Zjarre

Mario Molina: Bomba e temperuar mbi kulmin e botës

Është e vështirë t’ i imagjinosh efektet më shkatërruese të ndryshimit të klimës nga zjarret e ndezura në Kaliforni, Oregon, në Uashington, ose nga një seri uraganesh që afrohen dhe ndonjëherë shkatërrojnë Bregun e Gjirit. Ka pasur gjithashtu valë vdekjeprurëse në Indi, Pakistan dhe Evropë, si dhe përmbytje shkatërruese në Azinë Juglindore. Por shumë më e keqja  akoma nuk ka ardhur, me një rrezik të veçantë aq të madh, saqë ai vetë përbën një kërcënim për njerëzimin: shkrirja e shpejtë e akullit në Detin Arktik.

Duke kujtuar filmin e Alfred Hiçkokut, kjo “bombë” klimatike – e cila në një moment të caktuar mund të dyfishojë shpejtësinë e ngrohjes globale – ka një kohëmatës që po e shikojmë me ankth në rritje.

Çdo shtator, shtresa e akullit të Arktikut arrin nivelin e saj më të ulët, para se errësira e zgjatur dhe temperaturat në rënie të çojnë në rihapjen e saj. Në këtë pikë, shkencëtarët janë duke krahasuar nivelin e tij krahasuar me vitet e mëparshme.

Rezultatet duhet të na trembin të gjithëve. Këtë vit, matjet nga Qendra Kombëtare e të Dhënave për Dëborën dhe Akullin në Boulder, Colorado tregojnë se ka më pak akull në mes të Arktikut se kurrë më parë, dhe hulumtimi i sapo botuar tregon se akulli i detit dimëror në Detin Arktik të Beringut është në nivelin më të ulët në 5. 500 vjet,  në 2018 dhe 2019

Përtej Arktikut, akulli i detit arriti nivelin më të ulët ndonjëherë në 15 shtator. Shuma ndryshon nga viti në vit, por trendi është padyshim në rënie: më 14 shtator, me nivelin më të ulët të akullit të detit, të gjithë ishin në 14 vitet e fundit.

Reduktimi i akullit

Por nuk është vetëm sasia e akullit të detit që po tkurret; ai është gjithashtu më i dobët se kurrë. Akulli më i vjetër i detit (më i vjetër se katër vjet), i cili është më rezistent ndaj shkrirjes, tani përbën më pak se një për qind të mbulesës totale të akullit. Tani dominohet nga akulli vjetor, i cili e bën detin më të brishtë dhe më të shpejtë për tu shkrirë. Shkencëtarët tani presin që Oqeani Arktik të jetë plotësisht pa akull në fund të verës në një apo dy dekada.

Pasojat do të ishin katastrofike. Në një skenar ekstrem, i cili mund të ndodhë në disa dekada, humbja e të gjithë akullit gjatë muajve me diell do të prodhonte ngrohje globale të rrezatimit ekuivalente me shtimin e një trilion tonë dioksid karboni në atmosferë. Për ta thënë më qartë, në 270 vjet që nga fillimi i Revolucionit Industrial, 2.4 trilionë ton CO2 janë shtuar në atmosferë. Rreth 30 për qind e ngrohjes së Arktikut tashmë i është shtuar klimës për shkak të akullit të humbur midis 1979 dhe 2016 dhe ngrohja shtesë do të pasojë së shpejti pasi akoma më shumë akull të humbur.

Ky skenar ekstrem do të përshpejtojë ndryshimin e klimës në 25 vjet, pa ekzagjerim. Vetëm muajin e kaluar, një copë akulli gati dy herë më e madhe se Manhatani u shkëput nga kurrizi më i madh i akullit i Arktikut, në verilindje të Grenlandës, pas temperaturave rekord të verës.

Ndërkohë, në tokë, edhe akulli i Grenlandës është në rrezik. Ndërsa ngrohja e Arktikut ndodh dy herë më shpejt se ngrohja mesatare globale, shkalla e shkrirjes në Grenlandë është trefishuar të paktën në dy dekadat e fundit. Besohet se ky proces do të bëhet i pakthyeshëm në një dekadë ose më pak. Me kalimin e kohës, kjo shkrirje do të bëjë që nivelet e detit të rriten deri në shtatë metra, duke çuar në fundosjen e qyteteve bregdetare, megjithëse ky kulm nuk ka gjasa të arrihet në qindra vjet.

Problemi i ngrohjes së përshpejtuar të Arktikut ndërlikohet më tej nga rreziku i kthyeshëm i vetë-përforcimit të shkrirjes së ngrirjes së përhershme. Meqenëse gati dy herë më shumë dioksid karboni është bllokuar në përhapjen e ngrirjes sesa në atmosferë, çlirimi i një pjese të tij mund të jetë katastrofik. Shkrirja e përhershme e ngrirjes do të çlironte edhe gazra më të fuqishëm të serrës: oksid nitrik dhe metan. Ndërsa temperaturat globale rriten, është gjithashtu e mundur që më shumë metan mund të lirohet nga fundi i detit i uritur i akullit të Arktikut Siberian Lindor.

Është e qartë se nevojitet një veprim urgjent për të zbutur këto rreziqe të mëdha, madje edhe ekzistenciale. Është e nevojshme të zvogëlohen shpejt emetimet e CO2, por kjo nuk është askund afër. Në fakt, studimet tregojnë se edhe shkurtimet e shpejta të emetimeve të CO2 do të lehtësonin vetëm rreth 0.1-0.3 ° C nga ngrohja për shkak të CO2 deri në vitin 2050.

Kjo është arsyeja pse është gjithashtu e rëndësishme të zvogëlohen emetimet e të ashtuquajturve ndotës të klimës, metani, karboni i zi, hidro-fluoro-karboni (HFC) dhe ozoni troposferik. Një veprim i tillë mund të zbusë gjashtë herë më shumë ngrohje sesa zvogëlimi i emetimeve të CO2 deri në vitin 2050. Në përgjithësi, eliminimi i emetimeve të këtyre super ndotësve do të përgjysmonte shkallën e përgjithshme të ngrohjes globale dhe do të zvogëlonte ngrohjen e Arktikut me dy të tretat.

Disa përparime janë bërë tashmë’

 

Disa përparime janë bërë tashmë. Gati katër vjet më parë, në Kigali, Ruanda, 197 shtete miratuan një ndryshim në Protokollin e Montrealit të përqendruar në çrrënjosjen e hidro-fluoro-karbonit. (Protokolli i Montrealit tashmë ka ndihmuar në zhdukjen e gati 100 kimikateve që shkaktojnë ngrohjen globale dhe rrezikojnë shtresën e ozonit.)

Për më tepër, Senati i SHBA arriti një marrëveshje dypalëshe muajin e kaluar për të zvogëluar prodhimin dhe importet e hidrofluorokarbonit me 85 për qind deri në 2036. Kalifornia ka ulur emetimet e karbonit të zi me 90 për qind që nga vitet 1960 dhe do të shkurtojë pjesën tjetër në gjysmë deri në 2030 Dhe Aleanca Amerikane e Klimës, një grup bipartizan i 25 guvernatorëve të shteteve, ka vendosur një objektiv për të ulur emetimet e metanit me 40-50 për qind deri në 2030.

Këto janë qëllime të lavdërueshme. Por për t’i arritur ato – për të mos përmendur synimet edhe më ambicioze të nevojshme për të ndaluar ngrohjen globale – ne do të duhet të kapërcejmë kundërshtarët e fortë, duke filluar me administratën e Presidentit të SHBA Donald Trump, i cili kundërshton synimet e zvogëlimit të emetimeve.

Edhe nëse Trump humbet zgjedhjet muajin tjetër, Arktiku dhe i gjithë planeti do të jenë në rrezik të madh nëse administrata e re nuk rrit rrënjësisht përpjekjet për të ulur emetimet e CO2 dhe ndotësve të klimës jetëshkurtër. Njerëzit në të gjithë botën tashmë po humbin shtëpitë e tyre dhe burimet e të ardhurave për shkak të zjarreve vdekjeprurëse, përmbytjeve, stuhive dhe katastrofave të tjera. Shumë më keq akoma mund të ndiqte. (Al-Xhazira RKL)

Kontrolloni gjithashtu

Ruzhdi Jashari

Ruzhdi Jashari: Vuqiqi pinjolli i Putinit!

Është parë e dëshmuar se; bashkëpunimi serbo-rus, për kthimin e rrotës historike prapa në kohë; …