodeëh, vallëtarësh dhe instrumentistë nga të gjitha trojet shqiptare. U shtrua edhe sofra e Çabiqit me ushqime tradicionale.

Fastivali ka karakter garues, ndërsa çmimi kryesor, është ai “Mujë Krasniqi”.

Kontrolloni gjithashtu

Muharrem Kamani: Skrimtari,  Albert Zholi nderohet me titullin “Qytetar Nderi” i Përmetit

Ditën e shtunë, më 25 maj ditën e lindjes së poetit të kombit Naim Frashëri, …